פורסם בראשונה: 30.07.2015
עדכון אחרון: 11.08.2016
  • ד"ר שמואל גבעון ד"ר שמואל גבעון

מתקפת הס־ל־מ־ו־נ־ל־ה

לקריאה נוחה
באחרונה אנחנו מוצפים בהתרעות על מזונות נגועים בסלמונלה, ובהם קורנפלקס, חומוס וטחינה. מדוע חיידק הסלמונלה כל כך מפחיד, ואיך אנחנו יכולים להגן על עצמנו מפניו?
סלמונלה ומזון

בקיצור

1.

בכל שנה נפגעים מיליוני בני אדם בכל העולם ממחלת הסלמונלוזיס שנגרמת מסוגים שונים של חיידקי סלמונלה.

2.

מחלות שנגרמות מסלמונלה יכולות להיות קלות ואפילו לא מורגשות, אך לעיתים הן עלולות להיות קשות ומסכנות חיים.

3.

הקפדה על כללי ההיגיינה ובישול בשר הם שני כללי ברזל להתגוננות מפני סלמונלה. ויש חיסון לטסים למדינות עולם שלישי.

ס־ל־מ־ו־נ־ל־ה: מדוע אנחנו כל כך חוששים מהחיידק הזה והאם יש לחשש הזה סיבה מוצדקת?

באחרונה דוּוח בכלי התקשורת שחיידק סלמונלה, שעלול לגרום למחלות מעי, התגלה במזונות תעשייתיים שונים כמו קורנפלקס וסלטי חומוס וטחינה. בעבר התפרסמו ידיעות על להקות של עשרות אלפי תרנגולות שהיו נגועות בסלמונלה.

מהי סלמונלה? יש קשר בינה לבין סלמון?

לא, אין שום קשר בין סלמונלה לדג הוורדרד. סלמונלה הוא חיידק שנקרא כך על שם הווטרינר האמריקני דניאל אלמר סלמון (Salmon) שגילה אותו לראשונה (יחד עם האפידמיולוג תאובלד סמית') ב־1885. הזנים שמועברים לבני אדם יכולים להגיע דרך מזון מקולקל, שכולל גם דגים, אבל על כך בהמשך.

קיימים יותר מ־2,500 סוגים שונים של סלמונלה, ובכל שנה נפגעים מיליוני בני אדם בכל העולם ממחלת הסלמונלוזיס שנגרמת מסוגים שונים של חיידקי סלמונלה. עם זאת יש לציין שרק זני סלמונלה מעטים גורמים לתחלואה בקרב בני אדם. הזנים המעטים האלה גורמים למחלות מעי - חלקן קלות שחולפות ללא כל טיפול, וחלקן קשות יותר ועלולות להוביל לסיבוכים מסכני חיים, במיוחד בקרב תינוקות ופעוטות, נשים בהריון (שהמחלה עלולה לסכן לא רק אותן אלא גם את עובריהן), קשישים ואנשים שהמערכת החיסונית שלהם פגומה. 

איך נדבקים בחיידק הסלמונלה ואיך מטפלים במחלה?

ההדבקה נעשית במגע עם מזון או עם מים שמזוהמים בחיידקי סלמונלה או במגע עם הפרשות של בני אדם שהם נשאים של המחלה או חולים בה.

התסמינים של המחלה אינם שונים מהתסמינים של מחלות המעיים שנגרמות מחיידקים אחרים: שלשולים, כאבי בטן, חום גבוה, כאבי ראש, בחילות והקאות.

בדרך כלל ניתן טיפול תומך בלבד, אלא אם כן מדובר בילדים או במקרים שבהם יש חשש שהמחלה התפשטה מעבר למעי, ואז הטיפול כולל גם אשפוז ומתן אנטיביוטיקה למניעת סיבוכים.

אפשר לברר אם מדובר בחיידק סלמונלה באמצעות תרבית צואה או בשיטות סרולוגיות: בדיקות דם שמזהות נוגדנים של החיידק בדם - אף שאלה לא תמיד מדויקות. ממחקר שנעשה ב־2014 עולה שרבים ממקרי הסלמונלה אינם מזוהים ואינם נחקרים על ידי משרד הבריאות בגלל היעדר דיווח על קיומם.

אנשים שנדבקו במחלה יכולים להמשיך להפריש את החיידק עד חצי שנה לאחר היעלמות התסמינים. מהסיבה הזאת ומשום שרק הידבקויות מעטות מזוהות חשוב מאוד להקפיד על תנאי היגיינה גם אחרי שמחלימים מדלקת כלשהי במעי.

סלמונלה שמגיעה עם המטיילים שחוזרים מחו"ל

הזן הידוע ביותר של סלמונלה שמדביק בני אדם נקרא S. typhi (סלמונלה טיפי), שגורם, בין היתר, לטיפוס הבטן (Enteric Fever) שהיא מחלה קשה של מערכת העיכול. הזן הזה שכיח כיום בעיקר במדינות עולם שלישי, ומועבר באמצעות מזון מקולקל והיגיינה לקויה.

באתר של משרד הבריאות מצוין שהזן S. typhi וכן זן נוסף, Paratyphi, עוברים לבני אדם בעיקר דרך מים מזוהמים או צואה ופחות דרך מזון. ובכל זאת, האחראים העיקריים לתחלואה הם חלב לא מפוסטר או מזון שמזוהם בהפרשות של אנשים שנושאים את החיידק.

באפריקה מתים מדי שנה מיליוני בני אדם ממחלות שנגרמות מחיידקי סלמונלה. בישראל התחלואה במחלה היא לרוב "יבוא" של מטיילים שחזרו ממקומות נגועים בחו"ל. למשל, ב־2009 התפרצה סלמונלה בישראל, והתברר שרוב החולים סעדו באותו בית חב"ד בסעודת ראש השנה בנפאל, וכששבו ארצה הם כבר נשאו עימם את החיידק.

כדי לסייע במניעת הדבקה בביקור בחו"ל במדינות מתפתחות ניתן חיסון שנקרא Vivotif. זהו חיסון חי־מוחלש לסוג אחד של סלמונלה, והוא יעיל ב־70% בלבד. לכן חשוב להקפיד על היגיינה במהלך הטיול ובעת הצורך לשתות רק מים מבוקבקים או מורתחים. לאחר החזרה לארץ יש להיות כל הזמן ערים לסימנים של דלקת במעי.

 

 

מחשבון BMI – מדדו את מסת הגוף שלכם | שירותי בריאות כלליתמחשבון BMI – מדדו את מסת הגוף שלכם | שירותי בריאות כלליתhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/BMI_Calculator.aspxaspxhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/BMI_Calculator.aspx
פנקייק בריא: מתכון | שירותי בריאות כלליתפנקייק בריא: מתכון | שירותי בריאות כלליתhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/healthy_pancakes.aspxaspxhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/healthy_pancakes.aspx
קיצו של יוד: הדבר שחסר לכם במים | שירותי בריאות כלליתקיצו של יוד: הדבר שחסר לכם במים | שירותי בריאות כלליתhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/iodine_in_water.aspxaspxhttp://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/iodine_in_water.aspx


מחלות הסלמונלה

נוסף על טיפוס הבטן עלולים זנים שונים של חיידק הסלמונלה לגרום לסלמונלוזיס - הרעלת מזון שגורמת לאנטריטיס (Enteritis - דלקת במעי) וכן לבקטרמיה (אלח דם).

ב־5% מהמקרים נוצר מצב שבו האדם הוא רק נשא של החיידק במעי, בלי לפתח כל סימפטומים.

כשמתגלה מזון נגוע בסלמונלה הוא נשלח מיד להשמדה. כך, למשל, דוּוח באחרונה שיושמדו עשרות טונות של קורנפלקס ושל טחינה שנגועים בחיידק. בעבר, כפי שכבר צוין, הושמדו להקות גדולות של תרנגולות שהיו נגועות בחיידק. ובמקביל הוכנסו לשימוש תרכיבים חיים ומומתים נגד סלמונלה. אלה ניתנו לעופות והפחיתו בצורה משמעותית את מספר ההתפרצויות בקרבן.

אילו מוצרי מזון הם החשודים המיידיים?

סלמונלה עוברת דרך מזון מזוהם, במיוחד מזון מן החי: עופות, ביצים, חלב וכדומה. נוסף על כך היא עוברת גם ממזונות שלא עברו טיפול בחום וזוהמו (במגע עם בעלי חיים שמפרישים את החיידק, עם צואה, עם מים מזוהמים או עם סביבה מזוהמת).

בקרב עופות, סלמונלה אנטריטידיס יכולה להתפתח על העור וגם בתוך גוף העוף ומשם לעבור אל הביצים. העופות - בעיקר תרנגולות - נדבקים בסביבת הגידול שלהם מעופות אחרים וגם מאכילת מזון מזוהם.
לפי אתר משרד הבריאות, סטטיסטית ביצה אחת מתוך 1,000 תהיה נגועה בחיידק סלמונלה אנטריטידיס.

איך מונעים הידבקות בחיידק?

כיום מודעים מאוד לקיומה של המחלה ברוב המדינות המפותחות ונוקטים אמצעי זהירות כדי למנוע את התפשטותה. בארץ נתקלים במחלה בעיקר בקיץ - כשהסביבה החמה מחישה התפתחות של חיידקים במזון לא מבושל.

מעבר לשמירה על כללי היגיינה והקפדה מיוחדת כשנמצאים במקומות מועדים לפורענות בחו"ל, חשוב לבשל מוצרי עוף ובשר. כך ניתן למנוע את רוב הזיהום והתחלואה בבני אדם. מהסיבות האלה חשוב במיוחד שנשים בהריון יקפידו על אכילת מזון מבושל היטב. הנה עוד כמה טיפים חיוניים להימנעות מתחלואה בסלמונלה:

• אחסון של בשר לא מבושל בטמפרטורה שנמוכה מ־5 מעלות צלזיוס מונע התפתחות חיידקים.

• אחסון ביצים בטמפרטורה של עד 20 מעלות צלזיוס במשך עד 21 יום מונע התפתחות חיידקים בעזרת חומר הנמצא בחלבון הביצה.

• אסור לשטוף ביצים! שימו לב: שטיפת ביצים דווקא יכולה לגרום לחדירת החיידקים לתוך הביצה. יש להימנע מכך.

ד"ר שמואל גבעון הוא מומחה לרפואת משפחה בכללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל