חיפוש

dsdsdsd
ויטמינים ותוספי תזונה

לא כל טבעי הוא בריא

תרופות טבעיות יכולות להועיל, אך גם לגרום לנזקים - במיוחד אם הן נלקחות עם תרופות אחרות. לכן יש להשתמש בהן על סמך ידע מוצק. ואם לא יודעים? אז יש להתייעץ עם מומחים

ד"ר אריה גולדשמיד

ד"ר אריה גולדשמיד

בקיצור

01

בעוד שתרופות רגילות מאושרות לשיווק רק לאחר שעמדו בבדיקות מחמירות, הרי צמחי מרפא ותוספי תזונה לא תמיד עוברים בדיקות כאלה.

02

תרופות טבעיות מכילות במקרים רבים חומרים פעילים, אבל לא מובא לצרכנים מידע חיוני שהוא מובן מאליו בתרופות רגילות כמו מינון מומלץ והתוויות נגד.

03

האינטראקציה של תרופות טבעיות עם תרופות קונוונציונליות עלולה לעיתים להיות מסוכנת. למרות זאת אנשים רבים אינם מספרים לרופאיהם על התכשירים הטבעיים שהם לוקחים.

​"אם לא יועיל - לפחות לא יזיק" הוא ביטוי שנקשר לא מעט לתרופות טבעיות. אמנם יש להן לא מעט יתרונות: אפשר להפיק מהן תועלת רבה, יש להן יכולות רפואיות מוכחות ולרוב, תופעות הלוואי שלהן  פחותות בהרבה בהשוואה לתרופות קונוונציונליות (רגילות). אבל, במצבים תרופות טבעיות עלולות להיות מסוכנות לא פחות.

הנה מספר סיבות לכך:

• תרופות קונוונציונליות מאושרות לשיווק רק לאחר שעמדו בבדיקות מחמירות, ואילו צמחי מרפא ותוספי תזונה לא תמיד עוברים בדיקות כאלה. התוצאה: הבסיס המדעי שלהם מצומצם או לא קיים כלל.

• גם הייצור של התרופות הטבעיות ושל תוספי התזונה לא תמיד מוקפד כמו ייצור התרופות. במקרים רבים הם לא עוברים בדיקות איכות, ותכולת החומרים הפעילים בהם לא אחידה וקבועה. התוצאה: שוני של ממש בין תרופה טבעית אחת לאחרת - גם אם הן יצאו מאותו פס ייצור. זהו מצב שלא יעלה על הדעת בתרופות רגילות.

• וישנו עוד ליקוי חמור בתרופות טבעיות: למרות שהן מכילות במקרים רבים חומרים פעילים, הצרכנים לא מודעים למידע חיוני שהוא מובן מאליו בתרופות קונוונציונליות, כמו מינון מומלץ, התוויות נגד (מתי אסור לקחת את התכשיר) תופעות לוואי ושילוב עם תרופות אחרת - טבעיות וקונבנציונליות.

גם אם תרופה טבעית הופכת לרעילה במינון מסוים, היצרן לא מחויב להזהיר את הצרכנים על הסיכון הידוע הזה. 

שילובים שעלולים לסכן אתכם

אנשים רבים לא מודעים לכך ששילוב של תרופות טבעיות עם תרופות קונוונציונליות עלול לעיתים להיות מסוכן, ולכן בדרך כלל גם לא מעדכנים את הרופא שלהם על התכשירים הטבעיים שהם נוטלים לפני שהוא רושם להם תרופה כלשהי.

הנה כמה דוגמאות לתופעות מסוכנות שעלולות לקרות כאשר תרופות טבעיות פופולריות נלקחות עם תרופות קונוונציונליות מסוימות:

• אכינצאה (Echinacea) - משמשת ברפואה האלטרנטיבית להגברת הפעילות של המערכת החיסונית, למניעת זיהומים נגיפיים וחיידקיים בדרכי הנשימה העליונות ולטיפול בזיהומים כאלה.

התרופה הצמחית הזאת עלולה להזיק לכבד אם נוטלים אותה יחד עם תרופות להורדת כולסטרול. בנוסף, היא עלולה להפחית מיעילותן של תרופות למחלות אוטואימוניות.

• חרצית ריחנית (Feverfew) - משמשת ברפואה האלטרנטיבית למניעת מיגרנות וכאבי מפרקים.

Feverfew Blossoms.jpg 

יש דיווחים על תגובות אלרגיות בקרב חלק מהמשתמשים בתרופה. מי שמשתמשים בעלי הצמח (שמים אותם על החניכיים) מתלוננים לעיתים על הופעת פצעים בפה, על שפתיים נפוחות ועל הפרעות במערכת העיכול.

חרצית ריחנית עלולה לעכב קרישת דם (באמצעות עיכוב צימות של טסיות הדם), ולכן יש לעקוב בקפידה אחר מטופלים שמשתמשים בתרופה הטבעית הזאת ובמקביל מטופלים בנוגדי קרישה.

• שום (Garlic) - משמש ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בזיהומים, להורדת רמות הכולסטרול והשומנים האחרים בדם, להאטת התהליך של היווצרות טרשת עורקים, לטיפול ביתר לחץ דם קל, למניעת צימות של טסיות הדם.

תכשיר צמחי המיוצר משום עלול לגרום לסחרחורת, לגירוי של מערכת העיכול (גזים, צרבת, בחילות והקאות) ולדימומים. חולים רגישים עלולים לפתח תגובה אלרגית. נטילת תכשיר שום מעלה את הסיכון לדימומים, אם נוטלים במקביל גם נוגדי קרישה.

• גינקו בילובה - משמש ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בדמנציה קלה עד בינונית ולשיפור זרימת הדם בכלי הדם ההיקפיים.

תופעות הלוואי השכיחות שדוּוחו הן כאבי ראש, טשטוש, אי־שקט, בחילה, הקאה שלשול ורגישות בעור. עלולים להופיע דימומים אם הוא ניטל עם נוגדי קרישה (כמו קומדין)  ועם מעכבי טסיות (כמו אספירין).

• ג'ינסנג - משמש ברפואה האלטרנטיבית נגד חולשה ותשישות, למשל בעת התאוששות ממחלה, ולשיפור מצב הרוח.

Ginseng.jpg 

תופעות הלוואי של התרופה הטבעית הזאת כוללות, בין היתר: עצבנות חולפת, חוסר שקט, נדודי שינה, קשיי ריכוז, כאב ראש, לחץ דם גבוה, דימום מהאף ואלרגיות.

• דקל ננסי (Palmetto Saw) - משמש ברפואה האלטרנטיבית להקלה על קשיים במתן שתן בגברים הסובלים מהגדלה שפירה של הערמונית. שיעור תופעות הלוואי של התרופה הצמחית הזאת הוא נמוך. הן כוללות בעיקר כאבי בטן וכאבי ראש.

• פרע מחורר (St. John's Wort) - משמש ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בחרדה ובדיכאון קל עד בינוני.

תופעות הלוואי אינן שכיחות וכוללות רגישות של העור בעת חשיפה לשמש, כאבי בטן, בחילות והקאות, עייפות, סחרחורת, בלבול, כאבי ראש ויובש בפה. פרע מחורר מעכב או מזרז את המטבוליזם של אנזימים המפרקים תרופות. במילים אחרות הוא גורם לעלייה - או לירידה - בריכוז התרופות בדם.

למשל, אם הוא נלקח יחד עם גלולות למניעת הריון, הוא מחיש את פירוק החומר הפעיל שלהן בדם, ואז יעילותן פוחתת. בישראל לא משוּוק פרע מחורר באופן חופשי, אלא מדובר בתרופת מרשם שנקראת רמוטיב. מומלץ להימנע מנטילת התכשיר הצמחי הזה יחד עם תרופות נוגדות דיכאון קונוונציונליות.

• זוטה לבנה (Micromeria Fruticosa) - משמשת ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בהצטננות (היא פותחת את דרכי הנשימה), לשיכוך כאבי בטן ולריפוי פצעים.

עם זאת יש לדעת שמדובר בתרופה שמומלץ להתרחק ממנה: בשמן האתרי של הצמח הזה קיים חומר פעיל רעיל ואף מסרטן ששמו פולגון (Pulegone).

• שרביטן מצוי (Ephedra Campilopoda) - משמש ברפואה האלטרנטיבית חומר מעורר, ממריץ ומדכא תיאבון. במינון גבוה הוא עלול להעלות את לחץ הדם לרמות כאלה שבהן גובר הסיכון לאירוע מוחי ולהתקף לב.

אז איך יודעים? מתייעצים עם מומחים

לצד היתרונות הברים שיש להם, גם צמחי מרפא יכולים להזיק - כשלעצמם ובשילוב עם תרופות.

לכן אין לקחת תרופה טבעית - בוודאי שלא עם תרופות אחרות - על סמך המלצות חברים או רסיסי מידע שנקלטו מפה ומשם. זהו תחום שיש בו מומחים, וכדאי להתייעץ איתם. 

תודה לרוקחת אסתי לוביץ' על הערותיה המועילות. לוביץ' היא רכזת בכירה למעקב אחר בטיחות תרופות ותכשירים במחלקה לרוקחות ולפרמקולוגיה בהנהלה הראשית של כללית

ד"ר אריה גולדשמיד הוא עורך מדור התרופות באתר כללית ולשעבר מנהל המחלקה לפרמקולוגיה

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש