פורסם בראשונה: 20.05.2015
עדכון אחרון: 24.05.2017
  • אירה שולמן אירה שולמן

שבועות והסוכר שלך

לקריאה נוחה
הארוחות בחג מאתגרות את כל מי ששומרים על תזונה בריאה, ואת מי שסובלים מסוכרת במיוחד. הדיאטנית שלנו מבהירה מאלו מאכלים להתרחק, ומציעה אפשרויות לשולחן חג שבועות מפואר, טעים ובריא
שירותי בריאות כללית: סוכרת בשבועות

בקיצור

1.

שבועות הוא חג קל יחסית, כי מוצרי חלב דלים בפחמימות בדרך כלל. עדיין צריך לשים לב.

2.

הכי חשוב להימנע ממאפים שמכילים שומן צמחי מוקשה כמו בורקסים ופיצות.

3.

כדאי לאכול מטבלים וגבינות עם לחמים מלאים וירקות או פשטידות.

איכשהו, לא משנה באיזו חג מדובר, בישראל המשמעות היא קודם כל ארוחות חג דשנות, כבדות ומשמינות. ברור לכולנו שאיך שלא נחגוג - יהיה הרבה הרבה אוכל.

ארוחות חג מהוות אתגר אמיתי וגדול עוד יותר לחולי סוכרת. רבים ממטופליי מתכוננים לכל חג כמו למבצע צבאי. ההתארגנות כוללת תכנון מדוקדק של אכילה לפני, במהלך ואחרי החג, בניית תוכנית מסודרת לפעילות גופנית "מפצה" ואפילו המצאת דרכי מילוט מקוריות מארוחות בעייתיות במיוחד.

אין מה להגיד, קשה הרבה יותר לשמור על רמות הסוכר כאשר אוכל הוא שונה ולא מוכר, בא בכמויות גדולות יותר מהרגיל ומפתה במראה ובריחות מיוחדים. ובכלל: "כולם אוכלים, אז מה אני - בעונש?".

מבין כל החגים שבועות הוא דווקא חג ידידותי יחסית לחולי הסוכרת. המאכלים העיקריים הם מוצרי חלב, ואלו ברובם דלים בפחמימות ולכן לא מעלים, או מעלים רק במעט את רמות הסוכר בדם.

ובכל זאת, נדיר שארוחות החג מכילות גבינות בלבד. לכן סוד ההצלחה הוא לא להעשיר את הארוחה בתוספות שמגיעות איתן: יותר מדי פחמימות שמקורן אינו חלבי.

אילו מזונות הכי בעייתיים לסוכרתיים על שולחן החג? 

• מאפים ממולאים בגבינה:  הם מזונות עם הרבה פחמימות (בגלל הבצק), וגם עם אחוז שומן גבוה. בואו לא נשלה את עצמנו: ברוב המקרים מדובר בבצק עלים שמכיל כ-40% מרגרינה ויש בו שומנן צמחי מוקשה (שומן טראנס), שזכה לשם רע ובצדק.

לפי עבודות מדעיות הוא מקדם את התפתחות הסוכרת. זה לא אומר שהם לא טעימים, והם נאכלים כמו גרעינים, במיוחד הקטנים שבהם.

• פיצות: רובן גם עשויות מבצק על בסיס מרגרינה, וגם מצופות בגבינה צהובה שאחוז השומן בה גבוה מאד. משולש פיצה אחד מעלה את הסוכר כמו 4-2 פרוסות לחם, תלוי בגודל המשולש.

חשוב לקחת בחשבון שהסוכר עולה באיחור, בגלל הכמות הגבוהה של השומן. לכן כדי לדעת איך באמת משפיעה עליכם הפיצה צריך למדוד סוכר שלוש עד ארבע שעות אחרי אכילתה ולא שעתיים, כמו שמודדים בדרך כלל.

• פסטות: הבעיה העיקרית איתן על כל סוגיהן: רביולי, ניוקי, ספגטי וחברים, היא שלא צריך לאכול הרבה פסטה כדי שהסוכר יעלה גבוה. כמות פסטה ששווה מבחינת תכולת הפחמימות לפרוסת לחם רגיל היא ½ כוס חד פעמית. זו כמות ממש קטנטנה, לא משביעה ורק משאירה טעם של עוד.

 

 

תזונה לצמחונים | שירותי בריאות כלליתתזונה לצמחונים | שירותי בריאות כלליתhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/vegeterian.aspxaspxhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/vegeterian.aspx
חמאה או מרגרינה | שירותי בריאות כלליתחמאה או מרגרינה | שירותי בריאות כלליתhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/butter_vs_margarine.aspxaspxhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/butter_vs_margarine.aspx
חמוציות | שירותי בריאות כלליתחמוציות | שירותי בריאות כלליתhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/cranberries.aspxaspxhttps://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/cranberries.aspx

מה כדאי לי להגיש או לבחור לאכול בארוחת שבועות?

אחרי שמיפינו את החשודים העיקריים בהעלאת רמות הסוכר, הנה כמה אפשרויות בריאות יותר ודלות יותר בפחמימות:

• גבינות עם לחמים מלאים וירקות: מבחר הגבינות 5% ברשתות השיווק ובשווקים בארץ פשוט מדהים. יש גבינות בקר, עזים וכבשים, עם תוספות קצח ועם פלפל וגם במידות מליחות שונות.

אפשר להרכיב פלטות יפהיפיות, להוסיף ירקות חתוכים, זיתים ומבחר לחמיות, קרקרים, ופתיות מקמח מלא או קמח שיפון וגם צנימים קטנים מלחמים בתוספת אגוזים או עגבניות מיובשות.

• מטבלי גבינה: אפשר להמציא אינספור אפשרויות של מטבלים על בסיס גבינה או יוגורט (כמו צזיקי עם שום ושמיר, גבינה לבנה עם שום וקטשופ, גבינה לבנה עם גרעיני שומשום ומעט גבינת פרמזן מגורדת ועוד ועוד) ולהגיש אותם עם רצועות של ירקות כמו גזר, מלפפון, קולרבי, תירס גמדי ורצועות גמבה.

היום בעידן השייקים אפשר לרסק כל תערובת של תבלינים שבא לכם עם גבינה - והמטבל מוכן. אפשר למלא גמבות קטנות בתערובת גבינות, לקרר היטב ולחתוך לפרחים יפים. פעם טעמתי עלי אורוגולה ממולאים בגבינות. הם גם נראו מעולה על הצלחת וגם היו טעימים מאוד.

• כדורי גבינה: עוד אפשרות למנה טעימה במראה חגיגי שפשוטה להכנה. מערבבים גבינות לא מימיות, מוסיפים גרעיני שומשום, גרעיני חמניות או אגוזים טחונים ומגלגלים בתבלינים צבעוניים (סומק, קצח, פפריקה מתוקה). זו כל העבודה. והילדים ישמחו להצטרף להכנה. זה כמעט כמו להכין כדורי שוקולד.

• פשטידות של גבינה וירקות: רוב הפשטידות בלי תחתית של בצק מכילות כמות פחמימות קטנה יחסית, שוות ערך ל-1.5-1/2 פרוסת לחם למנה. אפשר לאפות אותן בקאפ קייקס אישיים להגשה יותר מעניינת. 

• עוגות גבינה: נכון, הן גם עוגות והן מתוקות, אבל מכל המתוקים הן הרע במיעוטו. כשחלק מהקמח מוחלף בגבינה כמות הפחמימות קטנה והסוכר עולה פחות. לאלו שרוצים משהו מתוק מומלץ לבחור בפרוסת עוגת גבינה.

ויש גם מתכון, מהספר "מהפך במטבח" שנכתב על ידי הדיאטניות מהשירות התזונה והדיאטה של אזור שרון שומרון בכללית:

עוגת גבינה בריאה

חומרים:
750 גרם גבינה 3%
גביע יוגורט דל שומן
חבילת אינסטנט פודינג וניל
4 כפות קורנפלור
4 ביצים מופרדות (4 חלבונים ו-3 חלמונים)
 ¾ כוס סוכר

אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
מערבבים את הגבינה עם היוגורט, מוסיפים את הפודינג, את הקורנפלור, את שלושת החלמונים ומערבבים.

בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים, מוסיפים את הסוכר בהדרגה עד שנוצר קצף יציב.

מקפלים אל תערובת הגבינה, מעבירים -ל2 תבניות אינגליש קייק, מורידים את חום התנור ל-140 מעלות ואופים 75 דקות.

בגמר האפייה משאירים את העוגה בתנור עד שתתקרר.

כמה פחמימות יש במנה?
אם פורסים את העוגה הזו ל-15-16 פרוסות, כל פרוסה מהווה כמנה וחצי של פחמימה (שוות ערך ל-3 עוגיות פתיבר מבחינת תכולת הפחמימות).

ולפני סיום, המלצה לא תזונתית אך חשובה לא פחות - ביום חג אפשר גם לצאת לטיול נחמד או סתם להליכה. זה בטוח יעזור לרמות הסוכר לרדת.

חג שמח והרבה בריאות.

אירה שולמן היא דיאטנית קלינית בכללית - מומחית בטיפול בסוכרת ובמחלות כליה

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל