פורסם בראשונה: 28.10.2008
עדכון אחרון: 09.03.2011
  • ד"ר מיכל חוברס ד"ר מיכל חוברס

טיפוס הבטן: כל מה ששווה לך לדעת כדי לא לחטוף אותו

לקריאה נוחה
אם אתם נוסעים להודו, נפאל או בנגלדש, אתם בסיכון מוגבר ללקות בטיפוס הבטן. החיסון (המומלץ מאוד) מגן עליכם, אך לא באופן מלא. כלל הברזל בהישמרות מהמחלה: "Boil it, cook it, peel it or forget it" המדריך הנחוץ והלא לחוץ לרפואת מטיילים

בקיצור

1.

מחלת הטיפוס נגרמת על ידי חיידק הסלמונלה והיא הורגת 200 אלף איש כל שנה.

2.

המחלה הכי שכיחה בהודו, בנגלדש ונפאל, ובדרום מזרח אסיה החיידק עמיד במיוחד.

3.

יש חיסון שמגן ב-70%, וחשוב לקחת אותו לפני שנוסעים לאזורים הרלוונטיים.

מה זה?

טיפוס הבטן היא מחלת חום חריפה, שעלולה לסכן חיים, הנגרמת על־ידי החיידק סלמונלה טיפי (Salmonella Enterica serotype Typhi).

זה נפוץ?

מאוד!

22 מיליון בני־אדם ברחבי העולם חולים במחלה מדי שנה. כ-200 אלף מהם מתים.

איך נדבקים?

מטיילים עלולים להידבק באכילה או בשתייה של מאכלים ומשקאות שהוכנו על־ידי אדם המפריש את החיידק, או כאשר ביוב המכיל את החיידק זיהם את מי־השתייה או את המים שבהם משתמשים לשטיפת המזון.

החיידק חודר למערכת העיכול ומשם עלול לחדור לדם. גם לאחר ההחלמה, חלק מהחולים ממשיכים לשאת את החיידק במערכת העיכול. גם החולים וגם הנשאים מפרישים את החיידק בצואה.

מי נמצא בסיכון?

בתכל'ס - כולם.

איפה מסוכן?

המחלה מצויה בכל העולם המתפתח ושכיחה יותר במזג אוויר חם ובתנאים סניטריים ירודים. הודו, נפאל ובנגלדש סובלות כולם מהשכיחות הגבוהה ביותר של המחלה. כלומר: קל להידבק שם. המחלה קיימת גם במרכז אמריקה, בדרום־אמריקה ובאיים הקריביים, אך הסכנה גבוהה במיוחד בדרום־מזרח אסיה, שם החיידק העמיד לתרופות (Multidrug-resistant Salmonella Typhi) נפוץ במיוחד.

מה מרגישים?

מי שנדבקים בטיפוס הבטן מפתחים לרוב חום גבוה מאוד, 39 עד 40 מעלות. בנוסף ייתכנו חולשה, כאבי בטן, כאבי ראש, חוסר תיאבון, דופק לב איטי מהרגיל והופעה של פריחה בדמות נקודות שטוחות בגוון ורוד בהיר. ביטוי נוסף של התחלואה בטיפוס הבטן הוא דיזנטריה (חום המלווה בשלשולים דמיים).

זה מסוכן?

בחלק מהמקרים, ללא טיפול, המחלה עלולה להסתיים במוות.

איך נמנעים?

• מקפידים על מה ששותים ועל מה שאוכלים. כלל הברזל: "Boil it, cook it, peel it or forget it".

• לא שותים מי ברז וגם לא מצחצחים שיניים במי ברז (גם לא אם היית שריונר ואכלת הרבה גריז ובוץ ונראה לך שזה קטן עליך).

• שותים רק מים מינרלים או מים שהורתחו במשך דקה לפחות.

• לא מוסיפים קרח למשקאות (כי את ואתה לא יודעים מאיפה נלקחו המים שמהם הוקפאו קוביות הקרח!).

• אוכלים מזון מבושל מייד לאחר בישולו בעודו חם. 

• נמנעים מסלטים. אוכלים פירות וירקות טריים בלבד, שאת או אתה קילפתם אותם בעצמכם מייד לפני האכילה.

• מומלץ בחום רב להימנע מאכילה ומשתייה בדוכני רחוב.

 יש חיסון?

כן יש חיסון נגד טיפוס הבטן. החיסון הניתן בישראל הוא חיסון המורכב מחיידק מומת וניתן בזריקה. הוא תקף לשלוש שנים.

ואם חוסנתי האם אני מכוסה במאה אחוז?

לא.

יעילות החיסון עומדת על כ-70%.

אז מה זה עוזר לי?

זה עוזר מאוד!

לאחר קבלת החיסון את או אתה מוגנים מטיפוס הבטן, אך לא לחלוטין. לכן חשוב לקבל את החיסון וגם להקפיד על מה שאוכלים ושותים, לפי ההנחיות המופיעות בתחילת הכתבה.

החיסון מומלץ במיוחד למי שמתכוונים לשהות בערים קטנות, בכפרים, באזורים כפריים או לצאת לטרקים.

ואם נדבקתי?

אם מופיעים התסמינים המתוארים למעלה, אין ברירה, צריך לפנות לטיפול רפואי. טיפול אנטיביוטי ספציפי מקצר את משך המחלה ומקטין את סכנת התמותה ממנה.

מידע נוסף וייעוץ טוב בנושא ניתן לקבל במרפאות המטיילים של הכללית.

מיכל חוברס היא מנהלת מרפאת המטיילים של המרכז הרפואי "מאיר" בכפר-סבא, מקבוצת כללית, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז ומנהלת-משותפת של פורום רפואת המטיילים של "20 פלוס"

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

טסים לחו"ל?

​לקוחות פלטינום זכאים לעד 75% הנחה על חיסונים לפני הנסיעה

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל