פורסם בראשונה: 19.06.2014
עדכון אחרון: 19.06.2014
  • תמי אדיב תמי אדיב

ניתוח קיצור קיבה: איך אוכלים את זה?

לקריאה נוחה
הגוף שלכם ואתם צריכים להתרגל להרבה שינויים אחרי ניתוח לקיצור קיבה. אחד החשובים שבהם הוא האופן שבו אתם אוכלים. מהימים הראשונים שאחרי הניתוח הבריאטרי שבהם מותר רק נוזלים ועד החזרה לאוכל רגיל - תזונאית עושה סדר במדריך יעיל
מה אוכלים לפני ניתוח לקיצור קיבה

בקיצור

1.

ניתוח קיצור קיבה גורר מהפך (חיובי) בכל הנוגע לתזונה שלכם. חשוב לעשות את הכול בהדרגה, וללמוד להקשיב לגוף.

2.

ויטמינים הם חובה. אחרי הניתוח הגוף לא מקבל את מה שהוא צריך, כי מגוון וכמות המזון קטנים משמעותית.

3.

לאט לאט אפשר לחזור לאכול רגיל, עם כמה שינויים חשובים שכבר יהפכו לדרך קבע: הכמות, המגוון ותשומת הלב.

​אם אתם מתלבטים האם לבחור בדרך של ניתוח קיצור קיבה, או אם אתם כבר אחריו, חלק מהמעבר לסגנון החיים האחר והבריא יותר שבא איתו מעלה את השאלה: ועכשיו, מה אוכלים?

הניתוח עצמו מעביר את מערכת העיכול מהפך אמיתי, שהוא התחלה של שינוי גדול ורחב ממדים. לתזונה תהיה השפעה משמעותית ביותר על הירידה במשקל ועל הבריאות שלכם בכלל.

אחד השינויים המהותיים באופן שבו אוכלים אחרי ניתוח לקיצור קיבה הוא תשומת הלב למה שאוכלים, ולכמויות. בלי תשומת לב האכילה עלולה להוביל לכאבים, צרבת, הקאות, שלשולים, גזים ולחוסרים תזונתיים למשל בחלבונים, בוויטמין B1 וברזל.


בתור התחלה דברו עם דיאטנית שהתמחתה בניתוחים בריאטריים. היא תעזור לכם למנוע תופעות לוואי וחסרים תזונתיים, לקדם הרגלי אכילה בריאים ולייעל את תהליך הירידה במשקל.

עוד טיפ חשוב לתחילת הדרך הוא להתקדם בהדרגה, ובהתאם לתחושות הבטן האישיות שלכם,  כדי לאפשר למערכת העיכול להתאושש מהניתוח ולהחלים בצורה טובה. התקדמות מהירה מדי  מאתגרת ועלולה להעמיס עליה. הרבה מתופעות הלוואי של הקאות, נפיחויות וצרבות קשורות להתקדמות מהירה מידי למרקם רגיל, או ללעיסה לא יסודית.

אפשר לחלק את ההתקדמות לשישה שלבים נוחים של הסתגלות:

שלב ראשון - נוזלים

נמשך כיומיים, ובו שותים נוזלים בלבד.

מה אפשר לשתות?
מים, תה, מרק צלול פושר, ג'לי, מיץ מדולל ומיצי ירקות מדוללים ומסוננים.

על מה להקפיד?
לשתות לאט, כמה לגימות בכל פעם. חשוב לדלל את המיצים כי מיץ בריכוז הרגיל עלול לגרום להתכווצויות, בחילות ושלשולים, בעיקר במנותחי מעקף קיבה ותריסריון, וגם במי שעברו ניתוח שרוול.

מי שלא עברו מעקף קיבה או תריסריון יכולים לשתות בהמשך מעט מיץ מרוכז, רק זכרו שהוא מכיל כמויות כאלה גדולות של סוכר שהופכות אותו ללא בריא.

שלב שני - מסמיכים

נמשך בין שלושה ימים אחרי הניתוח עד שבוע, ובו עוברים לשתייה נוזלית סמיכה יותר.

מה אפשר לשתות?
אפשר להוסיף חלב, יוגורט, לבן, רוויון,  מיצים מרוכזים יותר. זה גם הזמן להתחיל לקחת תוסף מולטי ויטמין נוזלי או למציצה.

על מה להקפיד?
לשתות הרבה פעמים לאורך היום בכמויות קטנות. כמות גדולה עלולה להכביד וליצור תחושת נפיחות.

אם אתם חווים שינויים בטעמים אפשר לקרר קצת את השתייה ולגוון בטעמים, למשל לשתות חליטות מצוננות של נענע, קינמון, גינג'ר, לואיזה ולימון. הימנעו ממשקאות מוגזים. גם אם זה קשה - שתו. כך תחסכו מעצמכם התייבשות ועצירות.

שלב שלישי - טחונים

נמשך בין שבוע לשבועיים לאחר הניתוח, ובו מתקדמים לאוכל טחון.

מה אפשר לאכול?
מתחילים בחלבונים: מוצרי חלב רכים ודלי שומן כמו בשר טחון  של עוף, הודו, דג ובקר, ביצה מעוכה (אפשר בתוך גבינה או מעט רסק עגבניות). מוסיפים ירקות ופירות מבושלים וטחונים ודייסות פשוטות, דלות בסיבים כמו אורז, סולת וקמח תירס (פולנטה/ ממליגה) וגם שומנים בלתי רווים:טחינה, אבוקדו, חומוס.

על מה להקפיד?
להמשיך לחלק את השתייה והאוכל לאורך היום ולשמור על כמויות קטנות - עד חצי כוס בכל פעם. להפריד בין שתייה לאוכל - חצי שעה לפני ואחרי האכילה לא לשתות, וללעוס היטב את האוכל. להקפיד על אכילת חלבונים (מוצרי חלב, בשר וביצה).

זכרו שכמויות האוכל שאתם אוכלים עדיין קטנות מאוד והמשיכו לקחת את תוסף המולטי ויטמין הנוזלי עד סוף החודש הראשון. לאחר מכן כדאי להתחיל לקחת תוסף מולטי ויטמין בכדור.

שלב רביעי - מזונות רכים

נמשך שבועיים עד 4 שבועות מהניתוח, ובו מוסיפים מאכלים רכים.

מה אפשר לאכול?
בשר מבושל רך  של עוף ,דג ושימורי טונה (בקר לפעמים מכביד בשלב זה). גם גבינות לבנות, תפוחי אדמה, בטטה, דלעת וירקות ופירות מבושלים, מקולפים ורכים. 

אפשר להכין מרק עוף עם ירקות ובטטה ולאכול את העוף, הירק ותפוחי האדמה כארוחה ואת נוזלי המרק לשתות לאחר מכן. אפשר לאדות דג עם דלעת, קישוא מקולף וגזר. אפשר גם להכין פשטידה רכה של גבינות וקוביות קטנות של ירקות.

על מה להקפיד?
חשוב להימנע מירקות ירוקים עליים, אלא אם בושלו היטב ועברו טחינה: סלרי, כרוב, עלי תרד ומנגולד, עשבי תיבול, חסות ואצות. למה? בגלל הסיבים הרבים שיש במאכלים אלו שבשלב כזה עוד יכולים להכביד על מערכת העיכול שלכם.

שלב חמישי - אוכל רגיל!

נמשך חודש עד חודשיים אחרי הניתוח, ובו מתקדמים בהדרגה לאוכל רך - רגיל.

מה אפשר לאכול?
מזונות בשריים רכים כמו עוף בתנור, דג מבושל או פרגית עשויה היטב, ללא חלקים שרופים וללא טיגון. גם ביצה קשה או חביתה רכה אפשריות, והנה גם מגיעים הירקות והפירות הטריים- חתוכים דק, בהתחלה ללא הקליפה.

בתחום הפחמימות החידושים מרובים: אורז, פסטה, בורגול דק, פתית, עוגיות פתי בר, בייגלה,  קוואקר דק ולחם אחיד.

שימו לב: הדגנים הם עדיין דלי סיבים אך אל דאגה, בקרוב יצטרפו גם הדגנים המלאים והבריאים יותר. דגני בוקר ופריכיות אפשר להוסיף למעט  אחרי ניתוח טבעת.

על מה להקפיד?
על הכמויות הקטנות ועל הוספה הדרגתית של מזונות. לעיסה טובה: אם עד עכשיו האוכל היה רך מאוד או טחון מראש - עכשיו הגיע הזמן לקחת אחריות על איכות הלעיסה שלכם.

ככל שתלעסו טוב יותר, כך האוכל יתעכל בצורה טובה יותר, עם פחות התמלאות מהירה, נפיחויות וגזים מיותרים.

זה הזמן לטפח את החלבונים. חשוב לוודא שאתם אוכלים מספיק מהם, כדי לשמור על מאגר החלבון שלכם, שהוא קטן יחסית עכשיו. מחסור בחלבונים יכול להקשות על התאוששות הגוף מהניתוח, להחליש את מערכת החיסון ולגרום לאנמיה.

בדרך כלל בשלב הזה אפשר לעבור לתוסף מולטי ויטמין בכדור. אם אתם מצליחים לאכול חתיכות בינוניות של עוף וירק, כנראה שאתם מוכנים.

שלב שישי - שגרה חדשה

נמשך כחודשיים לאחר הניתוח, ובו חוזרים לאכילה מלאה ומגוונת.

מה אפשר לאכול?
זה השלב שבו תרכשו לעצמכם הרגלי אכילה נכונים לחיים. עכשיו כבר אפשר אוכל רגיל, עם כמה דגשים:

• הקשיבו לגוף שלכם
אל תעמיסו בבת אחת את כל המאכלים שלא אכלתם כבר חודשים. אתם כבר בטח יודעים מתי הגוף שלכם מרגיש לא נוח, חבל לאתגר אותו סתם.

• שימו לב למאכלים שיוצרים גזים
כרוב, כרובית, ברוקולי, סלרי, צנונית, קטניות, דגים, בצל, שום, פריכיות אורז עבות וירקות ירוקים עליים (חסות, כרוב, סלרי, עשבי תיבול).  כל אלו מאכלים בריאים, וחשוב לחזור לאכול מהם בהדרגה.

• התרחקו ממאכלים עם סיבים קשים
רשימת החשודים: אפרסמון, רימון, סברס, פסיפלורה, גויאבה, קליפות וציפות של פירות הדר, אננס מיובש, פירות וירקות בוסר ופופקורן שלא תפח היטב.

על מה להקפיד?
להמשיך עם ארוחות קטנות לאורכו של היום, הפרדת שתייה מאוכל, הימנעות ממוגזים וללעוס טוב טוב.

לבצע פעילות גופנית אירובית בעצימות קלה, לפחות שלוש פעמים בשבוע. אורח חיים בריא כולל בתוכו גם פעילות לגוף ולנפש.

לדאוג למעקב רפואי ותזונתי - בשנה הראשונה תבצעו בדיקות דם כל שלושה חודשים, הן יכללו בין היתר ספירת דם כללית, בדיקת רמות סוכר ושומנים בדם, תפקודי כבד וכליות, מה מצב הברזל ומאגריו בגוף, ויטמין B12, חומצה פולית וויטמין B1.

ומה עם ויטמינים, חייבים לקחת?
חד משמעית כן. זה אולי מרגיש לא טבעי, אבל הגוף שלכם מעכל פחות מזון באופן משמעותי, ואין לו אפשרות להשיג את כל מה שדרוש לו דרך האוכל.

כמה לקחת? בחודש הראשון לוקחים תוסף נוזלי או למציצה. אחרי ניתוח שרוול ומעקף קיבה או תריסריון לוקחים שני כדורים ביום. אחרי ניתוח טבעת לוקחים כדור אחד.

מומלץ מההתחלה להוסיף גם: טיפות ויטמין D, 3000 יחב"ל ליום, וכדור מציצה של ויטמין 12B -1000מק"ג ביום. חשוב לשלב גם ברזל וסידן שניתן למצוא כתוספים נוזלים. ברזל: 45-60 מ"ג ביום, סידן כ־1200 מ"ג ביום.

במקרים מסוימים כדאי לשלב גם תוספים נוספים כגון מגנזיום, אבץ, נחושת, ויטמין A ועוד- בהתאם לחוות דעת הרופא או הדיאטנית.

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות.

ההמלצות בכתבה נכתבו בהסתמך על פורום הדיאטניות הבריאטריות של עמותת עתיד, פירמידת המזון הבריאטרית וארגון ה־ASMBS העולמי

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל