כשאדם קרוב נפטר, ברוב המקרים זה פשוט נופל עלינו, הקרובים אליו, בלי הכנה. מתוך מודעות לקושי הגדול שבו נמצאת המשפחה האבלה הקים ארגון רבני צהר את המיזם החדש "צהר לאבלים" שמלווה משפחות אבלות לאורך כל הדרך - החל מקבלת ההודעה הקשה, עבור דרך ארגון ההלוויה והשבעה וכלה באזכרה. והכול בהתנדבות מלאה.
בפרויקט משתתפים רבנים מכל רחבי הארץ שעברו הכשרה מיוחדת, והם עומדים לצד המשפחה האבלה בכל שאלה, ואם המשפחה מעוניינת, הם משתתפים באופן פעיל בהלוויה ובימי האבל.
אף שמדובר במיזם חדש, כבר הספיקו רבני צהר לסייע בארגון של עשרות הלוויות. פנינו אליהם עם כמה שאלות הנוגעות לכל משפחה שקיבלה בשורה קשה ונפרדת מיקירה.
מי זכאי לשירות קבורה?
כל אזרח במדינת ישראל זכאי לשירותי קבורה באזור מגוריו ללא תשלום, כולל העברת הנפטר לבית הלוויות.
למי פונים מיד לאחר הפטירה?
אם הפטירה הייתה בבית, יש להזמין רופא לקביעת המוות וכדי להכין תעודת פטירה. כמו כן חייבת המשפחה - על פי החוק - להזמין משטרה.
אם הפטירה הייתה בבית חולים, הרי נוסף על תעודת הפטירה, שאותה מקבלים מבית החולים, יש להוציא רישיון קבורה שאותו מקבלים במחלקת קבלת חולים בבית החולים (במקרה של פטירה בבית חולים שאינו ממשלתי יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית ולהציג שם את תעודת הפטירה כדי לקבל את רישיון הקבורה).
למי צריך לפנות כדי להתחיל לארגן את ההלוויה?
יש לפנות לחברה קדישא כדי לקבוע את סידורי הלוויה והקבורה.
האם משלמים בעבור שירותי הקבורה?
חברה קדישא מחויבת לטפל בהבאת הנפטר לקבורה ללא תשלום, בתנאי שעל פי מרשם האוכלוסין התגורר הנפטר בתחום הרשות המקומית שבה פועלת החברה קדישא. המוסד לביטוח לאומי מעביר ישירות את דמי הקבורה לחברה קדישא.
באיזה שלב כדאי להתקשר לליווי אבלים של צהר?
הדבר תלוי בצרכים וברצון של המשפחה. ניתן להתקשר אלינו מיד עם קבלת ההודעה על הפטירה, ורב מתנדב ייצור קשר עם המשפחה, יכין אותה לקראת ההלוויה, יסייע בהכנות ואף יוכל להנחות ולהוביל את טקס ההלוויה. כמו כן ניתן להתייעץ עימו בשאלות הלכתיות, רוחניות וביורוקרטיות במהלך השבעה או השלושים. מניסיוננו, נוכחות וליווי של אדם בעל ניסיון ויכולת בינאישית גבוהה עשויים לסייע ואף להקל על האבלים.
אנחנו נמצאים כאן בשביל מי שצריך, והלוואי שניפגש רק בשמחות.
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות