פורסם בראשונה: 13.01.2010
עדכון אחרון: 12.04.2012
  • ד"ר מיכל גילאון ד"ר מיכל גילאון

משקאות קולה: טעם החיים? בכלל לא בטוח...

לקריאה נוחה
המשקה הפופולרי בעולם, ואלה מסוגיו, אולי מבטיחים לך טעם גן־עדן והצטרפות לחבורת היפים והיפות שבפרסומות, אבל מגוון תופעות הלוואי של שתיית כמויות ניכרות של קולה הוא ממש לא סקסי בעליל. דוגמאות? בבקשה

לאחרונה הורדו מהמדפים בארץ בקבוקים של חברת "קוקה־קולה" בעקבות ריח לוואי שנבע, לדברי החברה, מתקלה אצל יצרן הפחמן הדו־חמצני של החברה. מאז הפסיקה החברה את התקשרותה עם ספק הפחמן הדו־חמצני שלה, והחליפה אותו באחר.

עוד מוקדם לדעת אם האירועים האחרונים יזיקו לתדמית המשקה הפופולרי הזה, אבל בלי שום קשר, יש מספיק סיבות טובות אחרות שבגללן כדאי להמעיט ככל הניתן בשתיית משקאות מסוג קולה.

קולה ואוסטיאופורוזיס

חוקרים מהמרכז לחקר התזונה באוניברסיטת טאפטס בבוסטון בדקו את הקשר בין צריכת משקאות מוגזים וצפיפות העצם בקרב כ-2500 אנשים בגיל 60 בממוצע. הנשים דיווחו על צריכה ממוצעת של חמישה משקאות מוגזים בשבוע, ארבעה מתוכם היו משקאות מסוג קולה. במחקר נמצא כי שתיית קולה בנשים קשורה במסת עצם נמוכה יותר בשלושה אזורים בירך, ללא קשר לגיל, למנופאוזה ולתזונה שכוללת צריכת סידן וויטמין.

D הקשר היה חלש יותר עם קולה ללא קפאין, אולם התוצאות היו דומות למשקאות קלים דיאטטיים. קשר זה, אגב, לא נמצא בקרב גברים.

לחץ/י כאן לקריאת המאמר המדעי. באנגלית, מה לעשות

שתיית משקאות מוגזים קשורה לצפיפות עצם נמוכה יותר גם בקרב ילדים. מנגנון הפעולה לא ברור עד סופו, אולם מומחים מאמינים כי שתיית משקאות קלים, במיוחד מסוג קולה, משפיעה על צפיפות העצם בכמה מנגנונים:

• אנשים ששותים קולה צורכים פחות סידן מכיוון שהם שותים פחות משקאות בריאים יותר כמו חלב או מיצי פירות מועשרים בסידן.

• אפשרות נוספת היא תכולת הקפאין שבקולה, מאחר שצריכה גבוהה של קפאין יכולה להיות קשורה לסיכון גבוה יותר לפתח אוסטיאופורוזיס.

• הסבר אחר הוא נוכחות חומצה פוספורית (חומצה זרחתית) בקולה, שגורמת לחוסר איזון בגוף וליציאה של סידן מהעצמות לדם במקום להיפך. זרחן מצוי אומנם גם בחלב, אבל החלב מכיל גם סידן וקיים בו יחס טוב של סידן לזרחן. מסיבה זו, שתיית חלב אינה גורמת ליציאה של סידן מהעצמות. במשקאות קלים יש רק חומצה פוספורית ואין סידן. שתייה מרובה שלהם גורמת לחוסר איזון של זרחן ואם אין מספיק סידן, הגוף פונה למאגרים בעצמות.

קולה ובריאות השן

משקאות מסוג קולה מכילים סוכר וחומצה פוספורית – שני גורמים שעלולים לפגוע בבריאות השיניים. הסוכר מהווה מזון לחיידקים המצויים בפה, והם הופכים אותו לחומצה לקטית. חשיפה ממושכת לחומצה זו פוגעת באמייל, הציפוי החיצוני הקשה של השן, ויכולה בסופו של דבר ליצור חורים בשיניים. החומצה הפוספורית גם כן עלולה לפגוע בציפוי האמייל של השן. מים, להבדיל, לא פוגעים בשיניים וגם עוזרים לשטוף את שאריות המזון שנדבקות לשיניים.

קולה וכאבי ראש

במחקר שנערך על־ידי ד"ר רחל הרינג-חנית, נוירולוגית מהמרכז הרפואי מאיר, נמצא קשר בין תלונות על כאבי ראש בילדים לשתייה מוגזמת של קולה (לפחות 1.5 ליטר קולה ביום או 10.5-21 ליטר קולה בשבוע). כאבי ראש בילדים עשויים לנבוע מצריכת קפאין גבוהה דרך שתיית קולה מוגזמת. לאחר הפחתה הדרגתית של שתיית הקולה, כ-90% מהילדים חוו היעלמות מוחלטת של כאבי הראש.

קולה ומחלת כליות

החומצה הפוספורית בקולה יכולה לגרום לאבנים בכליות ולבעיות כלייתיות אחרות. חוקרים מה-National Institutes of Health  בדקו את הרגלי התזונה של 465 אנשים שאובחנו לאחרונה עם מחלת כליות ושל 467 אנשים בריאים. לאחר נטרול לגורמים שונים, החוקרים מצאו כי שתייה של שתיים או יותר מנות קולה (רגילה או דיאט) ביום קשורה להכפלת הסיכון למחלת כליות. שתיית משקאות מוגזים אחרים לא נמצאו קשורים לסיכון גבוה יותר לתחלואה.

לחץ/י כאן לקריאת המאמר המדעי. באנגלית, מה לעשות

תמיד נכון להגיד שדרושים מחקרים נוספים על־מנת לקבוע אם הקשרים שנמצאו במחקרים הם אכן קשרים סיבתיים. אולם נראה שיש מספיק סיבות טובות לצמצם את צריכת הקולה.

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים, מקבוצת שירותי בריאות כללית, ומחברת התוכנית "דיאטה אישית און־ליין"

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל