אל־וסת (אמנוריאה) היא הפסקה או אי־הופעה של הווסת. צריך להבחין בין שני מצבים עיקריים:
1.אל־וסת ראשוני - מצב שבו מעולם לא הופיע מחזור: מצב זה נדיר יחסית ודורש בירור אם הווסת לא הגיעה לאחר גיל 14.
2. אל־וסת שניוני - מצב שבו היה מחזור בעבר ופסק למשך לפחות שישה חודשים.
מהו בעצם מחזור וסת תקין?
האיברים האחראים והמשפיעים על הופעת הווסת הם:
1. ההיפותלמוס: אזור במוח המפריש הורמון שנקרא GnRH ומשפיע על בלוטת יותרת המוח.
2. בלוטת יותרת המוח: בלוטה חשובה הנמצאת גם היא בראש ומפרישה את ההורמונים שמשפיעים על השחלות. הם נקראים LH ו־FSH. (הורמונים אילו נקראים גם גונדוטרופינים)
3. ההורמון FSH מבלוטת יותרת המוח מגרה את השחלה להתפתחות ביצית בשלה, וה־LH אחראי להבשלת הביצית ולביוץ.
4. השחלה מפרישה גם שני הורמונים חשובים: בחלק הראשון של החודש היא מפרישה מהזקיק המתפתח את הורמון האסטרוגן שגורם לרירית הרחם להתעבות; ולאחר הביוץ מפרישה השחלה את הורמון הפרוגסטרון הגורם לרירית הרחם להפריש חומרים חשובים להשרשת העובר.
5. התחנה האחרונה בתהליך היא הרחם המגיב להורמוני השחלה בהתעבות הרירית המצפה את חלל הרחם מבפנים. אם אין הריון, הרי שהרירית שהתעבתה נושרת ויוצאת דרך צוואר הרחם והנרתיק. זוהי בעצם הווסת.
אז מה יכול לגרום לאל־וסת?
למעשה כל הפרעה תפקודית באחת מן התחנות שהוזכרו יכולה לגרום להפרעות בסדירות הווסת.
כיצד מתחילים לברר את בעיית האל־וסת?
בפגישה הראשונה לבירור הבעיה ייקח רופא הנשים פרטים מלאים על המצב הבריאותי הכללי של הנערה או של האישה: מחלות רקע, ניתוחים, מחלות במשפחה. כמו כן הרופא יתרשם מסימני מין משניים ומאיברי המין החיצוניים. תיעשה בדיקת אולטרסאונד בגישה בטנית עם שלפוחית שתן מלאה כדי לוודא קיום רחם ושחלות ולבדוק את המבנה שלהם ואת עובי רירית הרחם.
בשלב שני תיעשה בדיקת דם לפרופיל הורמונלי כדי לשלול בעיות בבלוטת המגן ועלייה ברמת הפרולקטין וכן כדי לברר את הרזרבה השחלתית ואת התפקוד ההורמונלי של בלוטת יותרת המוח ושל השחלות.
זמני תור לכירורג שד בלחיצת כפתור - ובלי הפניה!לחצי כאן לזימון תור 
איך עושים את זה?פשוט מאוד! 1. נכנסים לכללית און־ליין 2. בוחרים בזימון תורים ל"רופאים יועצים". 3. בשדה תחום ייעוץ בוחרים ב"כירורג שד" 4. מקישים את העיר אליה רוצים להגיע. ניתן גם לחפש את הרופא אליו רוצים לפנות 5. לוחצים "חיפוש" וקובעים תור |
בהתאם לתוצאות הבירור ייקבע הטיפול הרפואי המתאים.
המצב הנדיר יותר הוא מצב של אל ווסת ראשוני, כלומר נערה שמעולם לא קיבלה ווסת והמצב השכיח יותר הוא מצב בו הנערה או האישה כבר קיבלה לפחות וסת אחת והווסת הפסיקה להגיע. זה כאמור מצב של אל וסת שניונית.
רוצה לטפל בבעיה?טיפולים בדיקור סיני, הומאופתיה ורפלקסולוגיה, יכולים לעזור מאד במקרים של בעיות סדירות מחזור, אל־וסת ותופעות נוספות הקשורות לפריון האישה. רוצה לדעת עוד? היכנסי לכאן |
ומה עושים אז?
במצב זה אנחנו כבר יודעים שמבחינה אנטומית המצב תקין, כלומר שקיימים רחם ושחלות וכי הרחם, צוואר הרחם והנרתק תקינים.
מכאן שהמצב נובע לרוב מהפרעה הורמונלית המשפיעה על סדירות הווסת. במצב כזה חשוב לשלול הריון על ידי בדיקה הורמונלית פשוטה.
ההפרעה העיקרית והנפוצה ביותר היא הפרעה בביוץ ששכיחה מאוד אצל נערות צעירות.
לאחר בירור הורמונלי מתאים ניתן להתאים את הטיפול היעיל והבטוח ביותר כדי לשמור על בריאות תקינה.
פרופ' יואב פלד הוא רופא בכיר במחלקת נשים במרכז רפואי רבין ומנהל את מרפאת גיל המעבר במקום. הוא מנהל את המרכז לבריאת האישה של כללית בהוד השרון