פורסם בראשונה: 06.04.2011
עדכון אחרון: 06.04.2011
  • אורלי ויסייד אורלי וייסיד

כל מה שחשוב לדעת על מונוסודיום גלוטמט

לקריאה נוחה
מונוסודיום גלוטמט הוא התוסף הנפוץ ביותר בתעשיית המזון. יש מי שטוענים כי מדובר בחומר רעיל, אבל אין לכך בסיס מדעי. מדובר בסוג של מלח ואפשר לצרוך ממנו במינון סביר

מצד אחד מונוסודיום גלוטמט לא זוכה לחיבתם של שוחרי המזון האיכותי. מצד שני מדובר במשפר הטעם הנפוץ ביותר בעולם.​

מה זה בכלל מונוסודיום גלוטמט?

מונוסודיום גלוטמט הוא מלח נתרן של חומצה גלוטמית, המשמש לתיבול בעיקר בתעשייה. הוא נתגלה לראשונה בשנת 1907 על ידי חוקר יפני. מדובר למעשה גם בטעם החדש, השונה משאר הטעמים, כיוון שהוא אינו חמוץ, מלוח, מר או מתוק. הטעם החדש קיבל את השם "אומאמי". מאז ועד היום הפך המונוסודיום גלוטמט למשפר הטעם (תבלין) הנפוץ ביותר בתעשיית המזון. ​

תעשייתי? זה בריא?

ארגון הבריאות העולמי, האיחוד האירופי ומינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) קבעו כי מונוסודיום גלוטמט הוא תוסף בטוח לשימוש. למרות זאת, בקרב הציבור יש סברה כי מדובר בתוסף מסוכן. עם זאת, בשנים האחרונות, בעקבות תיאוריות על רעילותו ובהשפעת רעש הצרכנים, ניסו להפחית את השימוש שלו בתעשיית המזון. בכדי לשפר את טעמו של המזון, התעשייה משתמשת במשפרי טעם אחרים.​

אילו מזונות מכילים מונוסודיום גלוטמט?

אבקות מרק, נקניקים, חטיפים מלוחים, קציצות מוכנות, שניצלים מוכנים, רטבים, תבלינים מעורבים ומוצרי מזון תעשייתיים אחרים.​

איך יודעים אם מוצר מזון מסוים מכיל מונוסודיום גלוטמט?

חפשו בתווית שעל עטיפת המוצר תחת ההגדרה חומרי טעם.

סימונו הוא MSG או E621. ​

האם מוצרים שאינם מכילים מונוסדיום גלוטמט בריאים יותר?

העובדה שאין במוצר מונוסודיום גלוטמט לא אומרת עליו כלום, פרט לעובדה שאינו מכיל את אותו חומר. לכן חשוב לבדוק מה כן יש במוצר. כדי להגיע לטעם שיהיה לטעמנו, על אנשי התעשייה להוסיף למוצר המזון מחזקי טעם, כל החומרים המופיעים ברכיבים כסימון E600 עד E699 הינם מחזקי טעם, והמונוסודיום גלוטמט, הוא רק אחד מיני רבים. ​

מה זה מחזקי טעם?

מחזקי הטעם הם חומרים המוספים למזון בכדי לשפר את הטעם והריח במוצרי המזון. ​

​​

האם מונוסודיום גלוטמט רעיל?

למרות התיאוריות השונות על רעילותו, ועל אף חששות הציבור, במחקרים שנערכו בקרב בני אדם לא הוכחה רעילותו של התוסף.

יש סברה שאחוז מסוים באוכלוסייה עלול להיות אלרגי לתוסף. התגובה הזאת אף קיבלה את הכינוי "תסמונת המסעדה הסינית", והיא מתאפיינת בסימפטומים שונים כגון: כאבי ראש, דופק מהיר, חולשה, צרבת וקשיי נשימה. עדיין לא נמצאה הוכחה לקיומה של התסמונת במחקרים ובמידה רבה מדובר באגדה אורבנית. ​

אז אין שום בעיה בצריכת מונוסדיום גלוטמט?

אמנם המונוסודיום גלוטמט לא הוכח כרעיל, אך בבואנו לבחור מוצר מזון יש לשים לב לכמות הנתרן הנמצאת בו (הנתרן הינו יסוד כימי הנמצא במלחים שונים, כמו מלח השולחן הביתי). המידע זה יופיע בטבלת הערכים התזונתיים. ​

מה עושה לי צריכה גבוהה של נתרן?

במחקרים שונים נמצא קשר בין צריכה גבוהה של נתרן למחלות שונות כגון לחץ דם גבוה. ​

איך מזהים מזון דל בנתרן?

ב־100 גרם של מזון דל בנתרן יש עד 100 מ"ג נתרן. לכן, אם רואים על המדף שני מוצרי מזון דומים, לדוגמה אבקת מרק, עדיף לקנות את המוצר שמכיל כמות נתרן הנמוכה יותר ולאו דווקא את זה שאינו מכיל מונוסודיום גלוטמט. בדקו מה כמות האבקה שאתם צריכים להשתמש כדי להגיע לטעם האהוב עליכם, אם כמות גבוהה של אבקת מרק ללא המונוסודיום גלוטמט תוסיף הרבה נתרן, ביחס לכמות אבקת מרק עם המונוסודיום גלוטמט, אין יתרון בבחירתכם.

נסו להמעיט באכילת מזון מוכן, תמיד עדיף לבחור את המאכל שעבר כמה שפחות תהליכים עד הגעתו לשולחן האוכל שלכם. נסו להכין בבית תבשילים ומרקים ללא התוספים, אך בפעמים שאין הדבר עולה בידיכם, זכרו כי לא קיימת סכנה אמיתית בבחירת מזון תעשייתי המכיל מונוסודיום גלוטמט.

אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית בקבוצת כללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל