גידול ילדים הוא משימה מרגשת ומהנה, אך גם מאתגרת ומטלטלת מאין כמוה. המשימה הזאת למרבה הצער לא מגיעה עם חוברת הוראות וגורמת לנו לתהות לא פעם אם אנחנו באמת עושים את הדבר הנכון.
אחד האתגרים הנפוצים בתחילת הדרך של הורים טריים הוא בקיעת השיניים, אירוע שבחלק מהמקרים "עובר חלק" וללא כל תקלות ובאחרים עלול להיות מלווה בהמון דמעות – של התינוק ולעיתים גם של ההורים. אז כדי לוודא שאתם צולחים כמו שצריך את האירוע המרגש, ריכזנו את כל המידע שחשוב לדעת לקראתו:
מתי בוקעות השיניים הראשונות?
"שיני חלב" שנקראות בשפה המקצועית שיניים נשירות או שיניים ראשוניות, מתפתחות כבר בתוך הרחם, בשלבים המתקדמים של ההריון. כאשר היילוד מגיח לאוויר העולם, נבטי השיניים כבר נמצאים בתוך הלסתות, אם כי ברוב המקרים לא ניתן יהיה להבחין בהם כלל.
באזור גיל חצי שנה צפויות השיניים הראשונות להתחיל לבקוע. התהליך הזה בדרך כלל מסתיים עד גיל שנתיים וחצי או שלוש. בתקופה זו יבקעו כל עשרים השיניים שצפויות להימצא בחלל הפה עד שינשרו ויתחלפו בשיניים הקבועות.
מהלידה ועד גיל 18: טיפולי שיניים חינם לילדים בכללית סמייל
האם בקיעת השיניים תמיד מלווה בכאבים?
תהליך הבקיעה של כל שן נמשך כמה ימים בסך הכול. חלק מהתינוקות יעברו אותו ללא כל שינוי ניכר בהתנהגות או תסמינים חריגים עד שההורים יבחינו לפתע בקצה השן מבצבץ מתוך החניכיים. לעומתם, יש לא מעט תינוקות שאצלם התהליך מתבטא בצורה פחות נעימה – בעבורם ובעבור ההורים.
בחלק מהמקרים, החניכיים סביב השן הבוקעת עלולות להפוך נפוחות, אדומות ומגורות. זה קורה לרוב כי השן הבוקעת פשוט חותכת את דרכה בתוך החניכיים כדי לפלס את הדרך למעלה. לא מפתיע שבמצב כזה התינוק עלול להיות חסר מנוחה, לבכות יותר מהרגיל, להכניס ידיים או חפצים לפה ולייצר הרבה יותר רוק. יש מקרים שבהם תינוקות אפילו מאבדים את התיאבון ומתקשים לישון.
זה יכול לגרום גם לבעיות רפואיות אחרות?
לעומת הקשר הישיר בין בקיעת השיניים לבין נפיחות בחניכיים, כאב ובכי, הקשר בין התופעה הזאת למחלות כלליות של חום גבוה, שלשולים, נזלת או שיעול נחשב שנוי במחלוקת. רופאי ילדים רבים טוענים שאין קשר בין הדברים ושאם התינוק מעלה חום בזמן בקיעת השיניים – זה מקרי בהחלט.
עם זאת, מחקרים מסוימים מראים כי בחניכיים של התינוק מופרשים חומרים מעוררי דלקת בזמן בקיעת השיניים, והם עלולים לגרום לעליית חום, וכן מחקרים הטוענים כי בזמן בקיעת השיניים חלה ירידה ביכולת או בפעילות של מערכת החיסון, דבר שעלול להתבטא בהידבקות מהירה יותר במחלות.
בכל אופן, חשוב מאוד להיוועץ עם רופא הילדים בכל מקרה של עלייה משמעותית בחום כדי לשלול מחלות אחרות וגם כדי לטפל בתסמינים עצמם באמצעות תרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים. בנוסף, מומלץ להקפיד על תזונה מתאימה שתפחית את השלשולים.
הטיפולים לכאבי שיניים בילדים בכללית סמייל
איך אפשר להקל על כאבי השיניים?
אם הילד סובל מאוד מבקיעת השיניים, יש כמה דברים שאנחנו יכולים לעשות לפני שפונים לתרופות:
- עיסוי עדין – באמצעות אצבע נקייה, פד גזה לח או מברשת שיניים רכה. בצעו תנועות סיבוביות על גבי החניכיים של התינוק. זה יגביר את זרימת הדם ועשוי להקל על התסמינים.
- נשכנים קרים – גורמים להתכווצות כלי הדם בחניכיים ונחשבים לפתרון היעיל והמומלץ ביותר. מומלץ לבחור בנשכנים ייעודיים שמתאימים לפעולה הזאת, ולקרר אותם היטב במקרר או במקפיא לפי הוראות היצרן. חשוב ביותר לוודא כי הנשכן שלם בכל עת ושנוזל הקירור לא דולף החוצה.
ממה כדאי להימנע?
חשוב להבין כי אין שיטה מסוימת או "תרופת סבתא" שנמצאה יעילה באופן חד משמעי בהיבט הזה ולכן חשוב לקחת את השיטות האלו בעירבון מוגבל ופשוט להמתין בסבלנות עד שהכאב יחלוף מעצמו. חשוב שלא להפריז בכמות התכשירים שבהם משתמשים מכיוון שהם עלולים לגרום נזק במינונים גבוהים.
בשנת 2015 פרסם משרד הבריאות אזהרה מפני השימוש במרבית המשחות לשיכוך כאבי שיניים בתינוקות האזהרה כוללת גם ג'לים טבעיים המיועדים להקל על הכאב ולהפחית את התהליך הדלקתי וכן טיפות הומאופתיות שנועדו להפחית כאבים בבקיעת השיניים. אם אתם חושבים להשתמש בתכשיר כלשהו פנו לרופא המטפל או לרופא השיניים שלכם והתייעצו איתו.
בנוסף, בשנים האחרונות התפשט בקרב חלק מההורים טרנד של שימוש בשרשראות ענבר לצורך הקלה על הכאב. האמונה היא שכאשר השרשראות באות במגע עם גופו של התינוק, הן מתחממות ומפרישות שמנים מיוחדים שמקלים על הכאבים.
לא רק שאין הוכחה מדעית ליעילות השיטה, אלא ששרשראות אלו אף עלולות להיות מסוכנות ומזיקות. זאת מכיוון שלא ברור כיצד החומרים המופרשים מהן משפיעים על התינוק ואם הם יכולים לגרום לרגישויות כלשהן.
סכנה נוספת שטמונה בשרשראות האלו נובעת מעצם הענידה עצמה – בעיקר בזמן שהתינוק ישן. מכך נשקפת סכנה לחנק וגם לבליעת החרוזים, זאת מכיוון שתינוקות הם כידוע סקרנים מטבעם ונוטים להכניס כל דבר לפה. לכן פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אזהרה כנגד השימוש בשרשראות אלו.
איך פונים לטיפול?
כדי לטפל בשיני הילדים יש לפנות לבדיקה אצל רופא השיניים. מזמינים תור אצל רופא השיניים באתר או באפליקציה, ואפשר גם להתקשר ישירות למרפאת השיניים הקרובה אליכם.
ד"ר רולי ברקוביץ היא אחראית תחום רפואת שיניים לילדים ברשת מרפאות "כללית סמייל"