פורסם בראשונה: 21.08.2011
עדכון אחרון: 21.08.2011
  • ד"ר נצר חירם ד"ר נצר חירם

אשלגן IN, נתרן OUT

לקריאה נוחה
מזון עשיר באשלגן עשוי למנוע לחץ דם גבוה ומחלות לב. ההמלצה: לאכול פחות בשר מעובד וחטיפים שמכילים כמות גבוהה של נתרן - ולאכול יותר פירות, ירקות ומוצרי חלב שעשירים באשלגן
אבוקדו

תזונה המתאפיינת ביחס גבוה של נתרן לאשלגן מעלה באופן משמעותי את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם - כך עולה ממחקר שפורסם לראשונה ביולי 2011. הפרסום מסכם מעקב אחר יותר מ־10,000 איש במשך 15 שנה.

לדברי החוקרים, שמירה על יחס קטן מ־1 בין נתרן לאשלגן בתזונה מגינה מפני מחלות לב וכלי דם. לעומת זאת, יחס נתרן־אשלגן גבוה מעלה עד פי 2 את הסיכון למוות ממחלת לב איסכמית ופי 1.5 את הסיכון למוות מכל סיבה שהיא.

מה החוקרים ממליצים?

• להפחית את כמות הנתרן בתזונה ולאכול פחות בשר מעובד ומוצריו, חטיפים ומוצרי מזון מוכנים.

• להגביר את צריכת האשלגן ולאכול יותר פירות, ירקות ומוצרי חלב שעשירים באשלגן ודלים בנתרן.

האם יש חדש תחת השמש?

זה לא חדש שתזונה נכונה עשירה בפירות, בירקות ובמוצרי חלב ודלה במוצרי בשר מעובד, בחטיפים ובמזון מוכן. החידוש הוא בתיעוד המשמעויות לבריאות ובעוצמתן.

צריכה גבוהה של אשלגן מגינה מפני הופעת יתר לחץ דם, אך עד כה לא היו הוכחות חותכות לקשר בין צריכה נמוכה של אשלגן לבין התפתחות מחלות לב וכלי דם ותמותה מהן. במחקר הזה הודגשו חשיבותה של צריכת אשלגן למניעת יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם ויכולתה להפחית תמותה בגלל המחלות האלה.

מה ההבדל בין בשר מעובד לבשר רגיל?

בשר מעובד מכיל עד פי 15 נתרן בהשוואה לבשר לא מעובד. נוסף על כך, בתהליך העיבוד מאבד הבשר אשלגן.

האם נתרן מסוכן לבריאות?

קיימות הוכחות רבות לקשר בין צריכה רבה של נתרן לבין התפתחות לחץ דם גבוה.

איך משפרים את התזונה?

• מפחיתים את הצריכה של מוצרי מזון מעובדים.
• מחליפים את החטיפים בפירות, בירקות ובמוצרי חלב.
• מוסיפים לתפריט מזונות עשירים באשלגן.

מזונות עשירים באשלגן:

1. עשבי תיבול
מכילים כמויות גדולות של אשלגן. הגדלת השימוש בעשבי תיבול (בזיליקום, כוסברה, שמיר, אורגנו ואחרים) תעלה באופן משמעותי את כמות האשלגן בתזונה.

2. אבוקדו
פרי שלם מכיל כשליש ממנת האשלגן היומית המומלצת.

3. קקאו ושוקולד
מקור טוב לברזל, לאבץ ולאשלגן.

4. פירות יבשים
מישמשים, שזיפים ותמרים מכילים אף הם אשלגן.

5. אגוזים
אגוזי לוז, פיסטוק, שקדים וצנוברים מכילים כמות גבוהה של אשלגן.

6. גרעינים
גרעיני חמניה וגרעני דלעת הם מקור טוב לאשלגן.

7 . דגים
דגים עשירים לא רק באשלגן, אלא גם במינרלים נוספים ובהם: אבץ, סלניום, אבץ וברזל.

8. קטניות
שעועית לבנה, פולי אדזוקי, פולי סויה ועדשים מכילים כמות גדולה של אשלגן.

ד"ר נצר חירם הוא מומחה לרפואת משפחה בכללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל