פורסם בראשונה: 12.04.2016
עדכון אחרון: 12.04.2016

ממה צריך להיזהר בבשר מקולקל?

לקריאה נוחה
הדיווחים על כ־30 טונות של בשר מוברח ולא מפוקח שהגיע עד למסעדות יוקרה בירושלים ובמרכז הוציאו לכם את התיאבון? תנו לנו לעשות לכם סדר. מה הסיכויים שהבשר המדובר באמת מקולקל, ואיך תדעו אם בשר שאתם קונים או שמגישים לכם הוא חשוד? בדקנו
שירותי בריאות כללית רוצים שלא תאכלו שום דבר מקולקל

בקיצור

1.

כ־30 טונות של בשר מוברח נתפסו לאחרונה. על פי החשד הבשר נרכש בדרום אמריקה על ידי יבואן פלסטיני, הוברח לשטחי ישראל דרך נמל חיפה ומחסן בירושלים, ומשם הגיע למסעדות וחנויות.

2.

הבשר נארז מחדש בדרך, כולל חותמות מזויפות של תוקף, כשרות ואישורים. יש טענות שהבשר עצמו לא מקולקל כלל, אבל אין דרך לדעת את זה - כי הוא לא היה תחת שום פיקוח בדרך.

3.

אם אתם קונים בשר טרי שימו לב לריח, וגם למרקם. בשר מקולקל מאוד יריח נורא והמרקם יהיה דביק, אבל בשר שרק מתחיל להתקלקל קשה לזהות. לכו למקומות נקיים ומוכרים בלבד.

חובבי הבשר והמסעדות קיבלו חדשות לא נעימות: כלי התקשורת בארץ מדווחים על כ־30 טון בשר שהוחזק בתנאים לא נאותים שנתפסו. החשד הוא שבשר כזה נמכר בעיקר למסעדות בירושלים ובמרכז הארץ, כולל כמה מוכרות ואהובות במיוחד.

על פי החשד הבשר הוברח ונמכר בשיתוף פעולה בין מבריחים ישראלים ופלסטינים. לגבי בשר הבקר הם פעלו כך: יבואן פלסטיני נהג לרכוש את הבשר בדרום אמריקה, הביא אותו לנמל חיפה ומשם הוא הועבר למחסן בא-רם בירושלים. מהמחסן הבשר הוברח לישראל למחסן באזור התעשייה עטרות שבירושלים, נארז מחדש עם חותמת מזויפות של כשרות, תאריכי תוקף ואישורים וטרינריים.

אחרי שהבשר נארז מחדש הוא הופץ לחנויות לממכר בשר ולמסעדות שונות. הבעיה עם הבשר, בגדול, היא הטענה שהוא הוחזק בתת תנאים, שמנוגדים להנחיות משרד הבריאות.

בשר מדרום אמריקה? זה אחלה בשר, לא?

לבקר בדרום אמריקה יצא שם של בשר איכותי, כן. אבל העניין הוא שאין על הבשר המוברח פיקוח. אי אפשר לדעת איזה בשר נרכש בדיוק, מה אכלו הפרות לפני השחיטה, איך נשחטו, מה הוסיפו לבשר - אם הוסיפו, והאם נשמר בתנאי קירור נאותים ולמשך כמה זמן.

נשמעו בתקשורת גם קולות אחרים - ספק בשר גדול שביקש להישאר בעילום שם אמר בראיון ל־וואלה! שתרחישים של רכישת בשר לא מפוקח קורים כל הזמן בגלל שמדובר בבשר זול יותר, אבל שהאיכות שלו דווקא טובה, מעולה אפילו.

אותו מרואיין המשיך וסיפר שבאופן קבוע, ובמיוחד לפני החגים, נרכש בשר בטירה, למשל, מתוך ידיעה שבשתיקה שמדובר בבשר מוברח - אבל איכותי ביותר.

רגע, אז אם הוא נשמר בהקפאה זה בסדר?

אולי, אבל פשוט אי אפשר לדעת. גם אם הבשר עצמו באיכות טובה, אין דרך לוודא שהוא נשאר קפוא לאורך כל הדרך אל המסעדה או החנות. ובשר שמופשר, ולאחר מכן מוקפא בשנית, מהווה כר פורה למחוללי מחלות כמו חיידקים, וירוסים וטפילים. 

עוד נקודה שחשובה לשומרי הכשרות היא שאין אפשרות לדעת אם מדובר בבשר שנשחט בשחיטה כשרה. אפשר לשער בניחוש מושכל - שלא.

איגוד הבריאות העולמי נגד הבשר המעובד:

למה נכתב שהוא מגביר סיכון לסרטן?

מה כבר יקרה אם אוכלים בשר שלא נשמר כראוי?

אם הבשר הופשר והוקפא בשנית, או אם הוחזק בתנאים אחרים לא טובים - למשל לא נארז היטב, בא במגע עם משטחים שאינם נקיים או הושאר בחוץ זמן רב - חיידקים ווירוסים שונים עשויים להתפתח.

בתור התחלה הם יכולים לגרום לקלקולי קיבה קלים - שגם הם לא נעימים בכלל, ומעבר לכאבים העזים יכולים לגרור בחילות, שלשולים, הקאות, חום ואפילו התייבשות.

במקרים חמורים יותר הבשר המקולקל יכול לגרום יכול לגרום להרעלות מזון ולדלקות מעיים שונות כולל דיזנטריה. בנוסף, בשר שלא מבושל כראוי עלול להיות נגוע בחיידק ליסטריה מונוציטוגנס הוא מסוכן במיוחד לנשים הרות. החיידק גורם לקלקולי קיבה ואצל נשים הרות עלול לגרום ללידה מוקדמת ופגיעה בעובר ואפילו מוות שלו.

איך אפשר לדעת אם הבשר מקולקל?

בשר מקולקל מאוד שאינו קפוא יריח רע מאוד, הוא יזכיר גופרית או ביצה סרוחה, והמרקם שלו יהיה דביק או חלקלק במיוחד. אבל אם הוא רק התחיל להתקלקל, או אם הוא קפוא או אחרי בישול עם הרבה תבלינים יכול להיות שלא תוכלו לשים לב.

כדי בכל זאת ללכת על בטוח קנו בשר ממקומות מוכרים, נקיים ששומרים על תנאים היגייניים. ודאו שתאריך התפוגה בתוקף ושיש מדבקה מסודרת ממפעל בעל רישיון יצרן.

זה חשוב פי כמה אם אתם קונים בשר טחון, כי הוא מועד הרבה יותר לפורענות חיידקית. קנו רק מה שאתם רואים נטחן מול העיניים, או באריזה סגורה ומסומנת היטב.

בכל הקשור למסעדות, במקרה הנוכחי נאמר שחותמות התוקף, הכשרות והאישורים זויפו. מצד שני חלק מהמסעדות טוענות שלא עבדו עם הספק המדובר כלל, או שעבדו איתו באופן חד פעמי. תפעילו שיקול דעת ולכו למקומות שאתם סומכים עליהם, ושלא חוויתם בהם מעולם כאב בטן אחרי ארוחה.

​ועוד חדשות מבאסות:

במחקר מצאו שבשר אדום מגביר סיכון לשבץ

איך לאחסן ולטפל בבשר שלא יתקלקל בבית?

ההנחיות נלקחו בחלקן מהאתר של משרד הבריאות:
שימו לב: בשר טרי או מבושל שעמד בחוץ למעלה משעתיים - אינו מומלץ לאכילה.

אחסון בשר טרי:
אם מתכוונים לבשל בהקדם - אפשר לאחסן לפרק זמן קצר במקרר. אם הוא מיועד לשימוש מאוחר יותר: שימו אותו ישר במקפיא.

משך הזמן שניתן לאחסן כל בשר תלוי גם בהנחיות היצרן, אבל בגדול:
איברים פנימיים טריים: עד יומיים במקרר
בשר חתוך: עד ארבעה ימים במקרר
ודאו שהמקרר על 0-4 מעלות.

אחסון בשר קפוא:
גם כאן משך האחסון תלוי גם בהנחיות יצרן, אבל בגדול:
אפשר לשמור בשר קפוא עד חודשיים בהקפאה.
ודאו שהמקפיא על -18 מעלות.

הפשרה ובישול:
מפשירים בשר סמוך ככל האפשר לזמן הבישול, ורק במקרר בכלי סגור, או במיקרוגל. אם התחלתם לבשל את הבשר כשהוא עדיין קפוא, הוא צריך לעבור בישול יסודי יותר - ודאו שהוא מגיע לטמפרטורה של כ־70 מעלות במרכז הנתח.

לא משאירים בשר, גם מבושל, לעמוד. אכלו אותו מייד לאחר הבישול או הכניסו למקרר או למקפיא, גם אם הוא עדיין חם. מומלץ לבשל את הבשר היטב כדי להבטיח שלא יהיו בו חיידקים (מצטערים, אנחנו יודעים שזה לא תואם את חוקי הקולינריה בחלק מהמקומות).

הפרידו בין משטחי עבודה של בשרים שונים, ואפילו בין הסוגים השונים של אותו הבשר, ובעיקר הפרידו אותם ממשטחי עבודה על מאכלים אחרים. החיידקים שבבשר הרבה יותר פתוגניים מאשר אלו של ירקות, למשל, ועדיף שהירקות לא יבוא עם הבשר הלא מבושל במגע כדי שהחיידקים לא יעברו אליהם.

וכמובן: שטפו היטב את הידיים ומשטחי העבודה כדי לא להעביר את החיידקים הלאה.

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית. היא מומחית ברפואת משפחה ומנהלת את פורום בריאות המשפחה של אתר כללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל