חיפוש

dsdsdsd
בחורה מתאמנת עם כדור פילאטיס

אוהבים כדורים: איזה ספורט עוזר לכם לחיות יותר?

פעילות גופנית זה בריא, את זה כבר אמרנו לכם מיליון פעם. אבל איזה ספורט הכי טוב לבריאות? לאחר מחקר ענקי שארך 9 שנים הזוכים הם...

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

החוקרים מצאו שספורט מחבט (טניס, סקווש ובדמינטון) הוא הכי בריא, ומפחית את הסיכון למות ב־47%.

02

שחייה הפחיתה את הסיכון למות ב־28%, פעילות אירובית ב־27% ורכיבה על אופניים ב־15%.

03

בסופו של דבר חשוב לזכור שספורט הוא בריא. נקודה. הכי כדאי לעשות ספורט שאוהבים.

מי היה מאמין ששני מחבטי עץ וכדור אחד קטן יכולים להאריך לנו את החיים? בין אם אתם אלו שמשחקים מטקות ונהנים מכל שנייה ובין אם אתם אלו שהולכים לים ומתים מפחד לקבל כדור תועה לעין, חשוב שתדעו: ממחקר חדש, שפורסם בכתב העת המדעי British Journal of Sports Medicine, עולה שמשחקי רקטות על בסיס קבוע יכולים לעזור לנו לחיות יותר שנים על הכדור הזה.

חכו, אל תרוצו עדיין לקנות מטקות, יש לנו עוד מידע מפתיע בשבילכם...

​ספורט בדרך לעבודה - זה אפשרי?

לגמרי, ויש לנו כמה טיפים שייגרמו לכם להתחיל לרוץ למשרד
אין תירוצים: ספורט שאפשר לעשות על הדרך

אז איך עבד המחקר?

חוקרים ממספר אוניברסיטאות בעולם, בין היתר מאנגליה, אוסטרליה ופינלנד, ניתחו מידע של יותר מ־80 אלף איש בני 30 ומעלה, שהתקבל מ־11 סקרי בריאות שנערכו באנגליה ובסקוטלנד.

בסקרים קיבלו האנשים, בני 52 בממוצע, רשימה של ענפי ספורט והתבקשו לספר באילו ענפים הם עסקו בחודש האחרון, באיזו מידה, והאם פעילות זו גרמה להם להזעה ולמאמץ נשימתי. 

הענפים שנבחרו הם:

רכיבה על אופניים (כספינינג או אפילו לעבודה)
שחייה
• ריצה
• התעמלות, פילאטיס, ריקוד (פעילות אירובית)
• כדורגל או ראגבי
• בדמינטון, טניס, סקווש (משחקי מחבט)

החוקרים עקבו אחרי המשתתפים לפרק זמן ממוצע של 9.2 שנים. בסך־הכל מתו 8,790 אנשים (10.9%) מהמשתתפים - 1,909 מהם ממחלת לב או משבץ. 

השלב הבא היה השוואת הסיכון למוות בין אנשים שעסקו בספורט כלשהו לאלו שלא עסקו באותו ענף ספציפי, תוך שהחוקרים לוקחים בחשבון משתנים כמו: גיל, הרגלי עישון, משקל, השכלה, מצב נפשי, מצב גופני, אבחון של מחלות לב, צריכת אלכוהול.

לאחר ניתוח הממצאים התברר כי אנשים שעסקו בענפי הספורט הבאים היו בסיכון מופחת למוות בתקופת המחקר: 

1. משחקי מחבט - סיכון מופחת של 47%
2. שחייה - סיכון מופחת של 28%
3. שאר הפעילויות האירוביות - סיכון מופחת של 27%
4. אופניים - סיכון מופחת של 
15%

כמו כמו, מצאו החוקרים כי משחקי מחבט הפחיתו את הסיכון ללקות במחלות לב ובשבץ ב־56%, שחייה ב־41% ואירובי ב־36%.

מה כל־כך בריא במשחקי מחבט?

החוקרים טוענים שהיתרון של משחקים כמו טניס וסקווש טמון גם בהיבט החברתי שבדרך־כלל מתלווה אליהם, כמו פעילויות חברתיות שונות שמתקיימות בנוסף למשחקים. המפגש החברתי והמחויבות למשחק ולקבוצה תרמו גם הם להתמדה בפעילות הגופנית ולשמירה על הבריאות הפיזית והנפשית של המשתתפים.  

לעומת זאת, אלו שעוסקים בצעירותם בענפי ספורט קבוצתיים, כמו כדורגל וכדורסל למשל, לא עוברים לענפי ספורט אחרים לאחר שהקבוצות שלהם מתפרקות (בגלל ענייני משפחה או פציעות למשל). 

מה, לא בריא לרוץ ולשחק כדורגל?!

מעניינים לא פחות היו ענפי הספורט שלא נכנסו לרשימה - כדורגל וריצה, שבמחקרים רבים נמצא כי יש להם יתרונות בריאותיים רבים, בעיקר לבריאות הלב. הסיבה: לא נמצא קשר סטטיסטי משמעותי בין עיסוק בענפים אלו לבין ירידה בסיכון לתמותה. 

אז מה זה אומר, שצריך לתלות את נעלי הכדורגל ולאפסן את מכנסי הריצה? ממש לא! אפילו החוקרים הודו שהם מופתעים מהתוצאות, ואמרו ש"אנחנו בטוחים ב־100% שעיסוק בענפי הספורט האלו הוא בריא". אז מדוע לא נמצא כי לריצה ולכדורגל יש "אפקט מגן" כמו ענפי הספורט שכן נכנסו לרביעייה הראשונה? 

החוקרים הסבירו כי "הייתה לנו קבוצה קטנה של שחקני כדורגל ורצים (מבין המשתתפים במחקר), וייתכן שלא היו לנו מספיק מקרי מוות כדי לראות הבדל בנקודה זו בזמן. בעוד 5 שנים נוכל לדעת דברים בצורה מדויקת יותר". 

עוד סיבות אפשריות להיעדר "אפקט ההגנה": שיעור הכדורגלנים מבין המשתתפים היה קטן; והאנשים שדיווחו על עצמם כרצים לא באמת רצו לעיתים תכופות כל־כך - ולכן הם לא השפיעו לרעה על הסטטיסטיקה. 

​ביצה, לחם או אולי בכלל בננה?

מה כדאי לאכול לפני ואחרי אימון?

הדלק של הגוף: מה לאכול לפני ואחרי אימון?

לא משנה מה – פשוט תעשו!

אז מה המסקנה? יש המון סוגי ספורט וכולם בריאים ולכן, הכי כדאי לעסוק בספורט שאתם נהנים ממנו. ככל שהפעילות מהנה יותר, הרווח גדול יותר, בין היתר כי מתמידים בפעילות, אבל לא רק. גם למרכיב ההנאה יש חלק חשוב בבריאות. אז קדימה, למקומות, היכון - רוצו! (או צאו לים לשחק קצת מטקות).

ד"ר דנה פלורנטין​ היא מומחית ברפואת משפחה ורופאת הבית של אתר כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש