חיפוש

dsdsdsd
איך שומרים על הירידה במשקל לאחר ניתוח קיצור קיבה

ניתוח קיצור קיבה: בואו נטפל בפחד הכי גדול

עברתם ניתוח קיצור קיבה ולא מבינים למה המשקל התחיל לעלות בחזרה? קודם כל תירגעו. אנחנו כאן כדי להסביר לכם למה זה קורה ואיך אפשר לפתור את הבעיה

תמי אדיב

תמי אדיב

בקיצור

01

ניתוחי קיצורי הקיבה (בריאטריים) השונים נחשבים לשיטה היעילה ביותר לירידה במשקל במצבים של השמנת יתר חריפה, אבל הרבה פעמים המנותחים לא מצליחים לשמור על הירידה.

02

לרוב העלייה במשקל מתרחשת בכלל קושי להסתגל להרגלי אכילה חדשים ונוקשים, שינויים קיצוניים בחיים בעקבות השינוי וחזרה לפעולה של הורמון הרעב.

03

גם כשהמשקל עולה, לא צריך להיבהל – מעקב אצל רופא מומחה, פניה לגורמים מקצועיים נוספים וגם סיפורים דומים של מנותחים, יסייעו לכם להתמודד.

קיצורי קיבה (ניתוחים בריאטריים)  

כולם עולים

עכשיו בואו ננפץ מיתוס: האמת היא שרוב המנותחים עולים במשקל אחרי הניתוח.

• מה נחשבת עלייה תקינה במשקל?
עלייה של 10%-5% מהמשקל שירדתם בתקופה של עד שנתיים לאחר הניתוח נחשבת תקינה.

• מה נחשבת עלייה לא תקינה במשקל?
אם התחלתם לעלות במשקל עד שנה מהניתוח, או אם עליתם יותר מ־10% מהמשקל שהורדתם בניתוח.

אבל בלי לחץ. המשקל המטפס הוא אמנם נורה אדומה שנדרש שינוי אבל שום דבר לא אבוד. יותר מכך, גם אם עברו הרבה שנים מהניתוח - עדיין תוכלו לשפר את מצבכם.

עולה ולא יורד לי

ירדתם, אתם מקיזים דם יזע ודמעות וכל שינוי מלווה במאמץ עילאי. אין דבר יותר מייאש מלראות את הקילוגרמים מטפסים בחזרה. למה זה קורה?

1למרות הרצון העז, לא קל לשנות הרגלים ולהיצמד להמלצה לאכול לאט יותר, להקפיד על שתייה ולהתמקד במזון חלבוני.

2. להישאר עם היד על הדופק: מנותחים רבים לא מתמידים במעקב תזונתי וכירורגי לאחר הניתוח, ולכן נשארים עם הנחיות שמתאימות לתקופה קצרה בלבד. החל מחודשיים אחרי הניתוח נוספים צרכים נוספים, כמו שילוב הדרגתי של מזונות סיביים יותר, אכילת מזונות במרקמים קשים והמשך הקפדה על כמויות חלבון טובות. 

3. זה לא רק אוכלהשינויים שאתם חווים מתפרסים על כל תחומי החיים. מי יכול להכיל כל כך הרבה בזמן כל כך קצר?

4. סופו של כל "ירח דבש" להיגמר: בשנה הראשונה לאחר הניתוח אתם רעבים הרבה פחות והכל נראה קל וטבעי יותר. אבל הורמון הרעב (גרלין) לא נעלם לתמיד ולאחר שנה הגוף חוזר להפריש אותו, ויחד איתו חוזר הרעב - ובגדול.

5. כיס הקיבה שנותר לאחר הניתוח מתרחב קצת יותר: פתאום יש יותר מקום לאוכל, אבל אפשר לנצל את המצב החדש כדי להגדיל את מגוון המאכלים בלי לפגוע בתהליך הירידה במשקל.

לנו הפתרונים

גם כשהמשקל מתחיל לאיים עליכם, אל תיבהלו - ותרגישו בנוח להתייעץ עם אנשי מקצוע. 

תזונאית: את המפגש הראשון מומלץ לקבוע לכשבועיים לאחר הניתוח. בשנה הראשונה מומלצים לפחות 6 מפגשים. מהשנה השנייה והלאה מומלצים שלושה מפגשים בשנה לפחות.

ומה עוד? אל תפחדו להתחיל לגוון באוכל. סידן הוא לא מילה גסה וסיבים תזונתיים וחלבון יתרמו לתחושת השובע ויסייעו לכם להתמיד בשגרה הבריאה.

בנוסף, כדי לעבד את כל מערבולת השינויים שעוברים בחייכם כדאי ומומלץ להיעזר גם במפגשי ייעוץ ושיחות עם עובדת סוציאלית או עם פסיכולוג (לא, גוגל הוא לא פסיכולוג), ובעיקר - אל תפחדו לדבר ולבקש עזרה.

אתם לא לבד

מרגישים בודדים במערכה? אתם אף פעם לא לבד. הנה שני סיפורים של מטופלים שלי, שהצליחו להתמודד למרות הקשיים. 

אירית והפירה

אירית (שם בדוי) הגיעה אלי ארבע שנים לאחר ניתוח שרוול.

הסיבה הרשמית לביקור הייתה אנמיה, אבל הטרידו אותה בעיקר דברים אחרים: לאחר ירידה של 40 קילוגרמים בשנתיים הראשונות שלאחר הניתוח, היא הוסיפה בשנתיים האחרונות 15 קילוגרמים למשקל.

אירית סיפרה לי שהכי נוח לה לאכול מזון רך. המזונות הקבועים שלה הם יוגורטים בכל מיני טעמים, גלידות ומרק מבושל, שלפעמים היא משלבת בו קציצות עוף. ארבע שנים אחרי שנותחה אירית עדיין התמידה בהרכב תזונה שמומלץ למנותחים טריים - וכמה פירה בן אדם אחד יכול לאכול? "ניסיתי אוכל מוצק אבל זה פשוט עמד לי בגרון ואחרי שבוע של הקאות החלטתי שאני מוותרת על התענוג המפוקפק", היא סיפרה.

אירית קיבלה שתי משימות: להתחיל לאכול מזון בשרי רך שלא נטחן ולחזור לקחת את תוספי התזונה המומלצים. היא התחילה עם מנות קטנות של דג אפוי בתנור ובהדרגה שילבה כמויות גדולות יותר של חלבון וירקות.

המאמץ השתלם, וחודש אחרי שנפגשנו אירית נראתה חיונית וערנית יותר. בשלושת החודשים הבאים היא הורידה ארבעה קילוגרמים.

הרעב של יואל

ייואל (שם בדוי) הגיע אלי שלוש שנים לאחר ניתוח מעקף קיבה.

הניתוח עזר לאיזון של רמות הסוכר, אבל מצד שני הוא התחיל לסבול מעצירויות קשות ומנשירת שיער. בשנתיים הראשונות לאחר הניתוח יואל השיל 20 קילוגרמים ממשקלו - ואז הירידה נעצרה.

יואל סיפר שהוא מקפיד על אכילה בכמויות קטנות מאוד, אבל בגלל שהן לא משביעות אותו הוא אוכל כל שעה וחצי. בגלל ההמלצה להפריד בין אוכל לשתייה, כמעט שלא נשאר לו זמן לשתות נוזלים. התוצאה הייתה שיואל שתה 4-3 כוסות מיץ דיאטטי ביום.

בדומה לאירית, גם יואל אכל בעיקר מזון רך: יוגורטים, קציצות, חביתות, פשטידות ונזידי בשר. היו לו הרבה חלבונים בתפריט, אבל חסרו לו רכיבים אחרים: סיבים תזונתיים, סידן, ויטמין B ועוד.

יואל קיבל 3 משימות: לשלב חתיכת ירק טרי בשלוש ארוחות במהלך היום, לשתות כוס מים עם לימון ושברי קינמון על הבוקר, ולחזור לקחת את תוספי התזונה שלו.

אחרי מספר חודשים, העולם פתאום נראה ורוד יותר, ובעיקר שבע יותר. יואל גילה שכשלא אוכלים כל שעה וחצי יש המון זמן פנוי ליהנות מדברים אחרים, נשירת השיער שלו פחתה ובמהלך שמונת חודשי המעקב הבאים הוא ירד עוד 6 קילוגרמים.

השינויים התזונתיים שביצעו אירית ויואל, כמו מנותחים ותיקים אחרים, שיפרו את איכות חייהם בצורה משמעותית ואפשרו להם להפיק יותר מהניתוח שעברו. גם אתם יכולים!

איך עושים את זה? עוקבים אחרי ההנחיות וההמלצות, לועסים טוב, לוקחים את תוספי התזונה, אוכלים מספיק מזון חלבוני ובעיקר -משתפים יותר.  

תמי אדיב היא תזונאית קלינית ומנחה קבוצות בכללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש