מה זה ניתוח חניכיים?
ניתוח חניכיים (Periodontal Surgery) הוא פעולה שעושים כדי לתקן בעיות חניכיים שונות. הניתוח יכול לתקן מצבים כמו:
- מחלות חניכיים
- כיסי חניכיים
- נסיגת חניכיים מקומית או בכל הפה
- ריח רע מהפה
- דימום בזמן אכילה או צחצוח שיניים
- נשירה או אובדן של שיניים
- רגישות בשיניים (לחום, לקור או למזון מסוים)
הדרך להגיע לניתוח של ממש יכולה להיות ארוכה, ותמיד עדיף לגלות את מחלת החניכיים בשלב מוקדם שבו אפשר להציע טיפול שאינו ניתוחי. באופן כללי – טיפול מונע עדיף על טיפולים במחלה הכוללים ניתוחי חניכיים – לכן, ככל שתשמרו על היגיינת הפה, תקפידו לצחצח שיניים ולהשתמש בחוט דנטלי או לכל הפחות בקיסמים לצד טיפולים קבועים אצל השיננית תוכלו להימנע ממחלות חניכיים, או מהחמרה שלהן.
אל תגידו לי זה לא יקרה – נתונים מראים כי כ־80% מהאוכלוסייה סובלים ממחלות חניכיים בדרגה כזאת או אחרת, ואם לא מאבחנים או מטפלים במצב בזמן הדרך לניתוח חניכיים או טיפולים מורכבים ועד אובדן שיניים עלולה להיות בלתי נמנעת.
מהן הסכנות של מחלות חניכיים ללא טיפול?
הן מתחלקות לשתי קבוצות – סכנות לפה ולשיניים ולמחלות נוספות. מחלות חניכיים יכולות לגרום לריח רע מהפה, לדימום, לדלקות כרוניות ועד לאובדן שיניים. אך הקבוצה השנייה מעניינת אולי יותר - מחקרים מראים כי אם לא מטפלים במחלת חניכיים אז עולה הסיכון למחלות לב, לסוכרת, לדמנציה ובנשים יש גם קשר בין מחלת חניכיים ללידה מוקדמת ואף לבעיות פוריות ולביוץ.
למה זה קורה? החיידקים שמצטברים בחלל הפה יכולים להיכנס דרך מחזור הדם לגוף שלנו לגרום לנזקים ודלקות באברים שונים. לכן החשיבות הגדולה של טיפול במחלות ויותר מזה של מניעה.
חיידקים מחוללי מחלות שנמצאים בחלל הפה עלולים להגיע להיסחף עם זרם הדם, ולהגיע לאזורים נוספים בגוף. לכן השמירה על בריאות החניכיים חשובה לא רק לצורך מניעת כאב וחוסר נוחות ולהקפדה על מראה אסתטי, אלא גם לשמירה על הבריאות הכללית.
מהן בעיות החניכיים השכיחות שמובילות לניתוח חניכיים?
לפני שמגיעים או נמנעים מניתוח יש לאבחן את הבעיה הרפואית, ואלו הבעיות המרכזיות:
דלקת חניכיים נובעת לרוב בגלל הזנחה או היגיינת פה לקויה שגורמת לפלאק (רובד חיידקים) להצטבר. אם לאחר ההזנחה בהיגיינת הפה, אנחנו מזניחים גם את דלקת החניכיים שנוצרה אז המצב יכול להחמיר, ולהביא להרס של הרקמות שאוחזות את השיניים עד לסכנה אמיתית לאובדן שיניים. במצב כזה הרופא יכול להמליץ על ניתוח חניכיים.
בניתוח מנסים לצמצם "כיסים" שנוצרו בין השיניים לחניכיים עקב הרס הרקמות. בכיסים האלה מצטברים חיידקים שגורמים לדימומים, זיהומים ולעיתים מפרישים מוגלה.
נסיגת חניכיים נובעת גם מדלקת חניכיים וגם מצחצוח אגרסיבי מדי, אז הקפידו להשתמש במברשת בעלת סיבים עדינים. כאשר לא מקפידים על היגיינה או כאמור מצחצחים חזק מדי ופוגעים בחניכיים, הן נסוגות לאט לאט עד ששורש השן נחשף, ומעבר לפגיעה האסתטית בנראות יש גם רגישות למגע ולקור שנובעת משורשי השיניים החשופים. גורמים נוספים לנסיגת חניכיים יכולים להיות ברוקסיזים (חריקת שיניים), קלינצינג (הידוק שיניים) או עגיל בלשון ("פירסינג").
במקרה כזה, שהרופא ממליץ על ניתוח חניכיים, אז ההליך הוא למעשה כיסוי מחדש של שורש השן שנחשף ומניעה של החמרה נוספת במצב. מלבד ניתוח יש להקפיד על טיפולים קבועים אצל שיננית כדי למנוע החמרה בנסיגת חניכיים.
שיניים רופפות. החניכיים והמנגנון שאיתן נמצא בפה קודם כל כדי לשאת את השיניים. מחלת חניכיים שלא מטפלים בה יכולה לגרום לאובדן שיניים, זה לא קורה מיד ולרוב יחד עם אובדן הרקמה והעצם בלסת השיניים מתחילות להתנדנד קודם לכן, זה גם השלב שבו ימליץ הרופא על ניתוח כדי לנסות ולבנות מחדש את מנגנון האחיזה של השן.
מה קורה בניתוח חניכיים?
תחילה מרדימים את האזור בעזרת זריקת הרדמה מקומית, ממש כמו בטיפול שיניים שגרתי. הרופא המנתח מנסה להרחיק את רקמת החניכיים ולהפריד אותה מעט מהשן עד כמה שניתן.
אחר כך מטפלים בדלקת שנוצרה על גבי השן ומסירים את המשקעים שהשאירה שם האבנית והרובד החיידקי (אותו "פלאק" מפורסם). כעת, כשהאזור נקי מחיידקים ודלקת, הרקמות הבריאות של החניכיים יכולות להיצמד חזרה לשן ולהגן עליה.
אם בנוסף לדלקת קיימים גם כיסים עמוקים או שיש סכנה גדולה לאובדן שיניים הרופא יכול להשתיל רקמת חניכיים או אולי רקמת עצם סביב השן.
השלב האחרון הוא קירוב של החניכיים חזרה אל השן ותפירה.
איך מגדילים את הסיכוי להצלחת הניתוח?
מוודאים כי את הניתוח מבצע רק רופא מיומן, מוסמך ומקצועי שמשתמש בחומרים וציוד רפואי איכותי ומבוקר.
מה עושים אחרי ניתוח חניכיים?
ההחלמה מניתוח שכזה היא הליך הדרגתי ולכן חילקנו את ההנחיות לפרקי זמן מוגדרים:
בימים הראשונים שלאחר הניתוח אתם עלולים להרגיש כאב ומומלץ להתייעץ עם הרופא על משככי כאבים שיעזרו להפיג אותם ולעבור את התקופה. אם אתם מבחינים גם בדימום קל, אז דעו כי מדוב בתופעה נפוצה והשתמשו בפד גזה כדי לספוג אותו ולעצור אותו. אם הדימום לא נפסק גם אחרי דקות ארוכות – פנו למרפאת השיניים.
ב־24 השעות הראשונות אסור לבצע פעילות גופנית כלל ויש להימנע גם משטיפה של הפה כדי למנוע דימום. מזון – הקפידו על אוכל רך וקר והימנעו ממזון קשה וחם.
אחר כך, ובהתאם להוראות הרופא כדאי לשטוף את הפה עם מי מלח חמימים ועם תמיסה אנטיספטית. זה גם השלב שאפשר לחזור ולצחצח שיניים, אך רק באזור שאין בו תפרים. עם הסרת התפרים או לאחר שיימסו אפשר לצחצח גם את השיניים שטופלו בניתוח עצמו, אפשרות נוספת היא להשתמש במברשת שיניים עדינה מאוד ומיוחדת לפי המלצת הרופא.
היגיינת הפה – להימנע מניתוח חניכיים
אם קראתם עד כאן, אתם בוודאי מבינים כי ניתוח עלול לעלות בסבל לא קטן לכל מטופל וכי הטיפול הטוב ביותר לחניכיים ולשיניים הוא להימנע מהדרדרות שתחייב ניתוח. העצה הטובה ביותר שאנחנו יכולים לתת היא פשוט לשמור היגיינת פה טובה שכן זה אחד החסמים הגדולים והעיקריים שמונעים התפתחות מחלות חניכיים.
איך עושים את זה? מקפידים על ההנחיות הבסיסיות ביותר שלימדו אותנו עוד מהילדות: צחצוח שיניים נכון – בתדירות הנכונה (פעמיים ביום) ובצורה הנכונה – לא באגרסיביות שיכולה לגרום לנסיגת חניכיים עם מברשת שיניים רכה, ושימוש בחוט דנטלי. לכל אלה הוסיפו גם ביקור קבוע אצל שיננית להסרת אבנית וכך תמנעו מהחיידקים להיכנס לפה ולגוף שלכם.
ד"ר חגי סלוצקי הוא הרופא הראשי של רשת מרפאות השיניים כללית סמייל