הגוף שלנו זקוק לדלק, לאנרגיה, כדי שהוא יוכל לעבוד. הסוכר הוא המקור לאנרגיה הזאת. אבל כדי להשתמש בסוכר בתור אנרגיה, הוא צריך להיכנס לכול התאים בגוף.
כניסת הסוכר לתאים תלויה באינסולין, ההורמון ששולט ברמות הסוכר בדם. מחסור באינסולין או חוסר בתגובה של התאים אליו גורמים לחוסר סוכר בתאים ולעודף סוכר מחוץ לתאים ובמחזור הדם. רמה גבוהה של סוכר בדם עלולה לגרום לנזקים משמעותיים באיברים שלנו.
בסוכרת סוג 2 קיימת בדרך כלל הפרשת אינסולין המתמעטת באופן הדרגתי, והבעיה העיקרית היא ביכולת של התאים להגיב לאינסולין ולהכניס את הסוכר לתוכם.
קצת הסתבכתי. אפשר הסבר ציורי יותר?
בשמחה. דמיינו שהתאים בגוף הם חדרים וכלי הדם הם הפרוזדורים. הסוכר עובר בפרוזדור ורוצה להיכנס לחדרים, ובשביל זה הוא זקוק למפתח: אינסולין. אם אין אינסולין הדלת לא יכולה להיפתח. בסוכרת סוג 2 יש בעיות במנעול, ולכן המפתח מתקשה לפתוח את הדלת והסוכר מתקשה להיכנס לתאים ומצטבר בפרוזדור. כך נוצרת הסוכרת.
מהם התסמינים של סוכרת?
לפעמים, כשרמות הסוכר עולות מאוד, אנשים עלולים לחוות תופעות כמו תכיפות במתן שתן, צימאון ושתיית יתר, טשטוש ראייה וירידה במשקל. "בזכות" התופעות האלו ניתן לעיתים לאבחן סוכרת בזמן. ברוב המקרים הטיפול בסוכרת יכול לעזור בהעלמת התופעות הלא נעימות, והמטופלים מרגישים טוב.
איך מאבחנים סוכרת?
באמצעות מדידה פשוטה של רמת הסוכר בדם במרפאה.
זה מסוכן?
רמות סוכר גבוהות בכלי הדם לאורך שנים ארוכות עלולות לגרום לנזק הדרגתי באיברים שונים ולסיבוכים. הטיפול בסוכרת ושמירה על איזון של רמות הסוכר, במיוחד בשנים הראשונות למחלה, יכולים לתרום למניעה של סיבוכים או לדחייתם.
האם אפשר לטפל בסוכרת?
בהחלט! סוכרת היא לכל החיים, אבל ניתן לחיות איתה טוב בעזרת הקפדה על אורח חיים הכולל פעילות גופנית, תזונה מתאימה, שינה מספקת, נטילת תרופות ולעיתים ירידה במשקל. הטיפול אישי ומשתנה מאדם לאדם. חשוב להיות בקשר רציף עם צוות המטפלים במרפאה.
ד"ר אסי סיקורל הוא מומחה ברפואת משפחה בכללית
ד"ר עידית ליברטי מנהלת את מרפאת הסוכרת במרכז הרפואי סורוקה, מקבוצת כללית