פורסם בראשונה: 12.05.2011
עדכון אחרון: 12.04.2012
  • ד"ר מיכל גילאון ד"ר מיכל גילאון

מה הקשר בין דגנים לבין שומן בטני?

לקריאה נוחה
מה את אוכלת - דגנים מלאים או מעובדים? מתברר שאחד מהם מעלה את הסיכון להשמנה בטנית – מצב לא מחמיא ולא בריא; ואילו השני שומר על רקמת שומן בטני קטנה יותר ומגן מפני אותן מחלות. כלומר בריא. אז במה תבחרי?
בחורה בלונדינית עם קערת מדגנים

​מחקר שנערך בארצות הברית מצאו כי לאנשים הצורכים באופן קבוע דגנים מלאים ומגבילים את צריכת הדגנים המעובדים יש רקמת שומן בטני קטנה יותר. מעבר למראה, הצטברות כזו של שומן נמצא קשורה להתפתחות מחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2. לחץ/י כאן לקריאת המחקר (באנגלית, מה לעשות).

רגע, מה זה שומן בטני?

שומן בטני, שנקרא גם שומן ויסצרלי, הוא השומן שנמצא בחלל הבטן מסביב לאיברים הפנימיים (כבד, מעי, קיבה ועוד). שומן זה שונה מהשומן התת עורי, כמו זה הנמצא בישבן ובירכיים.

זה קשור להשמנה בטנית?

כן. עודף שומן ויסצרלי נקרא גם השמנה בטנית או השמנה מרכזית או השמנת "תפוח". להבדיל מהשמנת "אגס", בה השומן מתרכז באיזור הירכיים, השמנת "תפוח" היא זו שמסוכנת יותר לבריאות.

למה מסוכנת?

כי במחקרים רבים נמצא קשר בין השמנה בטנית לתסמונת המטבולית, אוסף גורמי סיכון ביניהם יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול ו/או טריגליצרידים בדם ועמידות לאינסולין, שמגבירה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2.

אוקיי, אבל איך הדגנים קשורים לעניין?

כחלק ממחקר הלב בפרמינגהם (Framingham Heart Study) של המכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארצות הברית (NHLBI), נבדק הקשר בין צריכת דגנים מלאים ודגנים מעובדים על הסיכון להשמנה בטנית.

במחקר השתתפו 2,834 גברים ונשים בגילאי 32-83 שנים, שמילאו שאלוני תזונה ועברו בדיקת טומוגרפיה, (Multi-detector computed tomography, MDCT) ממנה ניתן לחשב את כמות רקמת השומן הבטני והשומן התת עורי בגוף.

מה עלה מהמחקר?

במחקר נמצא קשר ישר בין השומן הבטני לצריכת דגנים מעובדים, וקשר הפוך עם צריכת דגנים מלאים. הקשר שנמצא נשמר גם לאחר נטרול גורמים אחרים של אורח החיים כגון עישון, צריכת אלכוהול, צריכת פירות וירקות, אחוז הקלוריות שמקורן בשומן ופעילות גופנית.

אפשר לפרט?

כמות השומן הבטני היתה נמוכה ב־10 אחוזים בקרב גברים ונשים שדיווחו על אכילת שלוש מנות או יותר של דגנים מלאים בכל יום, תוך הגבלת הצריכה של דגנים מעובדים לכדי פחות ממנה אחת ביום. אולם באופן מעניין, בקרב המשתתפים שאכלו בממוצע שלוש מנות של דגנים מלאים ביום, אבל לא הגבילו את צריכת הדגנים המעובדים, לא נמצאה רמה נמוכה של שומן בטני.

מה זה אומר?

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מרמזות על כך שחשוב להחליף מזון בריא פחות עם מזון בריא יותר, ולא רק להוסיף את הבריא לתזונה. למשל, לבשל אורז מלא במקום אורז לבן או לאכול כריך מלחם שיפון במקום כריך מלחם לבן.

יחד עם זאת יש לזכור שזהו מחקר תצפיתי, שמצביע על קשר סטטיסטי ולא על קשר סיבתי. כדי לאשר את הממצאים ולהבין את המנגנון בו הדגנים המלאים משפיעים על כמות השומן הבטני יש צורך במחקרים נוספים, גדולים ומגוונים.

מהם היתרונות של דגנים מלאים?

צריכת דגנים מלאים נמצאה במחקרים רבים כמגינה מפני מחלות לב וכלי דם. על כן מומלץ שלפחות מחצית מהדגנים שאוכלים יהיו מלאים, או לאכול לפחות שלוש מנות ביום של דגנים מלאים.

מהי מנת דגנים מלאים, לדוגמה?

פרוסת לחם שיפון או לחם מחיטה מלאה 100%, חצי כוס אורז מלא מבושל, חצי כוס פסטה מלאה מבושלת.

מהי מנת דגנים מעובדים, לדוגמה?

פרוסת לחם לבן, חצי כוס אורז לבן מבושל, חצי כוס פסטה מבושלת.

ד"ר מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת כללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל