פורסם בראשונה: 12.06.2017
עדכון אחרון: 12.06.2017
  • טובה קרואזה טובה קראוזה

14 מיתוסים על פירות: אמת או שטויות במיץ?

לקריאה נוחה
סיפרו לך שככל שהפרי מתוק יותר כך יש בו יותר סוכר, שיש משמעות לצבע של הפרי, שחייבים לשתות מיץ תפוזים מיד אחרי הסחיטה, שעדיף תפוח בלי קליפה, ושאבטיח מכיל ברובו סוכר? התזונאית שלנו בדקה מה האמת ויצאה מה זה סחוטה
מיתוסים על פירות

בקיצור

1.

פירות זה משמין? כמו כל מאכל - תלוי כמה אוכלים. פירות מכילים בממוצע כ־50 קלוריות ל־100 גרם, לעומת למשל 350 קלוריות בממוצע ב־100 גרם עוגה.

2.

חשבתם שבאבטיח יש יותר סוכר מאשר בתפוח? ההפך הוא הנכון. ב-100 גרם אבטיח יש 8 גרם סוכר וב־100 גרם תפוח יש כ־14 גרם סוכר.

3.

תפוז הוא הפרי שמכיל הכי הרבה ויטמין C? תפוז מכיל 49 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם, פומלה מכילה 61 מיליגרם קיווי 93, והשיאנית היא...

הם מתוקים, עסיסיים ומפתים, ובמשך השנים סיפרו עליהם לא מעט סיפורים. לכבוד הקיץ שהגיע החלטנו לסחוט טוב טוב את המיץ מ־14 מיתוסים שנקשרו לפירות, כדי להבין אחת ולתמיד: האם יש בהם אמת, או שהם רק אגדה כמו הסיפור על שלגיה והתפוח המורעל?    

כדאי לקלף תפוח לפני שאוכלים אותו

האמת: הוויטמינים נמצאים בכל הפרי, גם בקליפה, והקליפה עשירה בסיבים תזונתיים ובנוגדי חימצון. אז חשוב לאכול את הקליפה, אבל אם לא אכלתם אותה, כמעט לא הפסדתם ויטמינים. אחרת מספיק היה לאכול את הקליפות וזהו, לא?

צריך לשתות מיץ תפוזים מיד אחרי הסחיטה אחרת הוויטמינים "מתקלקלים"

האמת: ויטמינים, במיוחד ויטמין C, נהרסים בחשיפה לאור, לחמצן ולטמפרטורה גבוהה. לכן חשוב לסחוט את המיץ סמוך ככל האפשר למועד שתייתו, ואם לא, לפחות לכסות את הכוס ולשמור במקרר.

פירות זה משמין

האמת: כמו כל מאכל - תלוי כמה אוכלים. פירות מכילים בממוצע כ־50 קלוריות ל־100 גרם, לעומת למשל 350 קלוריות בממוצע ב־100 גרם עוגה. נכון שקל לאכול כמות גדולה של פירות, במיוחד אם אנחנו אומרים לעצמנו שזה בריא, ולכן צריך לשים לב לכמות.

​איפה כדאי לאחסן פירות וירקות?

יש לנו טיפים שיחסכו לך הרבה כסף
איפה לאחסן פירות וירקות

לסוכרתיים אסור לאכול פירות

האמת: סוכרתיים יכולים לשלב פירות בתפריט בכמות ובסוג לפי המלצת הדיאטנית (וזאת תזכורת לכל הסוכרתיים שבקהל לקבוע תור לדיאטנית, כן?). בדרך כלל ההמלצה היא לשלב את הפירות עם אגוזים או שקדים במסגרת ארוחת ביניים, כדי שהשומן מהאגוזים יעכב את ריקון הקיבה והסוכר יעלה בדם לאט יותר.

פירות מכילים 10% חלבון ולכן אפשר לחיות רק על פירות

האמת: יש אסכולה שלפיה אוכלים כמעט רק פירות. כדאי לדעת שפירות מכילים בממוצע גרם אחד של חלבון על כל 100 גרם פרי, כלומר אחוז אחד ממשקלו. וכדי להגיע לכמות החלבון הדרושה לאדם בוגר צריך לאכול כ־6 קילוגרם פירות ביום, כמות שמספקת 600 גרם פחמימות (יותר מחצי חבילת סוכר או 120 כפיות סוכר), כ־4000 קלוריות ורק 6% שומן מסך הקלוריות (התפריט שלנו צריך להכיל לרוב 30% שומן), בכלל לא בטוח שהחלבון יהיה חלבון מלא שמספק את כל חומצות האמינו. וזה עוד לפני שדיברנו על חוסרים אחרים שיכולים להתפתח בתזונה כזאת כמו מחסור בחומצות שומן חיוניות ובוויטמין B12. פירות הם חלק חשוב מתזונה בכלל ומתזונה טבעונית במיוחד, אבל לא יכולים לספק 100% ממה שהגוף צריך.

ככל שפרי מתוק יותר כך יש בו יותר סוכר

האמת: מידת המתיקות של הפרי אינה מדד לרמת הסוכר שבו, כיוון שפירות מכילים גם חומצות כמו חומצה אסקורבית (שהיא ויטמין C), חומצה מאלית (בתפוחים), חומצה ציטרית (חומצת לימון) ועוד שממסכות על הטעם המתוק.

למה הדבר דומה? דמיינו שאתם לוגמים כוס תה עם שתי כפיות סוכר ואז מוסיפים לו פלח לימון. מה יקרה? מידת המתיקות תפחת למרות שכמות הסוכר לא השתנתה כי הוספנו חומצה. בקיצור - אם הפרי מתוק, לא בטוח שיש בו יותר סוכר, יכול להיות שפשוט יש בו פחות חומצה.

מתכון לקוסקוס כרובית

באבטיח יש יותר סוכר מבתפוח

האמת: ההפך הוא הנכון. ב-100 גרם אבטיח יש 8 גרם סוכר וב־100 גרם תפוח יש כ־14 גרם סוכר. כמו שאמרנו, מידת המתיקות של הפרי היא לא מדד לרמת הסוכר שבו.

אבטיח הוא בעיקר סוכר

האמת: אבטיח הוא בעיקר מים, ליתר דיוק - 91% ממשקלו הוא מים. רק 8% ממשקל האבטיח הם סוכר.

פירות תוססים בקיבה ולכן אסור לאכול אותם בסוף הארוחה

האמת: שום מאכל לא "תוסס" בקיבה. תסיסה היא תהליך פירוק שמבצעים חיידקים, תהליך שלא קורה בקיבה. בקיבה מתבצע פירוק ראשוני של המזון, היא מערבבת את המזון ודוחפת אותו הלאה להמשך עיכול במעי הדק.

רימון עשיר בברזל

האמת: רימון הוא פרי נהדר, שעשיר בנוגדי חימצון רבי עוצמה, אבל תכולת הברזל בו נמוכה יחסית (0.3 מיליגרם ל־100 גרם). הפירות העשירים ביותר בברזל הם תמר (0.8 מיליגרם) ופסיפלורה (1.6 מיליגרם).

תפוז הוא הפרי שמכיל הכי הרבה ויטמין C

האמת: תפוז מכיל 49 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם, כמות מכובדת שמספקת כ־60% מהכמות היומית המומלצת למבוגר, אבל פומלה מכילה יותר - 61 מיליגרם, קיווי מכיל 93 מיליגרם והשיאנית היא הגויאבה עם 228 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם פרי. מי שלא מחבב גויאבות, הפסיד.

שזיפים טובים נגד עצירות

האמת: נכון. מייחסים את ההשפעה המשלשלת שיש לשזיפים לתכולת הסורביטול הגבוהה שבהם, סוג של סוכר שנקרא "סוכר אלכוהולי" (לא אלכוהול!) בעל השפעה מעוררת יציאות. בנוסף, משערים שגם לחומצות הפנוליות שמכילים שזיפים יש השפעה משלשלת.

​מה באמת מכניסים לפירות היבשים?

כולל: איזה פרי כל כך גרוע שכבר עדיף לוותר עליו ולקחת שוקולד
מה מכניסים לפירות היבשים

יש משמעות לצבע של הפירות

האמת: כל צבע מעיד על נוכחות של חומרים בשם פיטוכימיקלים, שחיוניים לשמירה על הבריאות. חלק גדול מהם פועל בגוף כנוגדי חמצון, לכן מומלץ לאכול מדי יום את כל חמשת הצבעים של הירקות והפירות. פירות אדומים מכילים אנתוציאנינים או ליקופן, פירות כתומים מכילים בטא קרוטן, פירות לבנים מכילים אנתוקסנטינים, פירות ירוקים מכילים לוטאין וזיאקסנטין, פירות סגולים מכילים אנתוציאנינים ופלאבונואידים. כל החומרים הללו, שאולי נשמעים לכם כמו סינית, נמצאו במחקרים כמגנים מפני מחלות, מפני תהליכי הזדקנות, מפני נזקי קרינת השמש ועוד.

סוכר פירות זה בריא, כי הוא מפירות

האמת: פרוקטוז, סוכר הפירות, אינו בעייתי כשאוכלים פירות במסגרת תפריט בריא. הבעיה מתעוררת כשמשתמשים בפרוקטוז המבודד כממתיק ומוסיפים אותו למשקאות. כנראה שהפרוקטוז לכשעצמו, בלי "מעטפת" הסיבים והרכיבים הנוספים שבפרי, מגביר סיכון להשמנה, לכבד שומני, למחלות לב ולבעיות נוספות. לכן אם תראו "פרוקטוז" או "סוכר פירות" ברשימת הרכיבים של המוצר שימו לב, בכלל לא בטוח שהוא בריא יותר.

טובה קראוזה היא דיאטנית מקבוצת כללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל