חיפוש

dsdsdsd
פעוט יושב בכסא תינוק וטועם אוכל מרוסק

תזונת תינוקות - שלב הטעימות

כשהתינוק שלך יהיה בין 6-4 חודשים מומלץ שהוא יתחיל לטעום דברים שהם לא חלב אם או תמ"ל. איך יודעים שהוא מוכן לטעימות, מה מותר לטעום ובאיזו כמות. ואלרגיות, מה איתן?

אריקה רוזנשטוק, הדס בסקינד חלימי

בקיצור

01

חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. מומלץ להיניק בלעדית עד תום החודש השישי לחייו של התינוק, ללא תוספות של מזון או של שתיה.

02

תינוק שמוכן לטעימות יתחיל להתעניין במזון שעל הצלחת של המבוגר, ינסה להגיע אליו עם היד, ירייר או יעשה תנועות עם הפה.

03

ירקות ופירות מומלצים כמאכלים ראשונים ואפשר גם להציע לתינוקות טעימות של בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות וביצים.

בין אם התינוק שלכם ניזון מחלב אם או מתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), זה לא יימשך לנצח. בשלב כלשהו הוא או היא יגלו את עולם הקולינריה המופלא, אבל גם בשלב הטעימות יש כללים שחשוב להקפיד עליהם.

למי שעוד לא יודע, חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. מומלץ להיניק בלעדית עד תום החודש השישי לחייו של התינוק, ללא תוספות של מזון או של שתיה. גם לאחר מכן מומלץ להמשיך להיניק, בשילוב מזונות משלימים, עד גיל שנה לפחות - וכל עוד זה טוב לאם ולתינוק.

תינוק שלא יונק או יונק באופן חלקי יקבל תרכובת מזון לתינוק על בסיס חלב פרה.

אז מתי כדאי להתחיל את טעימות המזון?

ניתן להתחיל בטעימות מזון מגיל ארבעה חודשים (17 שבועות) ועד שישה חודשים (26 שבועות) - לא מומלץ לפני או אחרי. 

צריכים רופאים או מרפאות? פשוט לחפש
רוצים לקבוע תור? עושים את זה בקליק

איך נדע שהתינוק מוכן להתחיל טעימות?

תינוקות לומדים על־ידי חיקוי. אחד הסימנים שתינוק מוכן להתחיל טעימות הוא צורת ההתנהגות שלו ליד מבוגר אוכל. התינוק יתחיל להתעניין במזון שעל הצלחת של המבוגר, ינסה להגיע אליו עם היד, ירייר או יעשה תנועות עם הפה. כמו כן, יש לשים לב להתנהגות התינוק כאשר שמים לו מעט מזון מוצק ורך בקדמת הפה. 

אם התינוק מעביר את המזון אחורה עם הלשון ובולע - סימן שהוא מוכן.

אם הוא דוחף את המזון החוצה, עושה פרצוף או קולות של גועל - רצוי לחכות עוד כמה ימים ולנסות שוב. ולא פחות חשוב: על מנת לבלוע מזון מוצק בצורה נוחה חשובה הבשלת הגו ושרירי הצוואר. אם התינוק מחזיק יציב את הראש ואת הגו העליון - סימן שהוא מוכן.

אם אתם לא בטוחים, ניתן להתייעץ עם אחות טיפת חלב או רופא ילדים.​

מה היתרון בשלב הטעימות?

מתן כמויות קטנות מאוד של מזון משלים מאפשר למערכת החיסונית של התינוק להכיר מגוון חומרים או מרכיבים חדשים המצויים במזון, ועוזר לו להתמודד עם המזונות האלו בצורה מוצלחת יותר. שילוב הדרגתי של מזונות משלימים נחוץ למטרות תזונתיות, תורם להתפתחות ומאפשר את המעבר ממזון נוזלי למוצק.  ​

מה הקטנטנים יכולים לטעום? ממה להתחיל?

השיפודים על האש והסטייקים יאלצו לחכות קצת, ואף אחד לא חושב שמדובר ב"מזון תינוקות". אבל מומלץ להתחיל במזונות עשירים ומועשרים בברזל. אפשר לנסות דייסות ודגנים שעשירים בברזל ועונים על ההגדרה "מזון תינוקות". ירקות ופירות מומלצים כמאכלים ראשונים ואפשר גם להציע לתינוקות טעימות של בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות וביצים. בכל פעם מנסים מזון חדש אחד בלבד כדי להקל על מציאת הסיבה לתגובה של אי־סבילות למזון, אם תתרחש. 

​כל החיסונים לילדים: מהלידה ועד לבית הספר

הבריאות של הילדים שלכם היא מעל הכול
כל החיסונים שהילדים שלך צריכים

באיזו כמות ומרקם של טעימות מדובר? 

הטעימות הן בכמויות קטנות בלבד: כפית קטנה או שתיים עד פעמיים ביום ובמרקם טחון. יש לתת טיפה על קצה הלשון. אפשר גם באמצעות אצבע מבוגר (נקיה!). מובן שהטעימות לא מחליפות ארוחה של חלב אם או של תרכובות מזון לתינוקות. בתקופת החשיפה לטעימות, תזונת התינוק תמשיך להתבסס על חלב אם או על תרכובות מזון לתינוקות.

מתי הטעימות הופכות לארוחה של ממש? 

מגיל 6 חודשים הזנה בלעדית בחלב אם או בתרכובות מזון לתינוקות לא עונה על כל צורכי התינוק. זה הזמן שבו התינוקות מפתחים בהדרגה את יכולת הלעיסה שלהם ומראים התעניינות גוברת במזונות השונים. בסביבות גיל חצי שנה (26 שבועות) ניתן להתחיל ארוחה אחת מלאה המורכבת ממזון משלים בלבד בדגש על מזונות עשירים בברזל.

החל מגיל 7 חודשים ועד גיל 9 חודשים אפשר לתת שתי ארוחות של מזון משלים ביממה ורצוי שלפחות ארוחה אחת תכיל מזון עשיר או מועשר בברזל. תזונת תינוקות, כפי שאפשר בקלות להבין, נבנית בשלבים - נדבך אחרי נדבך.​

מתי אפשר לחשוף את התינוקות לחלבון החיטה (גלוטן), בוטנים וטחינה?  

בעבר טענו שיש לדחות את החשיפה לגלוטן שמצוי בדייסות ובדגנים שונים עד לגיל חצי שנה לפחות, וזאת כדי להפחית את הסיכון לצליאק. אולם כיום מצטברות עדויות לכך שחשיפה לכמויות קטנות של מזון המכיל גלוטן - בין גיל ארבעה לשבעה חודשים - דווקא מפחיתה את הסיכון להתפתחות צליאק.

בין גילי 17 עד 26 שבועות ניתן להוסיף לתינוקות טעימות של מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה - כמו ביצים, דגים, טחינה ובוטנים - אך חשוב לעשות זאת במרקם המתאים (מרוסק או טחון) לתפריט התינוק. ​​​

אין חשש לתופעות אלרגיות?

אין יתרון בדחיית הוספתם של המזונות הללו לתזונה לתינוקות, כדי להוריד את שכיחותן של המחלות האלרגיות. 

ממחקר ישראלי־אנגלי התברר כי שכיחות האלרגיה בישראל לבוטנים בגילי 18-4 היא כעשירית מזו שבאנגליה. החוקרים סבורים שחשיפה מוקדמת של תינוקות לחטיפי בוטנים בארץ, מפתחת עמידות לאלרגיה זו, הנחשבת לקטלנית מבין האלרגיות למזון. ​

מתי מוסיפים מוצרי חלב? 

בעבר המליצו לדחות חשיפה למוצרי חלב בתזונה לתינוקות עד תום החודש התשיעי וחלב פרה רק מגיל שנה, וזאת בשל החשש שחשיפה מוקדמת תגדיל את הסיכון לאלרגיה לחלב. 

כיום סבורים כי ניתן להוסיף כמות קטנה של מוצרי חלב בתזונה לתינוק, וחלק מהמאכלים המורכבים (פשטידות, לביבות, מרקים, רטבים) גם לפני גיל תשעה חודשים. מתברר שחשיפה מוקדמת ומוגבלת של מוצרי החלב לא מגדילה את הסיכון לפתח אלרגיה לחלב. 

ובכל זאת, כמות גדולה יותר של מוצרי חלב (גבינות ויוגורטים) מומלצת עדיין רק מגיל 9 חודשים, וחלב פרה בכמות גדולה רק מגיל שנה, וזאת כדי למנוע אנמיה.

מוצרי החלב מהווים מקור דל לברזל ובשל השכיחות הגבוהה של אנמיה בישראל, חשוב תחילה לבסס תפריט עשיר בברזל ולהרגיל תינוקות למזונות עשירים בברזל כגון בשר, עוף והודו.

חוץ מחלב פרה, יש עוד משהו שאסור לתת לפני גיל שנה?

לפני גיל שנה, חשוב לא לחשוף את התינוק לדבש, שעלול להכיל נבגים של חיידק הבוטוליניום שמסוכן לתינוק. רצוי גם לא לחשוף את התינוק למזון מתועש או מהיר, עתיר במלח או בסוכר.​

מתי צריך להוסיף נוזלים? 

תינוקות בריאים, הניזונים מחלב אם או מתרכובות מזון לתינוקות בלבד, לא זקוקים לתוספת של מים או של נוזלים אחרים. המעבר למזון מוצק מצריך השלמת נוזלים. לכן, רק מגיל ששה חודשים, כשהקטנטנים מתחילים לאכול ארוחה שלמה, יש להוסיף מים לתפריט היומי. 

משקאות ונוזלים אחרים מלבד מים - כגון מיצי פירות, משקאות ממותקים בסוכר או ממתיקים מלאכותיים, תה מסוגים שונים, תערובות צמחים ומשקאות המכילים קפאין (כגון קולה, קפה, קקאו, תה) - אינם מומלצים כלל!

אילו תוספים מומלצים לתינוקות?

ויטמין D: מהלידה ועד גיל שנה מומלץ לתת 400 יחידות בינלאומיות.

ברזל: גילי 6-4 חודשים - 7.5 מיליגרם; גילי 18-7 חודשים - 15 מיליגרם.

חשוב לעשות ספירת דם בגילי 12-9 חודשים כדי לאתר אנמיה, ואם יש צורך - לשנות את מינון הברזל.

אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית ויועצת הנקה מוסמכת

הדס בסקינד־חלימי היא דיאטנית קלינית

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לכם על כללית...

רוצים לשמוע טיפה?

מלאו את הפרטים ונציג שלנו יחזור אליכם

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

 

שים לב שאתה מספק בטופס זה מידע אישי ורגיש