פורסם בראשונה: 30.12.2009
עדכון אחרון: 09.03.2011
  • יעל דרור יעל דרור

שקדי מרק: כל מה שלא ידעת ומסתירים ממך...

לקריאה נוחה
ברור שכולנו מתים על שקדי מרק, אבל מה אנחנו באמת יודעים על הצהובים המתפצחים, שאנחנו זוללים בלי הכרה כל החורף? והאם זה באמת כדאי?

מרק הוא כמעט תמיד בסיס לתוספות ולשינויים. לפעמים התוספות הן שעושות את המרק, והמרק עצמו הוא רק תירוץ. אחת מההמצאות הכי ישראליות, שקשה לחשוב איך חיינו היו נראים בלעדיה, הן שקדי המרק. הצהובים המתפצחים האלה שאנחנו זוללים בלי הכרה כל החורף.

יש כידוע שלוש שיטות לאכילת שקדי מרק.

1. מהר לפני שמתקרר
שקדי המרק רק נגעו בנוזל החם והסמיך וכבר הם מועמסים על הכף, ומיד לפה. הדוגלים בטכניקה זו מחפשים את הפריכות והטעם הממכר של שקדי מרק טריים שספגו מעט מטעמו של המרק. הבעיה בשיטה זו, היא הצורך להוסיף כל הזמן עוד, ועוד, ועוד ועוד (ועוד) שקדי מרק, כי הם נגמרים כל כך מהר...

2. הסבלנות הרכה
יש הנהנים לאכול את שקדי המרק דווקא כאשר הם רכים מאוד. הם מחכים עד ששקדי המרק יתנפחו ויתמלאו במרק חם ורק אז נהנים לאכול אותם.

3. שיטת הפיצוחים
טכניקת אכילה זו גורסת שיש לתת מקום של כבוד לשקדי המרק, ונוכחות המרק איננה בגדר חובה. המכורים לצהובים הקטנים נוטלים את שקדי המרק בחופן היד ו"זורקים" אותם לחלל הפה בתנועות קצרות. עבורם שקדי המרק ממלאים מקום של כבוד על חשבון פיצוחים או נשנושים שגרתיים אחרים, ובגללם אריזת שקדי המרק לא נשארת מלאה יותר מדי זמן.

האמת? זהו בהחלט נשנוש ממכר שקשה להפסיק עד לסיום האריזה... וכאן, העלילה מסתבכת. כי מה אנחנו בכלל יודעים עליהם? והאם זה באמת כדאי?

מה, שקדי מרק? זה לא כמו לחם?... מה כבר רע בזה?

אז זהו, שלא. שקדי מרק זה לא כמו לחם. ואם גם את, או אתה, מתייחסים אליהם כפתיתים צהובים חמודים ובלתי מזיקים, יש לנו חדשות בשבילך...

כמה קלוריות כבר יכולות להיכנס בדבר כל־כך קטן?

המון!

לשקדי מרק ערך קלורי גבוה מאוד: 520 קלוריות בממוצע ל-100 גרם (שזה, בעצם, כמו שוקולד!)

וזה עוד לא הכל:

• אחוזי השומן בהם גבוהים מאוד ומגיעים לרמה של 26%-27% (שזה, בעצם, כמעט כמו גבינת שמנת, וזהה לגבינה צהובה שמנה!).

• הם גם מכילים כמות גבוהה של מלח: 750-900 מיליגרם נתרן (שזה, בעצם, כמעט כמו במלפפונים חמוצים!).

• הם עשויים במרבית המקרים מקמח חיטה לבן, שהוא פחות בריא מקמח מלא (ולא מתאים לחולי צליאק).עם זאת, לאחרונה, מי שמתעקש יוכל למצוא גם מקמח מלא (בלי התחייבות על הטעם).

• בעבר נהגו להשתמש בצבע מאכל טרטרזין (E102), שנמצא מסרטן בניסויים על חיות מעבדה, כדי להעניק לשקדי־המרק את הגוון הצהוב המפתה, אך בשנים האחרונות החליפו רוב החברות את הצבע לצבע מאכל טבעי שאינו מסכן את הבריאות.

אז כדאי להימנע משקדי מרק?

לא צריך להיסחף.... אז נכון שמכל מה שאמרנו, עלול להיווצר הרושם כי שקדי המרק הם מוצר לא רצוי, אבל לא צריך להוציא דברים מפרופורציה. כל דבר במידה. כמות השומן הגבוהה וכמות המלח הרבה הם בהחלט לא סיבה לאכול כמות גדולה מהם, אבל ניתן ליהנות משקדי המרק בלי לחסל כמויות. וכן, זה אולי יבוא לך בתור שוק, אבל ניתן להוסיף לצלחת כמות קטנה יותר...

ואם את, או אתה, סובלים מעודף משקל ומנסים לצמצם את צריכת הקלוריות, קחו גזר... לא תרזו אם תמשיכו לנשנש שקדי מרק. עצוב, מאכזב, לא פופולרי להגיד את זה, אבל מה לעשות: זו המציאות.

יעל דרור היא דיאטנית קלינית וספורט בקבוצת כללית. היא האשה שמאחורי ערוץ תזונת כושר והיא גם מנהלת הפורום עושים שריר ב"20 פלוס"

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל