הערכות הביתיות לבדיקות הריון פופולריות בזכות הזמינות הגבוהה שלהן, מחירן הנמוך והאפשרות לבצע אותן בצורה דיסקרטית. כאשר הן מבוצעות בצורה נכונה ולפי הוראות היצרן, האמינות שלהן גבוהה מאוד.
מהי בדיקת הריון ביתית ואיך היא עובדת?
הבדיקה הביתית לגילוי הריון עובדת על עקרון של זיהוי איכותי של hCG (הורמון ההריון) בשתן. ה-hCG הוא חלבון המופרש מהשליה המתפתחת מספר ימים לאחר ההפריה.
הערכה מורכבת משני פסי צבע, האחד ביקורת והשני לבדיקה עצמה. פס הביקורת צריך לשנות את צבעו בכל מקרה, ואם נמצא הורמון ההריון קיימת תגובת צבע גם בפס השני, ויופיעו שני פסי צבע - כלומר תשובה חיובית. כאשר רק הפס ביקורת משנה את צבעו מפוענחת התשובה כשלילית להריון.
עד כמה הבדיקה אמינה וממתי אפשר לעשות אותה?
הערכות אמינות למדי, בייחוד אם הבדיקה לא מבוצעת מוקדם מדי (טרם יום האיחור בווסת). מרבית החברות מדווחות על אמינות של 99% ומעלה אם הבדיקה מבוצעת לאחר יום האיחור במחזור.
מתי במהלך היום כדאי לבצע את הבדיקה?
השתן הראשון של הבוקר הוא בעל ריכוז ה-hCG הגבוה ביותר, ולכן זה הזמן העדיף לביצוע הבדיקה, אולם ניתן לבצע אותה גם מאוחר יותר ביום, בייחוד אם לא מדובר בהריון צעיר מאוד.
איך לבצע את הבדיקה?
היצמדי בדיוק להוראות היצרן. יש להקפיד לקרוא את התוצאה בתוך פרק הזמן שהומלץ, בדרך־כלל 5 דקות.
מה עלול לגרום לשיבוש תוצאות הבדיקה?
אמינות הבדיקה תלויה במספר גורמים, ביניהם:
• התזמון של ביצוע הבדיקה (ייתכן שהיא בוצעה מוקדם מדי).
• ביצוע הבדיקה וקריאת התוצאה בפרק הזמן המוגדר בהוראות היצרן.
• שימוש בערכה בתוקף שנשמרה בהתאם להוראות היצרן (בדרך כלל לא מומלץ לשמור ערכות אלו במקום חם אלא רק בטמפרטורת החדר).
• יש תרופות היכולות להשפיע על אמינות הבדיקה (למשל תרופות אנטי-אפילפטיות, תרופות משתנות או תרופות המשמשות לטיפולי פוריות). לכן, כדאי לעיין בעלון לצרכן על השפעות אפשריות של תרופות מסוימות על אמינות הערכה הספציפית.
• שתן מדולל מדי כמו לאחר שתיה מרובה יכול גם לתת תשובה שלילית כוזבת.
אם התוצאה שלילית – בטוח שאין הריון?
לא, אמינות הבדיקות היא לא של 100%, וכמו כן ייתכן כי ביצעת אותה בשלב מוקדם מדי או לא בהתאם להוראות היצרן.
אם קיבלת תוצאה שלילית בבדיקת ההריון הביתית אבל עדיין יש לך סימפטומים המתאימים להריון, כמו איחור מתמשך בווסת, בחילות והקאות, עייפות או רגישות בשדיים, מומלץ לחזור על הבדיקה הביתית כעבור מספר ימים או לפנות לביצוע בדיקת דם לגילוי הריון.
אם התוצאה חיובית – בטוח שיש הריון?
אם הבדיקה בוצעה בהתאם להוראות היצרן והתשובה נקראה תוך פרק הזמן המומלץ, קרוב לוודאי שאת בהריון.
עם זאת, ייתכנו מקרים בהם יזוהה הורמון בטא בדם שלך, אבל יהיה מדובר בתשובה חיובית כוזבת, במיוחד אם את בטיפולי פוריות וקיבלת בסמוך לבדיקה תרופות משרות ביוץ.
מה אם התוצאה לא ברורה ובדיקת ההריון מראה "קו חלש"?
אם את לא בטוחה בוודאות בתוצאה חיובית של הבדיקה ונראה "קו חלש" המרמז על תשובה חיובית, ייתכן שהבדיקה בוצעה מוקדם מדי ושרמת הורמון ההריון עדיין נמוכה, או שמדובר בתשובה חיובית כוזבת.
במקרה כזה של חוסר בהירות כדאי לעשות בדיקת דם לרמת הורמון ההריון.
מה ההבדל בין הבדיקה הביתית לבדיקת דם להריון?
בדיקת השתן היא בדיקה "איכותית", כלומר נותנת תשובה רק של כן ולא, לעומת בדיקת הדם שהיא כמותית, מדויקת יותר ויכולה לאתר גם רמות נמוכות מאוד של הורמון ההריון. בבדיקת דם ניתן לעקוב אחר קצב עליית הבטא ולקבל רמז לגבי התקינות של ההריון.
פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית