החלק האחרון והקריטי של הפריה חוץ גופית - לאחר הגירוי השחלתי ההורמונלי, מתן הזרע, שאיבת הביציות והתפתחות הטרום עוברים במעבדה - הוא החדרת הביצית המופרית לרחם. ואז, לא נותר אלא לחכות, במה שנחשב לשלב הקשה והמותח ביותר של הטיפולים, לתוצאה המקווה.
מתי מחזירים את העוברים?
בדרך כלל 72-48 שעות לאחר השאיבה, שלב שבו העוברים הם בני 8-2 תאים. במקרים מסוימים מחדירים את העוברים רק לאחר 6-5 ימים. עושים זאת, למשל, במקרים של כשלונות חוזרים, כדי לאפשר לעוברים לגדול עוד בתנאי מעבדה ואז לבחור את העובר העמיד ביותר שאנו מאמינים כי יחזיק מעמד וימשיך להתפתח ברחם. ובכל זאת, ראוי לזכור שהתנאים בגוף הם הטובים ביותר להתפתחות העובר, ולכן עדיף ברוב המקרים לא לחכות יותר מדי זמן בחוץ.
איך מתבצעת ההחזרה?
מחדירים צינורית, ובה הביצית המופרית, דרך צוואר הרחם לתוך הרחם. ברוב המקרים הפעולה אינה כואבת כלל, ואינה דורשת הרדמה או שיכוך כאבים.
כמה זמן נמשך התהליך?
דקות ספורות.
כמה עוברים מחזירים?
בהתאם להנחיות של משרד הבריאות והאגודה הישראלית למיילדות ולגינקולוגיה, מקובל להחזיר לרחם 2-1 ביציות מופרות, בהתאם לגיל האישה ולתוצאות החזרות קודמות. הדבר נועד למנוע הריונות מרובי עוברים שאינם רצויים בשל מידת הסיכון הגבוהה שהם נושאים בחובם לאישה וגם לעוברים.
אמנם טיפולי ההפריה נועדו להפיק כ-15 ביציות, אולם הכמות הרבה מאפשרת לנו לבחור את הביציות המופרות הטובות ביותר להחזרה, ושאר הביציות המופרות המתאימות ניתנות להקפאה. כך, בנסיונות הבאים, אם יהיו, יוכלו להשתמש בטרום עוברים מוכנים ולחסוך מהאישה לעבור שוב את ההליך הלא פשוט של שאיבת ביציות.
האם צריך מנוחה?
אין צורך. מחקרים הוכיחו שאין כל ערך למנוחה לאחר פעולת ההחזרה.
מתי רואים תוצאות?
14-12 יום לאחר החזרת העוברים ניתן לבצע תבחין הריון (בדיקת בטא).
פרופ' איתן לוננפלד הוא מחלקת יולדות ונשים א' מרכז רפואי אוניברסיטאי "סורוקה" בבאר שבע מקבוצת כללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות