פורסם בראשונה: 02.09.2014
עדכון אחרון: 02.09.2014
  • טובה קראוזה טובה קראוזה

אל תאכלו אותה! איך להימנע מהרעלת מזון

לקריאה נוחה
בישלתם ארוחה ביתית ונהניתם מכל ביס? אכלתם במסעדה יוקרתית וליקקתם את השפתיים? זה לא אומר שאחרי כמה שעות לא תסבלו מהקאות, שלשולים וכאבי בטן שיגרמו לכם להרגיש אומללים. התזונאית שלנו מסבירה לכם איך להקדים תרופה להרעלת מזון
כך לא תקבלו הרעלת מזון

בקיצור

1.

הקיץ נוטה לגרום לאוכל להתקלקל יותר מהר. תוכלו להקטין את הסיכון להרעלת מזון אם תקפידו על כמה המלצות קלות ליישום.

2.

בבית חשוב לשטוף משטחי עבודה, להפריד קרשי חיתוך לבשר מאלו של הירקות והלחם ולשטוף ידיים.

3.

בחוץ מומלץ לאכול במקומות מוכרים ונקיים, להעדיף אוכל מבושל ומהביל, ולא לגעת במה שנראה או מריח רע.

כשהקיץ מגיע אנחנו שומעים אזהרות מוצדקות קודם כל מחשיפה לא בטוחה לשמש והתייבשות. דיברנו גם על זיעה, ועל בטיחות ילדים בים ובבריכה.

הכול חשוב, אבל הטמפרטורות הגבוהות מביאות עוד צרה צרורה: הרעלות מזון. הן מאוד לא נעימות, אבל אפשר להימנע מהן, אם שמים לב ופועלים נכון.


קודם כל: מהי הרעלת מזון?

היא נגרמת בעקבות אכילת מזון מזוהם בטפילים, וירוסים, חיידקים, רעלנים שחיידקים מפרישים או חומרים רעילים אחרים. התסמינים הם, בין היתר, שלשולים, בחילות והקאות, לעיתים גם חום, צמרמורות וחולשה. במקרים נדירים ייתכנו סימפטומים חמורים יותר.

החיידקים הנפוצים ביותר שגורמים להרעלת מזון הם סלמונלה, אי. קולי וליסטריה ובקיץ הם מתרבים בקצב מהיר הרבה יותר.

מי בסיכון?

יש מספיק הרעלת מזון לכולם. כל אחד עלול לקבל אותה, אם יאכל אוכל מזוהם. רוב הסיכויים שחוויתם את התענוג המפוקפק לפחות פעם אחת בחייכם עד כה.

ובכל זאת, יש קבוצות מועדות לפורענות, שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר. אותם אנשים פגיעים יותר להרעלת מזון ועלולים לפתח מחלה חמורה יותר לזמן ממושך, שיכולה אפילו לגרום למוות.

מדובר בתינוקות ופעוטות, נשים הרות ועובריהן, קשישים ואנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת בגלל מחלה כרונית  כמו איידס, סוכרת, מחלת כליות, חלק מסוגי הסרטן ועוד, או טיפולים מסויימים שמחלישים את מערכת החיסון, כמו טיפולים למניעת דחיית איברים מושתלים.

אפשר להימנע מהרעלת מזון?

כן! דאגנו לכם להמלצות חיוניות שישמרו אתכם בריאים ואת האוכל שלכם ראוי למאכל אדם:

נתחיל במטבח הביתי:

• מבשלים? שטפו היטב ידיים במים חמימים ובסבון לפני הכנת האוכל ואחרי שנגעתם בבשר נא או בביצה לא מבושלת, גם אם זה אומר שתצטרכו לשטוף ידיים כמה פעמים במהלך הבישול.

אל תסתפקו בשטיפה מהירה ושטחית, סבנו היטב את הידיים במשך כמה שניות, גם בין האצבעות. 

• שמרו על משטחי עבודה נקיים: נקו היטב את השיש במטבח, וגם את המדפים במקרר, והכיור אחרי שימוש בבשר. וכמובן, נקו גם את הסכו"ם והכלים ששימשו אתכם לבישול, והחליפו את כלי הניקוי עצמם בזמן.

• תפרידו! תשתמשו בקרש חיתוך אחד לבשר נא, אחד אחר לירקות ופירות ואחד אחר ללחם. גם אותם חשוב לשטוף אחרי השימוש. אם קרשים סדוקים או בעלי סימני חיתוך רבים - זה הזמן להחליף. 

• הניחו לכלים להתייבש באוויר או נגבו אותם במגבת נייר חד פעמית. מגבת בד עלולה להעביר חיידקים לכלים, במיוחד אם ניגבתם בה ידיים לא נקיות.

• כשאתם עושים קניות שימו לב לתאריך התפוגה של כל מוצר והקפידו לצרוך ממנו עד לתאריך זה. 

• הכניסו למקרר את המזון שקניתם מיד עם שובכם מהקניות.

• בישלתם? סיימתם? יופי - עכשיו תכניסו את התבשילים למקרר. חשוב לעשות את זה תוך שעתיים מסיום הבישול, או תוך שעה אם הטמפרטורה מעל 30 מעלות. 

• בשרים ודגים לא מבושלים יכולים להיות בעלי פוטנציאל לזיהום. לכן כשאתם מפשירים תעשו את זה בהדרגה במקרר, במדף התחתון על צלחת - כדי שהנוזלים לא יטפטפו לכל עבר. 

• מי שוטף עוף?! לאחרונה פורסמה אזהרה מטעם הרשות הבריטית לבטיחות מזון בנושא. נסו להימנע משטיפת עוף נא, כדי שלא ישפריץ ויפיץ חיידקי הליקובקטר לכל עבר. מתעקשים לשטוף? עשו זאת בתוך קערה בתחתית הכיור.

• אל תשתמשו במרינדה שבה השריתם את הבשר כרוטב לבשר שכבר עבר בישול.

• שאריות של מזון מבושל שנשמרו בקירור כדאי לחמם היטב עד שיעלו אדים.

• שטפו היטב ירקות ופירות. הורידו את העלים החיצוניים של חסה וכרוב, ושטפו היטב את שאר העלים.

אוכלים בחוץ:

• הקפידו לאכול במקומות נקיים שתחלופת הסועדים בהם גבוהה.

• השתדלו להזמין אוכל מבושל, ושימו לב שהוא מוגש לכם חם: הוא אמור להעלות אדים.

• אל תשכחו לרחוץ ידיים לפני האוכל.

• אל תקנו מזון מוכן ממקורות לא מוכרים בצדי הדרך, או מכל מקום אחר שאין לכם דרך לדעת מי היצרן ואם יש לו רישיון ממשרד הבריאות. 

• אם יש ספק אין ספק: תפעילו היגיון בריא עם כל מזון שנראה או מריח חשוד.

שמרו מרחק: מזונות שמסוכנים לאוכלוסיות הרגישות

המאכלים הבאים נוטים להתקלקל ולהזדהם, ולכן מסוכנים קודם כל לנשים הרות ועובריהן, תינוקות ופעוטות, קשישים, חולים במחלות כרוניות וחולים שמקבלים טיפול שמדכא את מערכת החיסון:

• בשרים ודגים לא מבושלים או לא מבושלים מספיק, כולל סטייק מדיום ומטה וסושי.

• בשרים מעושנים כמו נקניקים ופסטרמות למיניהן.

• מוצרי חלב לא מפוסטרים.

• גבינות מחלב מפוסטר שעלולות להיות מזוהמות כמו גבינה בולגרית, פטה וריקוטה (ניתן לאכול אותן לאחר בישול יסודי). גם גבינות עם עובשים יכולות להכיל חיידקים שמסוכנים לאוכלוסיות רגישות.

• סלטים קנויים, כולל סלטי חומוס וטחינה (חומוס שמכינים בבית בטוח לשימוש אך יש לאכול אותו תוך יומיים מהכנתו) וגם פטה כבד.

• מזונות שמכילים ביצים לא מבושלות או לא מבושלות מספיק כמו רוטב הולנדייז, רוטב לסלט קיסר ורוטב איולי, קינוחים שמכילים קצף ביצים.

• נבטים לא מבושלים.

• מיצים שלא עברו פסטור כמו מיצים מדוכנים.

הרשימה הזו יכולה להציל חיים אם תקפידו עליה. המשך קיץ בטוח, ובתאבון! 

טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית בקבוצת כללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל