בכל חורף כמעט זה קורה, הידיעות בחדשות מספרות לנו על חדרי המיון שקורסים תחת העומס, התפוסות בבתי החולים נעות בין 150% ל־200% וזה בלי לדבר על שעות ההמתנה הארוכות, המתמחים העייפים ומקרי האלימות. בקיצור, אם לא מדובר במקרה חמור, תמיד מומלץ לפנות ולקבל טיפול באחד ממוקדי הרפואה הדחופה שעובדים עם כללית או להישאר בבית ולפנות לשירות רופאי ילדים, רופא משפחה או רופא עור און־ליין.
לרוב, כשמגיעות הידיעות האלה אנחנו נוטים להעלים עין, ולהגיד לעצמנו: "לי זה לא יקרה". כאן חשוב לנו לספר לכם שאחת הסיבות לכך שהתפוסה בחדרי המיון מגיעה למספרים המפחידים האלו - היא אנחנו שמגיעים לשם... וזה למרות העובדה שניתן לקבל מענה רפואי מהיר ויעיל באחד ממוקדי הרפואה הדחופה.
חוזרים אליכם התל אביביים, החולוניים ותושבי בת ים – יש לכם שני מוקדי רפואה דחופה במיוחד בשבילכם: האחד ברחוב יגאל
אלון 90 בתל אביב, והשני ברחוב
ההסתדרות 35 בחולון.
מהם המקרים הנפוצים שבגללם הורים לילדים פונים לקבל מענה דחוף?
קודם כל חום גבוה בילדים. הורים לילדים בכל הגילאים כמעט, נלחצים מאוד (וזה טבעי) כאשר מד החום מראה 40 מעלות. לטענתם, ההבדל בין 40 מעלות חום ל־42 הוא "בסך הכל 2 מעלות" ולכן חשוב לעזוב הכל ולרוץ למיון. אבל בשתי המעלות האלה יש הבדל של שמיים וארץ. כאשר אתם רואים במדחום 42 מעלות, יש הצדקה לגשת לחדר מיון כמה שיותר מהר, כמו גם עם תינוקות בחודשיים הראשונים לחייהם שחום גופם עולה על 38.5 מעלות. אבל בשאר המקרים, חשוב לזכור כי חום, הוא ביטוי לפעולה של המערכת החיסונית של הגוף שמנסה לפגוע ולהרוס את הגורם הזיהומי. לכן, חום לא הורג אלא עוזר לטפל.
מקרים נוספים הם התקפי אסתמה, שיעולים קשים ועוד. אך במוקדי הרפואה הדחופה של כללית מסבירים כי בעזרת הטיפול של רופאי הילדים במוקד, שהצליחו לאבחן את המקרים, לתת אינהלציה או טיפול מתאים הצליחו להוריד את מספר המטופלים שהיו צריכים לקבל המשך טיפול בחדר המיון לפחות מ־6% מהפונים. למה? "כי אנחנו מאמינים שטיפול של שעה-שעתיים במוקד עדיף על המתנה של 7 שעות במיון" אומר זאת ד"ר אילן גור, מומחה לרפואת ילדים, פגים ורופא משפחה בקהילה עם ותק של 35 שנה, אשר מכהן גם כמנהל הרפואי של רשת מרפאות "ביקור רופא".
אילו עוד מקרים נפוצים מגיעים למוקדים?
התייבשות, שלשולים למיניהם ועכשיו, לקראת החורף, ההנחה היא שיהיו יותר פניות עם מחלות נשימה, בעיקר בקרב ילדים. המוקד שלנו יידע לתת מענה שעומד בסטנדרטים מחמירים לכל פניה מצד אחד, ומצד שני לא יסכן כמובן אף חולה, כך שאם יעלה צורך, הוא יקבל הפניה למיון.
כמה זמן לוקח לקבל טיפול?
במרבית המקרים במוקד, בתוך שעה אפשר להיות בחוץ. כמובן עם סטיות לכאן ולכאן הקשורות למצבים לא שגרתיים כאלה ואחרים כמו תקופות של מגפות שפעת וכדומה.
אלו סוגי טיפולים ניתן לקבל במוקד?
רפואת משפחה וילדים, שירותי טראומה – כלומר טיפול בחבלות, גבס, תפירות ועירויים, שירותי כירורגיה ואורתופדיה, בדיקות מעבדה מקיפות, אק"ג ובדיקות רנטגן עם פענוח מיידי.
ד"ר אילן גור מוסיף כי "אנחנו ערוכים ומוכנים לטפל בהרבה חולים במעט זמן ובאמצעות מגוון רחב של פתרונות הולמים – וזאת על מנת שאתם לקוחות כללית תוכלו לחזור הביתה מהר עם מענה, ובמקרה הצורך נדע להעביר את המשך הטיפול לרופא המטפל בקהילה".
מה עוד צריך לדעת על המוקדים?
חנייה חינם – יש, צוות רפואי ומקצועי שערוך לטפל בכל מקרה – יש.
שעות הפעילות הורחבו: כל יום החל מ־19:00 ועד 23:30.
בימים ב' ו־ד' החל מ־16:00 ועד 23:30.
בימי שישי וערבי חג החל מ־13:00 ועד 23:30.
ובשבתות מ־9:00 בבוקר עד 23:30.
זה עולה כסף?
הפנייה לטיפול במוקד כרוכה בתשלום של השתתפות עצמית בגובה 87 ₪ בימי חול. בשימי שישי, בסופי שבוע ובחגים משלמים 43 ₪ בלבד.