בעידן בו נדמה כי אפשרויות הבחירה העומדות בפנינו הן כמעט אינסופיות, אפילו המשימה הפשוטה של בחירת משחת שיניים נראית מורכבת. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. ריכזנו מידע שיכול לסייע לכם בבחירת השיניים המתאימה לכם ולמצב בריאותכם:
ממה מורכבת משחת שיניים?
משחת שיניים מכילה רכיבים פעילים (בעלי השפעה על הרקמות) ורכיבים לא פעילים, שאמונים, בין היתר, על ייצוב המרקם, יצירת הקצף, חומרי טעם וכד'.
בין הרכיבים הפעילים החשובים ביותר במניעת עששת (חורים בשיניים) הוא הפלואוריד.
מה זה פלואוריד והאם הוא חיוני במשחת השיניים?
תפקיד הפלואוריד הוא לסייע במניעת מחלת העששת. השימוש במשחות עם פלואוריד תורם לחיזוק האמייל – השכבה החיצונית והחזקה ביותר בשן, שמקנה לה את הגוון הלבן שלה ומספקת לה הגנה. הפלואוריד הופך את שכבת האמייל לעמידה יותר בפני חומצה ומפחית את הסיכון לפגיעה בשן. הפלואוריד גם פוגע בתפקוד החיידקים ופועל במנגנונים נוספים למניעת עששת.
במחקרים מדעיים הוכח כי שימוש במשחות עם פלואוריד, בזכות פעילותו האנטי מיקרוביאלית, עשוי לשפר גם את הטיפול בנסיגת חניכיים שגורמת לפגיעה באחיזת השן בלסת ולרגישות מוגברת בשיניים.
איך משתמשים במשחת שיניים?
השימוש במשחת שיניים, כבכל תכשיר אחר, צריך להיעשות בהתאם להוראות. והנה טיפ שרבים לא יודעים: ההמלצה היא לירוק את עודפי המשחה, אך להימנע משטיפת הפה בכדי לאפשר לחומר הפעיל במשחת השיניים לעבוד לאורך זמן. עם זאת, יש להימנע גם מבליעה מוגזמת של המשחה.
כמו בכל חומר, יש חשיבות למינונים. גם עודף פלואוריד עלול במקרים מסוימים להזיק. בליעה לא מבוקרת של פלואוריד מגבירה את הסיכון לפלואורוזיס - כתמים לבנים על גבי השן, חספוס ובמקרי קיצון אף הכתמה חומה או נקבים באמייל. שימוש דו־יומי במשחה המתאימה לגיל ובכמות המומלצת תוך הקפדה על יריקת העודפים והימנעות מבליעה מוגזמת מגנה על המשתמש ממינון יתר.
ניתן לקבל טיפול מונע בפלואוריד גם במרפאת השיניים בטיפול מקצועי של שיננית או רופא או רופאת השיניים או בטיפות החלב של הכללית ובמרכזי בריאות הילד, באמצעות ג'ל או לק בריכוז פלואוריד גבוה במיוחד. טיפול זה נמצא יעיל במחקרים במניעת עששת, בצמצום נגעי עששת התחלתיים ובהקטנת רגישות בשיניים.
איך לבחור משחת שיניים לילדים?
השימוש במשחת שיניים שמכילה פלואוריד בילדים קטנים מומלץ מבקיעת השן הראשונה.
עד גיל שנתיים: משחה בריכוז של 1000 PPM (חלקים למיליון, חל"מ) בכמות שדומה לגודל גרגר אורז.
מגיל שנתיים עד גיל 6: נמשיך בשימוש בריכוז זהה (1000 PPM) אך נגדיל את כמות המשחה לגודל אפונה. זהו הגיל שבו יש להתחיל לעודד יריקה של עודפי משחה.
מגיל 6: אפשר להשתמש במשחה זהה בתחולת הפלואוריד למשחת שיניים למבוגרים - 1500 PPM. מגיל 6 אנו מצפים שלילד כבר תהיה יכולת לירוק את עודפי המשחה ולכן ניתן להשתמש בכמות גדולה יותר.
משחות השיניים ללא פלואוריד הן נzזחותות ביכולתן לשמור על בריאות השן ביחס למשחות המכילות פלואוריד, במיוחד בהתחשב בכך שאין בארץ הפלרה יזומה של מי השתייה.
צחצוח השיניים צריך להיעשות לאחר ארוחת הבוקר ודבר אחרון לפני השינה.
בחרתם משחת שיניים? כך תצחצו נכון:
|
האם משחות להלבנה באמת מלבינות?
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים משתמשים בכל יום במשחות שיניים להלבנה מתוך שאיפה להשיג חיוך יפה, נוצץ ומרשים יותר.
רוב המוצרים מסוג זה מכילים מינרל ייחודי בשם סיליקה, שמורכב ממעין גרגירים מיקרוסקופיים שמשייפים את השן – ממש כמו נייר זכוכית. כך ניתן להסיר ביעילות כתמים שמשפיעים על צבע השן ונגרמים כתוצאה מעישון, שתיית קפה או תה ופעולות אחרות.
בדרך זו השימוש במשחה אכן יכול להשפיע על מראה השן – אך חשוב להבין כי הוא לא משנה את הגוון שלה בפועל. שימוש ממושך, ודאי בשילוב עם צחצוח שיניים אגרסיבי (חזק מדי), יכול להוביל לשחיקה של האמייל ואף לנסיגת חניכיים ורגישות בשן. זאת מכיוון שהחיכוך והשיוף עלולים להרוס את שכבת האימייל בשן – שמעניקה לה את הגוון הלבן. במצב כזה תיחשף שכבה פנימית יותר בשן שנקראת דנטין ומאופיינת בגוון צהבהב. זו הסיבה שמומלץ להשתמש במשחות השיניים האלו במידה, לא בכל יום, ובכל מקרה להקפיד על צחצוח עדין של השיניים בעזרתן.
הלבנת שיניים נעשית על־ידי שימוש בחומרים כימיים מחמצנים בעוצמה גבוהה. אם אתם באמת רוצים להלבין את השיניים, ניתן לבצע זאת באמצעות ערכות ביתיות להלבנה או הלבנת שיניים מקצועית במרפאת השיניים. מומלץ להתייעץ עם רופא או רופאת השיניים לפני שימוש בחומרי הבהרת שיניים.
ומה לגבי משחות למניעת רגישות בשיניים?
משחות השיניים למניעת רגישות בשיניים הן בעלות מרקם המונע שחיקה של רקמות השן, וכן חומרים שמסייעים במניעת רגישות בשיניים. משחות שונות משתמשות במנגנונים שונים, ולכן מומלץ להקפיד על שימוש באותה המשחה.
האם מי פה עוזרים לשפר את בריאות הפה?
מי פה אכן תורמים במידה מסוימת לשיפור בריאות הפה – אך חשוב שהשימוש בהם יבוא בנוסף לצחצוח השיניים ולניקוי האזורים שבין השיניים – ולא כתחליף. צחצוח השיניים והניקוי בין השיניים באמצעות אביזרים מתאימים מסלקים את שכבת החיידקים (הרובד) גם באופן מכני ויש לכך חשיבות רבה.
כשרוצים לנקות את הפה ומשתמשים במי פה בלבד – זה כמו לוותר על רחצה במקלחת ולהשתמש רק בדאודורנט. בשני המקרים האלו, אולי נרגיש רעננים יותר – אך זה לא באמת ישפיע בפועל על ההיגיינה.
בנוסף להקפדה על צחצוח שיניים עם משחה וניקוי בין השיניים, מומלץ להגיע לניקוי עמוק ויסודי יותר של חלל הפה אצל שיננית מוסמכת, כפעמיים בשנה.
ד"ר סיגל מזור היא ראש תחום בריאות הפה והשיניים בכללית
ד"ר חגי סלוצקי הוא רופא השיניים הראשי של כללית סמייל
שרה ליבנה-ישינובסקי היא שיננית מוסמכת ברשת כללית סמייל