• בקשות למרפאה בקשות למרפאה
  • תור ללא סיסמה תור ללא סיסמה
  • תוצאות בדיקות תוצאות בדיקות
  • חיפוש שירותים חיפוש שירותים
  • רופא און־ליין רופא און־ליין
  • תשלום חוב מהיר תשלום חוב מהיר
  • רפואה דחופה רפואה דחופה
  • כללית מושלם כללית מושלם

פורסם בראשונה: 10.06.2013
עדכון אחרון: 10.06.2013

  • אורלי וייסיד

דיאטה ללא גלוטן: מדריך תזונה לחולי צליאק

אנחנו אומנם לא יודעים כיצד למנוע צליאק, אבל מאכלים ללא גלוטן יעזרו לכם בהפחתת תסמיני המחלה ובמניעת סיבוכים. ויש פתרונות טעימים. כל מה ששווה לדעת על תזונה בריאה לחולי צליאק

בחורה עם שיער ערמוני מחייכת
בקיצור

1. מה זה צליאק? מחלה כרונית של המעי הדק, שבה יש תגובת יתר של מערכת החיסון לחלבון גלוטן, כלומר, לכל מה שמכיל חיטה, שעורה, שיפון וגם שיבולת שועל.

2. מה מומלץ לאכול? קטניות, אורז מלא, בטטה ותפוחי אדמה, בשר, דגים, ירקות ופירות.

3. זה עובר? להמצב הרפואי לא עובר, אבל אם אוכלים רק מה שמותר, התסמינים לא מופיעים, ומרגישים טוב.

מה זה צליאק?

צליאק היא מחלה של המעי הדק שנוצרת בשל תגובת־יתר של מערכת החיסון שמתבטאת במערכת העיכול. תגובת־היתר מתרחשת כאשר אדם שסובל מהמחלה נחשף לחלבון גלוטן.

צליאק היא מחלה כרונית שדורשת מהחולה בה להקפיד על תזונה מתאימה במהלך כל חייו. תסמיני המחלה מופיעים בדרך כלל אצל אנשים שסובלים מהמחלה אך טרם אובחנו או אצל אנשים שאובחנו אבל לא מקפידים בצורה מלאה על דיאטה מתאימה.

אי־שמירה על דיאטה נטולת גלוטן עלולה להעלות את הסיכון להופעת תסמיניה השונים של המחלה, ובטווח הארוך אף מעלה את הסיכון לחלות במחלות ממאירות.

כדי לאבחן צליאק נעזרים כיום בבדיקה קלינית (תשאול ובירור של תסמיני המחלה), בבדיקה גנטית (אי־הימצאותם של גנים מסוימים שולל את המחלה), בבדיקת מעבדה (בדיקת נוגדנים) ובבדיקה היסטולוגית (ביופסיה של המעי). אם אצל אחד מבני המשפחה אובחן צליאק, יש לבדוק את הימצאות המחלה בקרב יתר בני המשפחה.

 

למה זה קורה?

למחלת הצליאק רקע גנטי, והיא עלולה להופיע כבר עם החשיפה הראשונה של התינוק למזון שמכיל גלוטן. עם זאת, יש מצבים שבהם המחלה מאובחנת רק בגיל מבוגר יותר בשל גורמים סביבתיים שונים כמו מצבי לחץ, הריון, ניתוח במערכת העיכול ואף זיהום.

למה זה גורם?

אנשים שחולים בצליאק ואוכלים גלוטן סובלים מתגובת־יתר של המערכת החיסונית שמובילה לפגיעה ברירית המעי ובעקבותיה לספיגה לקויה של רכיבים תזונתיים. תסמיני המחלה אינם ספציפיים, ולכן לעיתים טועים לחשוב שהם מעידים על תסמונת המעי הרגיש או על הפרעות שונות במערכת העיכול.

תסמיני המחלה אצל תינוקות ואצל ילדים קטנים כוללים, בין היתר, שלשול, ריח חריף של הצואה, בטן נפוחה, אנמיה, נמיכות קומה, איבוד משקל, אדישות ותופעות נוירולוגיות אחרות.

אצל מבוגרים מופיעים בדרך כלל גם תסמינים כמו אנמיה, אוסטאופורוזיס וקושי לעלות במשקל. לעיתים מופיעה המחלה אצל אנשים שסובלים ממחלות אחרות כמו סוכרת סוג 1.

תזונה למניעת צליאק

לצערנו, לא ידוע על תזונה שמונעת את מחלת הצליאק. חוקרים בודקים בימים אלה אם גיל החשיפה של תינוקות לגלוטן משפיע על התפרצות המחלה.

יש להדגיש שחולי צליאק שמקפידים על תזונה נטולת גלוטן מצליחים להימנע ברוב המקרים מתסמיני המחלה.

תזונה לטיפול בצליאק

הטיפול בצליאק הוא תזונתי והוא יכול להביא להחלמה של המעי, כך שבקרב רוב חולי הצליאק ייעלמו תסמיני המחלה בתוך שבועיים עד שמונה שבועות מרגע המעבר לדיאטה נטולת גלוטן. לחולי צליאק מומלץ להקפיד על דיאטה נטולת גלוטן גם עם היעלמות התסמינים כיוון שהמחלה עצמה אינה נעלמת.

ההמלצה למי שעושה דיאטה ללא גלוטן היא להימנע לחלוטין מדגנים שמכילים את החלבון הזה וכן ממזונות שעלולים להכיל שאריות גלוטן.

הגלוטן מצוי בחיטה, בשעורה ובשיפון. מומלץ להימנע גם משיבולת שועל, כיוון שאין הוכחות מספקות לכך שהיא בטוחה לשימושם של חולי צליאק. גם צורות נוספות של הדגנים האלה אינן מתאימות לאנשים שסובלים מצליאק. כך, לדוגמה, רצוי להימנע מהמאכלים הבאים: קוסקוס, בורגול, סולת, סובין, גריסים, פסטה, קוואקר, דגני בוקר, גרנולה, כוסמין, מצה, סייטן (תחליף חלבון צמחי), בירה.

כשמדובר במזון תעשייתי, תמיד מומלץ לבדוק את הכיתוב על האריזה. אם קיים ספק בנוגע למרכיבי המוצר, יש לברר במוקד השירות של החברה.

אז מה אפשר לאכול?

1. אורז לבן או מלא, תירס, בטטה או תפוח אדמה, קמח אורז, אטריות אורז, קמח תפוח אדמה, סוגי קמח מיוחדים ללא גלוטן הנמכרים ברשתות השיווק.

2. דגנים כמו כוסמת, קינואה, דוחן, אמרנט וטף מותרים לאכילה, אבל קיימת סכנה שהם יכילו שאריות של החלבון בגלל קרבתם לדגנים מכילי גלוטן. לכן יש לוודא בחברה המייצרת שהם בטוחים לאכילה.

3. מותר וכדאי לאכול קטניות (כמו שעועית, עדשים, גרגירי חומוס, קמח חומוס וקמח סויה). הקטניות חשובות לתוספת סיבים תזונתיים לתפריט.

4. במקרה שאין רגישות משנית ללקטוז, מותר לאכול מוצרי חלב. אם קיימת רגישות ללקטוז, יש להקפיד על אכילת מוצרי חלב דלים בלקטוז, בהתאם לחומרת הרגישות. הרגישות עשויה לחלוף עם החלמת המעי.

5. מותר לאכול עוף, הודו, בקר ודומיהם. אם אתם אוכלים בשר מעובד, חשוב לוודא שלא מופיע ברשימת הרכיבים שלו חלבון צמחי (שיכול להעיד על הימצאות גלוטן).

6. מותר לאכול את כל סוגי הדגים, חוץ מאשר שניצל דג תעשייתי.

7. מותר לאכול ביצים.

8. מותר וכדאי לאכול את כל סוגי הירקות בכל צורות הבישול. מומלץ לגוון.

9. מותר ואף רצוי לאכול את כל סוגי הפירות הטריים בצבעים שונים. אם יש רגישות לפרוקטוז, יש להמעיט באכילת פירות בהתאם לחומרת הרגישות.

10. אגוזים שונים ושקדים לא קלויים מותר לצרוך רק מאריזות סגורות שעליהן נכתב "ללא גלוטן".

11. מותר לאכול אבוקדו ושמנים נוספים (כמו שמן זית, קנולה וכדומה).

12. תבלינים טהורים.

מזונות שכדאי לבדוק:

אבקות מרק, רטבים מוכנים (גם רוטב סויה), תערובות תבלינים, פירות יבשים, בשר קפוא המכיל חלבון מן הצומח, מאכלים המכילים תחליפים לחלבון בשר, תרופות.

שימו לב למושגים שמעלים חשד להימצאות גלוטן במזון: חלבון צמחי, לתת, עמילן, חומר מתחלב, חומץ, חומר מעבה.

לעיתים סובלים חולי צליאק מאי־סבילות משנית ללקטוז ולפרוקטוז, ועד להחלמת המעי עליהם להמעיט באכילת מזונות המכילים את הסוכרים האלה. הפרוקטוז נמצא בפירות, בדבש ובמזונות אחרים שהומתקו באמצעותו. הלקטוז הוא סוכר החלב ולכן הוא מצוי במוצרי חלב שונים.

ומה בנוגע לתוספי תזונה?

יש להתייעץ עם הרופא וליטול תוספים בהתאם לחסרים הקיימים. מי שסובל מאנמיה זקוק לתוסף בהתאם למקור האנמיה (ויטמין B12, ברזל או פולאט). מי שסובל מדילול עצם יקבל המלצה לתוסף סידן ויטמין D. לעיתים ימליץ הרופא על נטילת ויטמינים מסוג A ,E או K.

בשורה התחתונה

אנשים שסובלים מצליאק חייבים להקפיד על דיאטה נטולת גלוטן למשך כל החיים ועל תפריט מאוזן לשם מניעת חסרים. שמירה על תפריט נטול גלוטן מעלה את הסיכוי להחלמה מלאה של המעי.

הקפדה על דיאטה ללא גלוטן עוזרת גם בהפחתת תסמיני המחלה - אם הם קיימים - וגם במניעת סיבוכים עתידיים. הבשורות הטובות הן שנכון להיום ניכרת עלייה משמעותית בזמינות של מוצרים שלא מכילים גלוטן.

אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית בכללית