פורסם בראשונה: 20.12.2006
עדכון אחרון: 30.11.2010
  • ד"ר מיכל גילאון ד"ר מיכל גילאון

סופגניה אחת (ביום), שמונה ימים, אופס... תפחנו!

לקריאה נוחה
אכן, פך השמן הספיק לשמונה ימים וזה נס גדול, אבל השמן לא שימש לטיגון, אלא להארת המנורה. אי שם בגלות נתבלבלה לה דעתן של אמותינו בין הניסין, כמו שאומרין החכמין, ומאז אנו מדשדשין בשמן. אז מה עושים? דווקא יש מה. מיכל גילאון יוצאת לקרב במשמני החג

גם אם נורא מתאמצים להדחיק, קשה להתעלם מהעובדה המצערת שכל סופגניה פשוטה מכילה 450-350 קלוריות. הסופגניות "המתוחכמות" יותר, עם מילוי ריבת חלב או קרמים למיניהם, או עם ציפוי שוקולד, מכילות אפילו יותר: 600-500 קלוריות.

כלומר?

אם בכל יום נאכל סופגניה ולביבות בנוסף לתזונה הרגילה שלנו, נוסיף עוד קילוגרם אחד או שניים במהלך החג.

בהתחשב בכך שבעבור אנשים רבים הפעילות הגופנית היחידה הקשורה בחנוכה היא משחק בסביבונים, המאזן האנרגטי נוטה באופן ברור – ומיידי - לרעתנו. לפיכך, אם נגזר עלינו לאכול מן המעדן המטוגן הזה, הנה כמה עצות שיעזרו להקטין במקצת את תכולת השמן והקלוריות.

סוג השמן

לטיגון עמוק מומלץ להשתמש בשמן תירס או כותנה בשל הרכב חומצות השומן שלהם, המאפשר טמפרטורת טיגון גבוהה וממושכת לפני שתהליכי החמצון הפוגעים בתכונות השמן מתרחשים. לעומת זאת, שמן סויה לא מומלץ לטיגון, כיוון שהתכולה הגבוהה יחסית של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות בו חשופה לחמצון מהיר.

מצב השמן

מומלץ להשתמש בשמן לא משומש או כזה שעבר שימוש מועט. אם משתמשים בשמן שימוש חוזר, כדאי להרחיק חלקיקים של שאריות מטוגנות על ידי סינון.

קמח סויה

החלפת שני אחוזים ממשקל קמח החיטה בקמח סויה (בכל קילוגרם קמח חיטה החליפו שתי כפות קמח רגיל בשתי  כפות קמח סויה) - יכולה להקטין את ספיגת השמן בסופגניות בצורה משמעותית.

מילוי הסופגניות

אפשר להחליף את המילוי של הסופגניה בתחליף דל קלוריות כמו ריבה דיאט, או גבינת אורדה ממותקת, ובכך להפחית את הערך הקלורי של הסופגניה. ניתן להעשיר את הסופגניה ברכיבים תזונתיים, כמו סידן, ברזל וסיבים תזונתיים, על־ידי מילוי של ממרח תמרים או רסק פירות יבשים במקום ריבה.

מה "נכנס" בסופגניה רגילה (450 קלוריות)?

1. לחמניה גדולה עם פסטרמה, חומוס וירקות.

משולש פיצה, או...

2. רול סושי עם סלמון ורול סושי צמחוני, או...

3. סלט יווני גדול עם רוטב, או...

4. שתי כוסות קוסקוס מבושל עם ירקות מבושלים וגרגרי חומוס, או...

5. חזה עוף בגריל, כוס אורז (מבושל) וסלט ירוק, או...

6. מרק ירקות, שני שיפודי פרגיות ותפוח אדמה אפוי, או...

7. דג דניס בגריל עם פירה, או...

8. גביע יוגורט עם פירות, ארבע כפות גרנולה וכוס מיץ תפוזים טבעי, או...

9. שני קרואסונים קטנים וקפה הפוך.

"מה נכנס" בסופגניה משודרגת (600 קלוריות)?

1. חביתה משתי ביצים, גביע קוטג', שתי פרוסות לחם וסלט ירקות, או...

2. מנה גדולה של ספגטי בולונז (שלוש כוסות ספגטי מבושלות), או...

3. מנה גדולה של נודלס עם ירקות, או...

4. שתי כוסות מבושלות של מג'דרה עם עדשים וירקות, או...

5. ארבעה פלפלים (או כרובים) ממולאים, או...

6. מרק קובה (עם חמש קובות שמנמנות), או...

7. פיתה עם חומוס, צ'יפס וסלט, או...

8. מנה פלאפל, או...

9. ג'חנון אחד עם רוטב עגבניות, או...

10. 100 גרם בוטנים, אגוזים או שקדים.

האסון הקלורי הקרוי "לביבות תפוחי אדמה"

בלביבת תפוחי אדמה יש 200-150, אבל מי אוכל רק אחת? בערב נעים שבו מדליקים נרות ושרים שירי חנוכה (או משתגעים משעמום אצל ההורים, מדליקים נרות ושרים תוך רטינות עמוקות, בחוסר חשק מופגן ובזיוף גדול שירי חנוכה), סביר שנחליק לתוכנו 1,000 קלוריות מלבבות, מלביבות.

אז מה עושים?

כדי להקטין את ספיגת השמן בלביבות יש להקפיד שהשמן יהיה חם.

למה?

כיוון שטיגון בשמן חם גורם לספיגת שמן מועטה יותר לעומת טיגון בשמן שאינו חם מספיק. ניתן להקטין עוד יותר את תכולת השמן בלביבות על־ידי טיגונן במחבת טפלון עם תרסיס שמן, או על־ידי מריחת המחבת במגבת נייר ספוגה במעט שמן. באופן זה, הלביבה נאטמת על־ידי קרום חיצוני, הנוצר על ידי הביצה ומונע חדירת שמן.

"מה נכנס" ב־6-5 לביבות תפוחי אדמה (כ-1000 קלוריות)?

1. לאפה עם שווארמה ופחית קולה (רגילה), או...

2. המבורגר בלחמנייה עם צ'יפס, או...

3. צלחת חומוס עם טחינה, פיתה, סלט ירקות, שני שיפודים על האש ותפוח אדמה אפוי, או...

4. אגרול, מנת עוף חמוץ-מתוק, כוס אורז מטוגן ושני כדורי גלידה.

וגם: גביע יוגורט, תפוח, 200 גרם חזה הודו בגריל, כוס אורז מלא מבושל, חצי כוס אפונה מבושלת, סלט מחסה, עגבניה ומלפפון, שתי פרוסות לחם קל, 100 גרם גבינה בולגרית 0.5% שומן וכוס חלב. וזו גם אופציה בריאה וממש לא רעה לאימוץ, בינינו.

אז תעשו אתם את החשבון. ואם את או אתה רוצים לראות כמה זמן צריך להזיז את הישבן כדי לשרוף את הסופגניות – בבקשה: כאן!

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת שירותי בריאות כללית, ומחברת התוכנית "דיאטה אישית און-ליין".

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכימ/ה לקבל הודעות במייל