פורסם בראשונה: 11.01.2011
עדכון אחרון: 24.12.2015
  • אריקה רוזנשטוק אריקה רוזנשטוק
  • חיה גוטמן חיה גוטמן

אחסון חלב אם

לקריאה נוחה
במקרר או במקפיא? כמה שעות מותר להחזיק בחוץ חלב אם שאוב? אם התינוק לא סיים את כל הבקבוק, אפשר לשמור לארוחה הבאה? מותר להשתמש במיקרוגל? מדריך הכללים של אחסון, הפשרה וחימום של חלב אם - לנשים שמיניקות אבל צריכות גם לעבוד (או סתם להתאוורר)
חלב אם בבקבוק

בקיצור

1.

חלב אם עדיף תמיד על תמ"ל. חלב מקורר טוב יותר מחלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים.

2.

בטמפרטורת החדר אפשר לשמור חלב אם עד 4-3 שעות. חלב טרי במקרר ניתן לשמור בין שלושה עד חמישה ימים.

3.

אם התינוק לא סיים את מנת החלב שהופשרה, ניתן לשמור את מה שנותר עד לארוחה הבאה, אבל לא להקפיא את המנה שוב.

​לא תמיד אנחנו פנויות להיניק, במיוחד כשמסתיימת "חופשת" הלידה וחוזרים לעבודה. נשים שרוצות להמשיך ולהעניק לתינוק שלהן חלב אם שואבות את החלב ומאחסנות אותו לשימוש מאוחר יותר.

לפני שמתחילים: חשוב לדעת

1. לפני שאיבת החלב חשוב לשטוף ידיים היטב במים ובסבון. אם אין מים וסבון בקרבת מקום, ולא נראה לכלוך על הידיים - אפשר להשתמש בתכשיר לניקוי ידיים גם ללא מים.

2. חלב אם מאוחסן, מקורר או מוקפא, עדיף תמיד על תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).

3. חלב מקורר עדיף על חלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים הנהרסים בתהליך ההקפאה.

4. לכן, אם מתכננים להשתמש בחלב השאוב בתוך 5-3 ימים, עדיף שלא להקפיא אותו, אלא לאחסן אותו במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס או פחות.

5. אם שואבים כמה מנות קטנות בנפרד ורוצים לאחד אותן למנה אחת - חשוב להביא את כולן לטמפרטורה אחידה במקרר, ורק אז לאחד אותן למנה אחת ולהקפיא אותה.

​אפליקציית התפתחות הילד: עוד לא הורדת?

מהסלון בבית, בגן השעשועים - אפילו בארוחת שישי אצל ההורים - מהיום בכללית אתם שותפים למעקב האינטראקטיבי אחר התקדמות התינוק שלכם. 

לחצו כאן להורדת האפליקציה לאייפון
לחצו כאן להורדת האפליקציה לאנדרואיד

אפליקציית התפתחות הילד של כללית 

6. מומלץ להקפיא את החלב במנות קטנות (לפי מנה לארוחה) ויש לציין את תאריך ההקפאה על האריזה.

7. נפח החלב גדל בתהליך ההקפאה, ולכן מומלץ שלא למלא את כלי האחסון בחלב עד סופו. חשוב לסגור היטב את הכלי.

8. חשוב לסמן על כלי האחסון את תאריך השאיבה ולהשתמש על־פי הסדר - קודם כל בחלב ה"ישן" יותר. רישום התאריך יאפשר גם מעקב לגבי הזמן שבו החלב מותר לשימוש.

אחסון חלב אם: כמה זמן מותר?

טמפרטורת חדר
טמפרטורה: 29-16 מעלות צלזיוס

משך אחסון מומלץ: 4-3 שעות

חשוב לדעת: בתנאים נקיים מאוד של הידיים ושל סביבת השאיבה ניתן לאחסן מחוץ למקרר עד שש שעות.

צידנית אטומה עם קרחום
משך אחסון מומלץ: עד 24 שעות.

חשוב לדעת: הקפידו לשמור על מגע רצוף בין הקרחום לבין הכלי שבו מאוחסן חלב האם. יש להעביר את הכלי למקרר בהקדם האפשרי.

חלב אם טרי במקרר
טמפרטורה: 4 מעלות או פחות

משך אחסון מומלץ: שלושה עד חמישה ימים. 

חשוב לדעת: בתנאים נקיים מאוד של הידיים ושל סביבת השאיבה ניתן לאחסן 8-5 ימים במקרר. הקפידו לאחסן בחלקו האחורי של המקרר.

חלב שהוקפא והופשר במקרר
משך אחסון מומלץ: ארבע מעלות צלזיוס או פחות.

משך אחסון מומלץ: עד 24 שעות מההפשרה.

חשוב לדעת: אין להקפיא שנית חלב שהופשר.

במקפיא בעל דלת נפרדת או במקפיא נפרד (הקפאה עמוקה)
טמפרטורה: 17- מעלות צלזיוס או פחות.

משך אחסון מומלץ: 6 חודשים (אם נשאר חלב אפשר גם עד 12 חודשים)

חשוב לדעת: הקפידו לאחסן בחלק האחורי של המקפיא. 

הפשרת החלב

צריך להפשיר קודם את המנה שהוקפאה בתאריך המוקדם יותר.

לשימוש תוך פרק זמן קרוב: יש להפשיר מחוץ למקרר בתוך כלי עם מים חמימים, במטרה להגיע לטמפרטורת הגוף (37-36 מעלות צלזיוס).

חלב אם מוקפא

לשימוש תוך פרק זמן ארוך יותר: ההפשרה תעשה על־ידי העברת החלב המוקפא למקרר, ואז ניתן להשתמש בחלב המופשר בתוך 24 שעות.

חשוב לדעת: אין להפשיר חלב אם במים רותחים או חמים מאוד או במיקרוגל.

חימום החלב

לאחר ההפשרה צריך לחמם את הכלי שבו מאוחסן החלב בתוך כלי עם מים פושרים, בטמפרטורה של 36 מעלות צלזיוס (לא ישירות על מקור חום).

חשוב לדעת 1: אין לחמם חלב אם במיקרוגל!

חשוב לדעת 2: חלב שחומם - אין לאחסן שנית במקרר.

דברים שחשוב לדעת לפני ההאכלה

• חלב אם המאוחסן במקרר, או חלב מוקפא שהופשר, נראה לפעמים כחלב שהופרד לחלק מימי ולחלק מרוכז יותר. ההפרדה לא מעידה על קלקול החלב. חשוב לערבב בעדינות את בקבוק החלב לפני ההאכלה, על מנת לקבל חלב אחיד.

• אם התינוק לא סיים את מנת החלב שהופשרה, ניתן לשמור את מה שנותר עד לארוחה הבאה, אבל לא להקפיא את המנה שוב. אם גם לאחר הארוחה השנייה נשאר חלב, יש לזרוק אותו.

• אם קיים חשש כלשהו לגבי טריות החלב, עדיף שלא להשתמש בו.

• לא מומלץ להאכיל תינוק יונק מבקבוק לפני שהוא מגיע לגיל 6 שבועות, מכיוון שרק בגיל זה הופכת ההנקה להרגל טבעי, וההאכלה מבקבוק לא משבשת אותו.

לכן, אם את צריכה בתקופה זו לצאת מהבית ללא התינוק לפרק זמן שיחייב את האכלתו, כדאי לנסות להאכיל אותו בכפית, במזרק או בכוסית קטנה. כדאי להשתדל שהפרידה ממנו בתקופה זו תעשה בתדירות נמוכה ככל האפשר.

אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית ויועצת הנקה מוסמכת

חיה גוטמן היא יועצת הנקה מוסמכת, אחות טיפת חלב, רכזת בריאות האישה בכללית ומנהלת בפורום טיפת חלב והנקה

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מיוחד ללקוחות כללית מושלם

​מפגשי ייעוץ והדרכה בנושא הנקה

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל