חיפוש

dsdsdsd
תרנגול לבן

שפעת העופות

שפעת העופות עלולה להשמיד לולים על פני שטחים נרחבים ולגרום לנזקים כלכליים גדולים. אולם הסכנה העיקרית היא שיתפתח זן קטלני של המחלה שיתקוף בני אדם

ד"ר בת־שבע גוטסמן

ד"ר בת־שבע גוטסמן

​​​​​​שפעת העופות היא מחלה שנגרמת מכמה סוגים של נגיף השפעת, בעיקר זן H5N1, וכשמה כן היא: פוגעת בעופות. נדיר ששפעת העופות גורמת לתחלואה בבני אדם.

מהו מקור המחלה, ואיך היא מתפשטת? 

עופות בר נודדים - בעיקר עופות מים - בכל רחבי העולם עלולים לשאת את הנגיף הזה ולהפיץ אותו בהפרשותיהם (למשל בלשלשת).

הנגיף נמצא עד כה אצל יותר מ־100 סוגי עופות שונים. לרוב, עופות הבר אינם חולים במחלה, אך הם עלולים להדביק עופות בית ומשק שאצלם עלולה המחלה להיות קטלנית. 

מקובל להתייחס לשתי רמות אלימות של הנגיף: הידבקות בזן האלים (High pathogenic avian influenza ובקיצור HPAI) עלולה להביא לתחלואה ולתמותה של להקות במשקים ובלולים ולגרום לחיסולם בתוך זמן קצר: בין כמה שעות לכמה ימים.

הנגיפים עוברים ישירות מההפרשות של העוף הנגוע אל העוף הבריא דרך הלוע, האף וריריות העיניים. תיתכן גם הדבקה לא ישירה: באמצעות מגע עם משטחים ועם עצמים שזוהמו בלשלשת של העופות הנגועים. הלשלשת עלולה להתפזר על שטחים נרחבים באמצעות גלגלים של כלי רכב, באמצעות הידבקות למגפיים וכד'.

האם גם בעלי חיים אחרים עלולים להידבק בשפעת העופות?

בהחלט כן. חיות משק (למשל, כבשים, חזירים ופרות) וכן חיות בר וחיות מחמד עלולות להידבק ולחלות. עם זאת, במחלה נדבקים בעיקר עופות.

ומה בנוגע לבני אדם?

כא​מור, נדיר יחסית שבני אדם נדבקים בשפעת העופות בשל מה שמכונה "מחסום המינים" (species barrier), שמקשה על הנגיף לעבור ממין למין, למשל מעופות לבני אדם.

עם זאת, למרות המחסום הזה התקבלו במהלך השנים דיווחים על בני אדם שחלו בשפעת העופות. בחלק מהמקרים מדובר היה בתחלואה קשה מאוד שהסתיימה במות החולים. כך, למשל, בין 2003 ל־2025 התקבלו דיווחים על קרוב ל־1,000 בני אדם שנדבקו ב־24 מדינות.

מהי הסכנה בשפעת העופות?

מעבר לנזק הכלכלי העצום - שנובע מהצורך להשמיד להקות ולולים רבים כדי לבלום את התפשטות הנגיף - קיים חשש שהנגיף יעבור מוטציה (שינוי בחומר הגנטי), וכך ייווצר זן שביכולתו להדביק בקלות גם בני אדם.

יצירת זן חדש כזה עלולה להתרחש בבעל חיים (למשל, חזיר) שנדבק בו־זמנית בנגיף שפעת העופות ובנגיף השפעת העונתית (זו שפוגעת בבני אדם). החשש הוא ששני הנגיפים האלה יחליפו ביניהם מטען גנטי וייצרו זן חדש: קטלני כמו שפעת העופות ובעל יכולת הדבקה מאדם לאדם כמו השפעת העונתית.

זן חדש כזה עלול לגרום למגפה עולמית קשה וקטלנית. עד כה, למרבה המזל, עדיין לא נוצר זן כזה של שפעת העופות שעובר מאדם לאדם.

איך מתבטאת שפעת העופות בבני אדם?

כמו שפעת עונתית רגילה: חום ותסמינים בדרכי הנשימה. עם זאת, שיעור הסיבוכים בשפעת העופות מהזן High pathogenic avian influenza גבוה יותר מאשר שיעור הסיבוכים בשפעת העונתית.

היסטוריה קצרה של שפעת העופות בבני אדם

הזן העיקרי של שפעת העופות בעולם הוא H5N1. הזן הזה נפוץ מאוד בעופות בר בכל העולם וכן במשקי עופות באסיה.

1997: ההתפרצות הראשונה של שפעת עופות בבני אדם שמקורה בשוק העופות בהונג־קונג. נדבקו 18 בני אדם - כ־30% מהם מתו מהמחלה. ההתפרצות נבלמה באמצעות חיסול מסיבי של להקות עופות. 

2005, 2006: התפרצויות בבני אדם בסין, במונגוליה, בקזחסטן, ברוסיה ובטורקיה. התקבלו דיווחים על מקרי מוות בבני אדם.

2006: התפשטות נרחבת בקרב עופות משק במדינות רבות באירופה, באפריקה ובאסיה, ובכלל זה בישראל.

2014: הנגיף מתפשט לצפון אמריקה; מתקבל דיווח על אזרחית קנדית שמתה מהמחלה לאחר שחזרה מסין.

2021: מתקבלים דיווחים על עופות משק נגועים בארצות־הברית ועל תחלואה בקרב בני אדם שעבדו במשקי עופות.

2023: דיווחים על מקרים ראשונים של תחלואה בדרום־אמריקה. 

המצב כיום (2025)

ההתפרצות שמושכת את מרב תשומת הלב זה שנתיים (2024 ו־2025) היא של שפעת העופות בקרב פרות ברפתות ברחבי ארצות־הברית. ההדבקה נעשית גם בין הפרות לבין עצמן, ללא צורך ב"תיווך" של עופות, וכן יש עדויות להדבקות של בעלי חיים רבים נוספים, ובהם חתולי בית. במילים אחרות: יש עדויות להדבקה יעילה חוצת מינים, כולל ביונקים שחיים בקרבת בני אדם.

מתחילת ההתפרצות הנוכחית כבר התקבלו דיווחים על 70 בני אדם שנדבקו בשפעת העופות בארצות־הברית. אחד הנדבקים מת מהמחלה. לנדבקים - רובם ככולם - הייתה חשיפה תעסוקתית לרפתות וללולים.

המיוחד בהתפרצות הנוכחית הוא מעורבותם של בעלי חיים רבים שחיים בקרב בני אדם - מה שמגדיל את הסיכון שהנגיף יוכל בשלב מסוים "להסתגל" לבני האדם ולהתפשט בקרבם ביעילות. במקרה של שינוי כזה בנגיף אנו עלולים להיות חשופים לזן שפעת אלים שאין לנו הגנה מפניו (חיסוני השפעת ה"אנושית" העונתית אינם מקנים הגנה בפני שפעת העופות). 

נכון לקיץ 2024, ארגוני בריאות בעולם מעריכים שלנגיף ​אין עדיין יכולת לעבור מאדם לאדם. לכן ההערכה היא שנשקף סיכון נמוך בלבד להידבקות האוכלוסייה הכללית בשפעת העופות. לעומת זאת, הסיכון למי שעובדים בלולים וברפתות (חשיפה תעסוקתית) מוגדר נמוך עד בינוני.

ומה קורה בישראל? 

בשל היותה של ישראל ציר חשוב ומרכזי בנדידת העופות העולמית אנחנו נמצאים במוקד פוטנציאלי להעברה נרחבת של שפעת העופות.

ב־2006 דוּוח על התפרצות ראשונה בישראל של שפעת העופות בלולי הודים בכמה קיבוצים בדרום. מאז היו במהלך השנים התפרצויות נוספות בלולים, בפינות חי, בפארק הלאומי ברמת־גן, וב־2021 התפרצה שפעת העופות בצפון הארץ וגרמה למותם של אלפי עופות בשמורת החולה ובלולים רבים.

ב־2025 התקבלו דיווחים על התפרצויות של המחלה בלולי הודים לפיטום ובלולי מטילות בשישה יישובים בארץ. עם זאת, בארץ מעולם לא דוּוח - נכון לאביב 2025 - על בן אדם שנדבק בשפעת העופות.

איך מונעים את שפעת העופות?

אלה הן ההנחיות של משרד הבריאות:

הנחיות לטיפול נכון במוצרי עוף

• אסור לשטוף בשר ​עוף גולמי בהתזה. טיפות המים שמתפזרות כתוצאה מהשטיפה עלולות לשאת מחוללי מחלה שנמצאים על העוף ולזהם מוצרים אחרים.

• יש לבשל או לאפות את העוף באופן יסודי כדי שיהיה בטוח למאכל.

• יש להקפיד על בישול מלא של מוצרי עוף, הודו וביצים.

• יש להימנע מזיהום צולב. לשם כך יש להפריד בין קרשי חיתוך לעוף גולמי לבין קרשי חיתוך לירקות. כמו כן אסור לערב יחד מוצרים לפני בישול ולאחריו.

הנחיות לטיפול בעופות בלולים ובפינות חי

• יש להחזיק את העופות בכלובים מקורים ומרושתים באופן שבו לא יוכלו לבוא במגע עם עופות בר או עם בעלי חיים אחרים.

• אסור לאפשר לעופות להסתובב בשטח פתוח.

• מומלץ להפחית את הכניסה לכלובים למינימום הנדרש לצורך טיפול נאות בעופות.

• יש להיכנס לכלובים עם נעליים שמיועדות אך ורק לשהות בתוך הכלוב.

• על העובדים בפינת חי להימנע מכניסה לפינות חי אחרות ולמשקים אחרים.

• אם מופיעה תחלואה או תמותה בעופות, יש להודיע על כך מייד לרופא הווטרינר המטפל, למוקד העירוני או לרופא הווטרינר שברשות המקומית.

• יש להימנע לחלוטין ממגע עם עופות בר.

• אם נתקלים בעופות בר שנראים חולים, יש לדווח על כך למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* או לעדכן את הרופא הווטרינר שברשות המקומית.

המלצות משרד הבריאות למטיילים באזורים שנגועים בשפעת העופות

• יש להימנע מלבוא במגע עם עופות (חיים או מתים), למשל בחוות לגידול עופות ובשווקים.

• יש להימנע ממגע עם צואת עופות.

• יש לוודא שביצים ומוצרי עוף אחרים בושלו היטב לפני האכילה.

• יש לרחוץ ידיים לעיתים קרובות במים ובסבון.

• אחרי החזרה לישראל: מי שהיה במגע קרוב עם עופות או עם ציפורים - מתים או חיים - במהלך שבעת הימים שקדמו לחזרה לישראל, והופיעו אצלו חום ותסמינים נשימתיים (כמו שיעול וקוצר נשימה) בתוך 7 ימים מהמגע, חייב לפנות בהקדם לרופא המטפל.

יש לציין שמשרד החקלאות מפעיל ניטור קבוע לגילוי המחלה בעופות משק בארץ. 

ואם עולה חשד להתפרצות שפעת עופות מהזן האלים (HPAI)? 

השירותים הווטרינריים מטילים הסגר על המשק החשוד וכן על רדיוס של שלושה עד עשרה קילומטרים מהמוקד. ההסגר כולל את כל משקי העופות, המדגריות והמשחטות שבתוך הרדיוס. סגר כזה מונע הכנסה או הוצאה של עופות, יצוא ושיווק של ביצים ושל עופות ללא אישור של וטרינר ממשלתי. 

נוסף על כך מתקיים תחקיר אפידמיולוגי שמטרתו לגלות את מקור ההדבקה ולעצור את התפשטות הנגיף.

הווטרינרים שמטפלים במגפה צריכים להחליט אם להמית עופות חולים שעלולים להפיץ את המחלה וכן עופות שנמצאים בסכנת הידבקות.

יש חיסון נגד שפעת העופות?

כאמור, חיסון רגיל נגד השפעת העונתית אינו מקנה כל הגנה מפני שפעת העופות.

בארץ קיים חיסון שמיועד לעופות המשק, אך החיסון הזה אינו מגן מפני הזן האלים של ההתפרצות הנוכחית בארצות־הברית.

חיסון שמגן מפני הזן הנוכחי קיים בכמה מדינות, אך השימוש בו אינו נפוץ, מחשש שהוא עלול למסך ולטשטש את סימני ההתפרצות (זו עמדת משרד החקלאות הבריטי, למשל).

כמה חברות תרופות מפתחות חיסון לבני אדם כדי שיעמוד לרשות רשויות הבריאות במקרה ששפעת העופות תהפוך למגפה שמתפשטת בין בני אדם. כאמור, זה לא המצב כרגע.

האם יש קשר בין שפעת העופות לשפעת החזירים? 

לא. לשפעת החזירים גורם זן ששונה מהזן שגורם לשפעת העופות.

שפעת החזירים, שעוברת מאדם לאדם, הופיעה בעולם ב־2009 ומאז היא אחד הזנים השולטים בכל עונת שפעת.

ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה במרפאה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר מקבוצת כללית. כמו כן היא משמשת יועצת בקהילה בכללית בתחום של מחלות זיהומיות ושל שימוש באנטיביוטיקה​​​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש