חיפוש

dsdsdsd
אישה מחבקת את התינוק שלה לאחר הלידה

הרגע הגדול הגיע: מה מצפה לך בלידה?

המתנה של 9 חודשים (בערך) מגיעה לשיא מרגש. לכל אישה יש את הלידה שלה, אבל לרוב מדובר בתהליך שמחולק ל־3 שלבים: הצירים, יציאת העובר ויציאת השליה. הנה מה שחשוב לדעת על כל אחד מהם

פרופ

פרופ' אדי ויסבוך

​​​​​​​​​​​​​אחרי שקראת כל דבר אפשרי על ההיריון, אנחנו רוצים לסייע לך להתכונן לרגע האמת - הלידה המרגשת. זה מה שצפוי לך.

לפני הכניסה לחדר הלידה

​1. עם ההגעה למיון יולדות בבית החולים ירשמו בקבלה את הפרטים האישיים שלך.

2. תפגשי במיילדת שתבדוק אותך, תקבל ממך מידע על הרגשתך ועל מצבך, תבחן את המסמכים שהבאת איתך, ותדריך אותך לקראת הלידה​.

3. המיילדת תבצע מספר בדיקות ראשוניות, כולל: לחץ דם​, דופק, חום, חלבון בשתן וניטור עוברי

הניטור נועד לבדיקה של דופק העובר ולמעקב אחרי הצירים: כמה זמן הם נמשכים ומה הרווח ביניהם. החיבור למוניטור לא כואב ואורך לפחות 20 דקות.

הרגע הגדול הגיע

סימנים ללידה: מתי לצאת לחדר לידה?

4. הרופאה או המיילדת יעשו לך בדיקה וגינלית כדי לבדוק מספר דברים: מה מצב המחיקה והפתיחה של צוואר הרחם; באיזה גובה ניצב הראש של העובר באגן; וכדי לאסוף עוד נתונים חשובים שיעזרו לדעת האם את כבר בלידה ואיך היא תתנהל בהמשך.

את הבדיקה הזו את צפויה לעבור עוד מספר פעמים עד הלידה עצמה, כדי לקבוע את קצב התקדמות הלידה. לפחות את יודעת שבקרוב כל זה יהיה מאחורייך.

5. בדיקה חשובה נוספת ​היא אולטרסאונד​. הרופאה נעזרת במכשיר האולטרסאונד כדי לבדוק את כמות מי השפיר​, מצג העובר (ראש או עכוז), ומצבו הכללי. לעיתים תבוצע גם הערכת משקל.

לעיתים מבוצע גם אולטרסאונד פרינאלי: המתמר מוצמד חיצונית על אזור הנרתיק כדי לקבל נתונים נוספים בנוגע למנח ולמיקום של הראש באגן, או כדי להעריך את מצב המחיקה והפתיחה של צוואר הרחם. 

6. בסיום הבדיקות יעובדו הנתונים שנאספו ויוחלט האם את משתחררת, מתקבלת לחדר לידה או מתאשפזת במחלקת אם ועובר להמשך השגחה עד שיגיע הזמן להכנסתך לחדר לידה.

7. אם יוחלט לקבל אותך ללידה, זה הזמן שבו תתבקשי לחתום על טופס הסכמה לטיפולים השגרתיים בחדר הלידה (כמו עירוי, למשל). אם תבקשי ללדת בהרדמה אזורית אפידורלית, יהיה עלייך לחתום על טופס הסכמה לביצוע פעולה זו.

בשלב זה באפשרותך לבקש מהמיילדת לרוקן את המעיים בעזרת חוקן​.

8. לאחר שתחליפי את בגדייך בכותונת ובחלוק, תועברי לחדר הלידה. בן זוגך או בת זוגך או מלווה אחר שבחרת יוכלו להצטרף אלייך ולשהות לצדך בחדר הלידה.

​תהליך הלידה מתחלק בדרך כלל לשלושה שלבים:

השלב הראשון בלידה: צירים ופתיחת צוואר הרחם

שלב הצירים יכול להימשך לא מעט שעות, גם לאחר כניסתך לחדר הלידה. בלידה ראשונה מדובר בממוצע של 12 עד 14 שעות לפחות, ובלידות חוזרות ב־8 עד 10 שעות, אך לעיתים השלב הזה יכול להתארך יותר. 

בשלב זה צוואר הרחם מתקצר ונפתח בהדרגה עד לקוטר של 10 סנטימטרים, כלומר פתיחה מלאה.

הטיפול הניתן בשלב הזה בבית החולים כולל:

• בדרך כלל, החדרת מחט לווריד כדי לאפשר מתן נוזלים ו/או תרופות במידת הצורך.

• חיבור למוניטור לשם מעקב אחר דופק העובר ואחר משך הצירים ותדירותם.

• מתן משככי כאבים (הם ייבחרו בהתאם לשיקולים רפואיים ועל פי העדפה אישית שלך).

בדקי עם המיילדת האם את יכולה להיות בתנועה וללכת. פעולות אלו מזרזות את תהליך הלידה.​

השלב השני בלידה: יציאת העובר

השלב השני של הלידה מתחיל כאשר יש פתיחה מלאה של צוואר הרחם (10 סנטימטר) וסיומו בלידה של התינוק. 

שלב זה ארוך יותר בלידה ראשונה (כחצי שעה עד שעתיים) מאשר בלידה חוזרת (עד כשעה), ונמשך בממוצע עד כשעה יותר כאשר יש הרדמה אפידורלית.

המיילדת תסייע לך למצוא את התנוחה המתאימה והנוחה לך ביותר. התנוחות המקובלות בשלב זה הן כריעה, ישיבה, שכיבה על הצד ושכיבה על הגב.

עם התגברות עוצמת ההתכווצויות, תחושי רצון עז ללחוץ. צוות חדר הלידה ינחה אותך מתי להתחיל בלחיצות, וחשוב שתקפידי על ההנחיות, מכיוון שלחיצה מוקדמת מדי, טרם הגעתך לפתיחה מלאה,  עלולה לגרום לקרע בצוואר הרחם. 

בשלב זה חשוב שתהיי קשובה להוראות המיילדת. אם לא הודרכת כיצד ללחוץ, פעלי על סמך הנחיות המיילדת או הרופא.

לקראת יציאת הראש של התינוק ייבחן הצורך לבצע חתך בפתח הפות (חתך חיץ, אפיזיוטומיה), וזאת כדי להרחיב את הפתח ולסייע לראשו של התינוק לצאת מבלי לגרום לך לקרע באזור. 

אם אין לך הרדמה אפידורלית, חתך זה נעשה בהרדמה מקומית. חתך חיץ יותר שכיח בלידה ראשונה מאשר בלידה חוזרת, אולם מרבית הנשים אינן עוברות אותו.

ייתכן שלקראת יציאת ראש העובר תוזמן רופאת ילודים להיות נוכחת. 

לעיתים הזימון של הרופאה מתוכנן מראש - כמו במצבים ידועים של העובר (למשל עובר קטן לגיל ההיריון או מום שאובחן בהיריון) או של האם (כמו נטילת תרופות העשויות להשפיע על הילוד) - ולעיתים הוא קשור לאירועים שצצים בלידה ושעשויים להצריך טיפול רפואי מייד לאחריה (כמו במקרים שבהם הניטור העוברי אינו מספק, בלידה מתוך מים מקוניאליים, או כאשר מתבצעת לידה מכשירנית).

​זמן קצר לאחר יציאת התינוק הוא יתחיל לבכות, ולאחר מכן ינותק מחבל הטבור. כשהוא יתחיל לנשום באופן עצמאי צבעו יהפוך בהדרגה מכחול לוורוד.​

בדרך כלל, לאחר הלידה מניחים את התינוק על האם כשהוא עירום ועורו נוגע בעורה - פעולה שתורמת לחיזוק הקשר ביני​הם, ומסייעת גם ליצירת חלב. ייתכן שהתינוק גם ינסה לינוק

בדרך כלל, גם לבן או בת הזוג יוצע להחזיק את התינוק. לאחר הטיפול הראשוני יועבר התינוק למחלקת היילודים.

השלב השלישי בלידה: יציאת השליה

השלב הזה נמשך בדרך כלל עד כחצי שעה מרגע היציאה של התינוק. הפרדת השליה מתרחשת כתוצאה מהתכווצות הרחם, ויציאתה מלווה בדימום. לאחר יציאת השליה, יבדוק הצוות האם היא יצאה בשלמותה. כל עוד השליה לא נפרדת מדופן הרחם לא מוציאים אותה.

ישנם מקרים שבהם השליה לא יוצאת לבד או שיש חשד שהיא לא יצאה בשלמותה, ואז צריך להוציא אותה באופן ידני ולבדוק את חלל הרחם ("ביקורת חלל הרחם"). אם היולדת לא תחת השפעת אלחוש אפידורלי, תבוצע הפעולה בהרדמה כללית קצרה.

לאחר יציאת השליה יבדוק הצוות את אזור החיץ (פרינאום). אם בוצע חתך בפתח הפות או אם נוצר קרע, תתפור הרופאה את המקום באמצעות חוטים הנמסים מאליהם.

עם סיום התפירה תועברי לחדר השהייה למשך כשעתיים, לשם מנוחה, מעקב ובדיקה. לאחר מכן תועברי לחדר במחלקת יולדות.​

פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

 

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש