פורסם בראשונה: 27.07.2011
עדכון אחרון: 27.07.2011
  • ד"ר שמואל גבעון ד"ר שמואל גבעון

מזון אורגני והבריאות שלי

לקריאה נוחה
מצד אחד, יותר ויותר אנשים בעולם השבע מעדיפים אוכל אורגני. מצד שני, אין הוכחות להשפעתו המטיבה. ובכל זאת: צמצום בצריכת חומרים כימיים עשויה להשפיע באופן חיובי על הבריאות.

​האם חסה שגודלה בתנאים אורגניים טובה יותר לבריאות? האם מלפפונים ששרדו את מלחמתם נגד המזיקים בלי להשתמש בחומרי הדברה עשויים למנוע מאיתנו ביקורים מיותרים אצל רופא המשפחה? האם חלב שנוצר בעטיניה של פרה שלועסת מזונות אורגניים ידידותי יותר לגוף מחלב של פרה פחות גרגרנית?

נראה שהתשובה לכל השאלות הללו היא שאין כל ביסוס מדעי להנחה שצריכת אוכל אורגני משפרת את הבריאות - כך עולה מסקירה מדעית רחבת היקף שפורסמה ביוני 2010. ​

מאיפה הגיעה אופנת המזון האורגני?

העולם המערבי השבע, שלא צריך להילחם על פת לחם (לעומת הרעב הכבד ששורר באפריקה), מפתח כל מיני נטיות (טרנדים) שנועדו, לכאורה, לשפר את הבריאות. כך, למשל, רבים נוטלים ויטמינים בלי שיהיה לכך כל בסיס מדעי שמעיד על תועלת כלשהי הכרוכה בכך. אחרים קוראים להימנע משימוש במזון אורגני שעובד בהנדסה גנטית, אף שאין שום בסיס עובדתי שמצביע על נזק כלשהו שנגרם ממזונות מהונדסים כאלה.

הירוקים תומכים, בין השאר, בצריכת אוכל אורגני, והבסיס הרעיוני לכך הוא הימנעות משימוש בחומרים כימיים שנועדו לקטול חרקים ובמרעין בישין אחרים. 

​​

האם לא הגיוני להניח שמזון אורגני בריא יותר?

קיימת אי־בהירות בנוגע ליתרונות התזונתיים הכרוכים בצריכת מזון אורגני. המחקר הנ"ל בדק את איכות המידע בנושא והאם ניתן אכן לייחס יתרונות בריאותיים לצריכת מזונות שמיוצרים בשיטות חקלאיות אורגניות. 

החוקרים סקרו את מקורות המידע הרפואי העיקריים וחיפשו כל פרסום שעסק בנושא החל מ־1958 ועד 2010. לדבריהם, מתוך 98,727 מחקרים על מזונות אורגניים הם זיהו רק 12 מאמרים שהתאימו לשאלת המחקר. גם ביניהם היו הבדלים: שמונה דיווחו על מחקרים בבני אדם, כולל שישה ניסויים קליניים, מחקר אחד של מעקב ומחקר אחד של צילום מצב. ארבעה מחקרים בוצעו בחיות מעבדה או על תאים אנושיים במעבדה. 

האם נמצא קשר בין מזון אורגני למניעת מחלות?

התוצאות של המחקר הגדול ביותר מצאו קשר בין צריכת חלב אורגני בלבד לבין ירידה בסיכון לפתח אסתמה של העור - כפי שהיא מכונה בלשון העם - בתינוקות. רוב המחקרים לא הצביעו על הבדלים בתחלואה בין אלה שנחשפו לתזונה רגילה לבין מי שנחשפו לתזונה אורגנית.

לאור הדלות של המידע הקיים, ההבדלים הניכרים בשיטות המחקר, החשיפות שנבדקו והתוצאות הבריאותיות שנחקרו, לא ניתן היה לבצע ניתוח־על (מטה אנליזה) של המחקרים האלה. החוקרים הסיקו שלפי המידע הקיים, אין עדות להשפעות בריאותיות חיוביות הכרוכות בצריכת מזונות אורגניים.

חובה להבהיר שהחוקרים לא בדקו את ההשפעה הסביבתית הכרוכה בשימוש במזון אורגני. ההיבט הזה חשוב לא פחות מההיבט הצר של ההשפעה המיידית על הבריאות, משום שבסופו של דבר סביבה בריאה יותר והפחתה בשימוש בחומרים כימיים עשויות להשפיע באופן חיובי הן על הבריאות והן על איכות הסביבה בטווח הארוך. ההיגיון אומר ששימוש בנשק ביולוגי, כמו חרקים שקוטלים מזיקים שונים, עדיף לאין ערוך על שימוש בחומרים כימיים שונים, שגם אם הם מתפרקים לאחר זמן, עדיין נותרים מהם תוצרי פירוק שונים בקרקע ובמים. 

יש צורך לבדוק לא רק את ההשפעה המיידית של צריכת אוכל אורגני על הבריאות, אלא לבדוק את ההשפעה הכללית ארוכת הטווח על הסביבה ועל בריאות האוכלוסיה. רק אז ניתן יהיה לקבוע בוודאות האם יש מקום לעודד את הנטייה הזאת או לנטוש אותה, בהתחשב בעובדה שמדובר במזונות יקרים בהרבה ממזונות רגילים, כך שרוב הציבור אינו יכול להרשות לעצמו להשתמש בהם, ודי אם נתבונן במה שמתרחש בארץ בימים אלה.

ד"ר שמואל גבעון הוא מומחה לרפואת משפחה בכללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכימ/ה לקבל הודעות במייל