נשים מופנות לצילום רחם בדרך כלל לקראת טיפולי פוריות או במהלכם כדי לברר אם הן סובלות מבעיות פוריות שמקורן בחסימה ברחם או בחצוצרות.
בעיות פוריות יכולות לנבוע מהפרעה בביוץ, מבעיית פוריות אצל הגבר (היעדר זרע, ספירת זרע ירודה או פגיעה מורפולוגית בזרע) מבעיה מכנית (במבנה הרחם, החצוצרות והאגן) או מליקוי פוריות שסיבתו אינה ידועה.
הפרעת ביוץ ניתן לשלול בעזרת אולטרסאונד ובדיקות דם להורמונים; בעיה אצל הגבר ניתן לבדוק בבדיקת זרע, ואילו בירור הבעיה המכנית נעשה באמצעות צילום רחם או היסטרוסקופיה.
כיצד נעשה צילום רחם?
הבדיקה נעשית, בדומה לבדיקה גינקולוגית רגילה, בעזרת ספקולום (מכשיר שמרחיב את הנרתיק), שאחת מתופעות הלוואי השכיחות שלו היא אי־נוחות.
הבדיקה כוללת ניקוי של הנרתיק ושל צוואר הרחם והחדרה של קתטר הבדיקה לצוואר הרחם. לאחר החדרת הקתטר לצוואר הרחם מוציאים את הספקולום, ואי־הנוחות פוחתת.
בשלב השני של הבדיקה מזריקים לרחם חומר ניגוד ומשקפים את הרחם ואת החצוצרות.
בשנים האחרונות נכנסה לשימוש בדיקת אולטרסאונד שנעשית באמצעות הזרקת קצף לחלל הרחם והחצוצרות (הידרוסונוגרפיה, EXFOAM). הבדיקה הזאת מייתרת את הצורך במכון רנטגן ובשיקוף ונותנת מענה ראשוני טוב לשאלה האם יש חשש לבעיה במעבר בחצוצרות או בחלל הרחם. אם תוצאות הבדיקה תקינות, ישנה סבירות גבוהה שמבנה הרחם תקין.
יש צורך בהרדמה לפני צילום רחם?
צילום רחם נעשה במכון רנטגן באמצעות שיקוף ואינו כרוך בהרדמה או בהכנה מיוחדת, פרט להמלצה ליטול משכך כאבים (אך לא מקבוצת הנקסין/וולטרן) ולהימנע מקיום יחסי מין מהווסת ועד לבדיקה.
במקרים חריגים ניתן לעשות את הבדיקה בהרדמה בבית חולים.
האם צפויים דימומים?
ייתכנו דימומים שנובעים מצוואר הרחם. הדימום לרוב אינו מהרחם עצמו, והוא נובע מהפגיעה בצוואר הרחם.
נוסף על כך, לצורך הבדיקה אוחזים בדרך כלל בצוואר הרחם במכשיר בעל שתי שיניים. התפיסה הזאת לעיתים מכאיבה במקצת, ולפעמים נגרם בעקבותיה דימום קל מנקודות האחיזה בצוואר הרחם.
מאחר שהנרתיק והצוואר מחוטאים בתמיסת יוד, הרי נוסף על האפשרות לדימום מצוואר הרחם ייתכנו הפרשות חומות לאחר הבדיקה. ההפרשות נמשכות כיממה לאחר הבדיקה, ואין מקום לדאגה.
האם החדרת חומר הניגוד לרחם כואבת?
את חומר הניגוד מחדיר רופא הנשים לאט־לאט תוך שהוא מסתכל על צג השיקוף. בשלב הזה ייתכן שיורגש לחץ בבטן התחתונה.
החלק הזה של הבדיקה נמשך כמה דקות, ותחושת הלחץ לרוב חולפת עם סיום ההזרקה של חומר הניגוד.
יש כאבים אחרי הבדיקה?
בסיום צילום הרחם מוציאים את כל המכשירים. לעיתים נמשכת ההפרשה החומה עוד כמה שעות. ייתכן שהכאב יימשך גם הוא זמן מה, אך לרוב הוא חולף במהירות.
אם ההפרשה דמית, הכאבים אינם חולפים או אף גוברים, מופיע חום סיסטמי, ולכך מצטרפים כאבים עזים בבטן התחתונה - יש לפנות לרופא.
מתי עושים את הבדיקה?
מומלץ לעשות את צילום הרחם בימים ה־10 עד ה־14 למחזור הווסת כדי למנוע את האפשרות שהאישה בהיריון וגם כדי להימנע מעשיית הבדיקה בעת דימום וסתי (קרישי הדם ברחם יכולים לתת תמונה שגויה בצילום).
צילום רחם הוא בדיקה פולשנית שעלולה לפגוע בהיריון צעיר, ולכן יש להימנע מקיום יחסי מין החל מהמחזור ועד למועד שבו נעשית הבדיקה.
האם יש צורך בהכנות מיוחדות?
• אם האישה סבלה בעבר מדלקות של הרחם ושל החצוצרות, לרוב ימליץ הרופא על טיפול אנטיביוטי מונע לפני הבדיקה.
• לנשים שסובלות מרגישות ליוד יש לתת טיפול תרופתי למניעה של תגובות אלרגיות. לרוב ניתן פרדניזון עם או ללא תרופות נוספות נגד אלרגיה.
• מומלץ להגיע עם מלווה, שכן לעיתים חשים בחילה או סחרחורת לאחר הבדיקה.
• בדרך כלל יבקש הרופא מהנבדקת לרוקן את שלפוחית השתן לפני שהוא מתחיל בבדיקה.
• כיוון שהבדיקה עלולה להכאיב, מומלץ לקחת משככי כאבים כשעה לפני הבדיקה.
כמה זמן נמשכת הבדיקה?
הבדיקה עצמה נמשכת דקות בודדות. ההתארגנות לקראת הבדיקה והבדיקה עצמה אורכות ביחד כחצי שעה.
יש נשים שאחרי צילום רחם מצליחות להיכנס להיריון. מהי הסיבה לכך?
לעיתים ליקוי הפוריות נובע מחסימה של החצוצרות בפקק שעשוי מריר ומחיידקים. הפקק הזה מונע את המפגש המיוחל בין הביצית לזרע. במהלך הבדיקה שוטף חומר הניגוד - שמוזרק דרך החצוצרות - את החסימה לחלל הבטן. הפעולה הזאת למעשה פותחת את החסימה, ולא מעט נשים מצליחות להרות בעקבות הבדיקה ללא צורך בטיפולי פוריות.
יש לציין כי נשים סובלות לעיתים מדלקת באגן בגלל אותו פקק רירי. לכן אם במהלך הבדיקה מתגלה ממצא שמרמז על קיומה של חסימה כתוצאה מהפקק הרירי, מומלץ לתת אנטיביוטיקה למניעת זיהום.
ישנם רופאים שממליצים לתת אנטיביוטיקה לכל מי שעוברת צילום רחם משום שמדובר בפעולה חודרנית.
ד"ר יריב גדעוני הוא רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית ומרכז תחום פוריות במחוז מרכז של כללית