חיפוש

dsdsdsd
אישה בהיריון מחזיקה נייר טואלט בדרך לשירותים

טחורים בהיריון ואחרי לידה

נשים הרות רבות - כשליש מהן - סובלות מטחורים בהיריון, ואם לא בהיריון אז במקרים רבים אחרי הלידה. מהן הסיבות למפגע הכואב הזה? איך נפטרים ממנו?

​​​​​​אם את לא סובלת מטחורים​ בזמן היריון, את בת־מזל, אבל זה לא אומר שתחמקי מהם גם אחרי הלידה. לכן חשוב להכיר היטב את התופעה הכואבת הזאת ואת הדרכים להתמודד איתה.

נשים בהיריון נמצאות בסיכון לסבול מטחורים. לפי הסטטיסטיקה, כ־30% מהנשים מפתחות טחורים בהיריון, והסיבה העיקרית לכך היא עומס על כלי הדם באגן, בעיקר בשליש האחרון של ההיריון.

ויש עוד דברים שמעלים את הסיכון לטחורים בהיריון: עלייה בנפח הדם; שינויים הורמונליים שמתרחשים בהיריון, ובעיקר עלייה ברמות הפרוגסטרון - שגורם בעקיפין להחלשת שרירי הגוף בכלל ושרירי פי הטבעת בפרט; עצירות​; והרבה מאוד לחץ: לחץ על הוורידים בפלג הגוף התחתון, לחץ מהרחם הגדל על רצפת האגן, לחץ שנוצר על הרחם ועל פי הטבעת בשל העלייה במשקל ולחץ דם גבוה.

רגע, מהם טחורים?

טחורים הם ורידים שמתנפחים באזור פי הטבעת, והם יכולים להיות חיצוניים, פנימיים או גם וגם. טחורים יכולים לבוא לידי ביטוי בכאב, בדימום, בעצירות, בעקצוץ, בגירוד ובנפיחות מקומית.

בשלבים מתקדמים עלולים הטחורים לגרום לכאבים בזמן ישיבה ו/או בזמן עמידה, להתנפחות ולדימום שנוצרים בשל חיכוך עם הבגדים.

לטחורים יש כמה דרגות חומרה, והם יכולים להופיע ולעבור במהלך ההיריון, אבל אצל רבות מהיולדות בלידה וגינלית (רגילה) מופיעים טחורים אחרי הלידה בגלל הלחץ הגדול שמופעל על כל שרירי רצפת האגן בזמן הלידה.

איך אני יכולה לדעת שיש לי טחורים?

בדרך כלל תגלי דימום טרי על​ נייר הטואלט או באסלה. לעיתים הדימום מלוּוה בתחושת אי־נוחות, גרד או כאבים בפי הטבעת, בעיקר בעת מתן צואה. לעיתים פשוט ממששים את האזור ומגלים נפיחות לא מוכרת בפי הטבעת.​

איך מטפלים בטחורים?

טחורים שמופעים בהיריון הם לרוב עניין זמני וחולפים בתוך כמה שבועות לאחר הלידה. עם זאת, אי־הנוחות שנגרמת מהטחורים בהיריון עלולה להיות משמעותית ולהשפיע על איכות החיים.

לכן חשוב שתשוחחי עם הרופא על התסמינים שמהם את סובלת. אם אכן מדובר בטחורים, הרופא ימליץ על הטיפול המתאים.

​​אל תסבלי בשקט

כאן תוכלי להזמין תור לרופא/ה שלך​

הטיפול בטחורים בהיריון ולאחר הלידה כולל המלצות לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים (כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות), הקפדה על שתייה מספקת, מניעת עצירות ושמירה על היגיינה של אזור פי הטבעת.

אם את סובלת מטחורים, וכל האמצעים הלא־תרופתיים לא סייעו לך, עלייך להתייעץ עם הרופא המטפל. אם הרופא מאשר, ניתן להשתמש בכמה תכשירים לשימוש מקומי כמו פרוקטו־גליבנול או רקטוצורין לתקופה קצרה. 

בהיריון עדיף להשתמש במשחה או בקרם ולא בפתילות. לאחר הלידה ניתן להשתמש בפתילות, אם מדובר בטחורים פנימיים.

חשוב להדגיש: אסור לנסות ולדחוף את הטחורים לתוך פי הטבעת.​

​​מוותרות על הקלסרים!​

כל המידע על ההיריון שלך בלחיצת כפתור, כולל: תוצאות הבדיקות שעשית בהיריון, האבחנות שלך ועוד. אזור ההיריון האישי בכללית און־ליין​ (יש להזדהות עם שם משתמש וסיסמה או עם קוד חד־פעמי)​​.

אם הטחורים והתסמינים אינם חול​פים כחודשיים לאחר הלידה, מומלץ לפנות לפרוקטולוג ולבדוק אם יש צורך בטיפול משלים לטחורים כדי שלא ישובו בעתיד. כ־10% מהנשים מפתחות פצע בפי הטבעת שמכונה פיסורה ​(סדק), והוא מצריך טיפול נוסף.

ויש לנו גם טיפים להקלה על טחורים

• מים

זהו טיפ נפלא באופן כללי גם בהיריון וגם אחרי הלידה. שתייה מספקת של נוזלים מסייעת למנוע עצירות, שעלולה להחמיר את הטחורים ואת הכאב. עצירות יכולה להיות גם תופעת לוואי של נטילת תכשירי ברזל בהיריון.

אם את סובלת מעצירות, יש להתייעץ עם רופא בנוגע לטיפול המתאים בהיריון ולאחר הלידה. ניתן להשתמש בהיריון בתכשירים כמו פגלקס או נורמלקס בהיריון ולאחר הלידה, אם הרופא מאשר זאת.   

• תזונה נכונה

בהמשך לטיפ הקודם, כיוון שאיכות הצואה משפיעה באופן ישיר על מצב הטחורים, חשוב לאכול מזון עשיר בסיבים תזונתיים שמרככים את הצואה. המאכלים המומלצים הם ירקות, פירות (חוץ מאשר בננה), דגנים מלאים וקטניות.

מומלץ גם לשלב שמנים בריאים, בעיקר שמן זית; וכדאי גם להשתמש בדגנים שמועשרים בסובין (בראן​).

היגיינה

יש להקפיד על היגיינה של אזור פי הטבעת. לאחר כל יציאה מומלץ לשטוף את האזור במים. הימנעי משימוש בנייר טואלט ששורט את האזור הפגוע, והעדיפי במקומו מגבונים. ניתן להשיג בבתי המרקחת גם מגבונים לחים ייעודיים לטחורים שמכילים תמציות צמחים מרגיעות ומכווצות.

• אמבטיות ישיבה

קני לעצמך גיגית שבה תוכלי לשבת בנוחיות, והקפידי מדי יום על אמבטיית ישיבה במים קרירים. הקור מכווץ את כלי הדם ויוצר אלחוש מקומי מרגיע. ניתן להוסיף מלח אנגלי (מגנזיום סולפט) למים (כף אחת לאמבט מספיקה). הדבר מסייע לשמירה על ניקיון הטחורים ועל כיווצם.

ישיבה

פני לעצמך זמן איכות בשירותים והקפידי שהעניינים ייעשו בצורה הנוחה והרגועה ביותר שאפשר, רצוי בשעה יומית קבועה שמתאימה לסדר היום שלך. במקום ללחוץ את הצואה החוצה הרפי את האגן ואת פי הטבעת ללא מאמץ יתר. מאמץ לרוקן את המעיים מחמיר את מצב הטחורים, ואם אכן התחלת לאכול ולשתות נכון - אין סיבה להתאמץ.

• גלגל ים

אם קשה לך לשבת, גלגל ים קטן ומנופח היטב שחוצץ בינך לבין המושב יכול לעזור.​

פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית

ד"ר קובי כהן הוא רוקח קליני במחוז דן-פתח־תקווה בכללית ועורך בכיר של מדריך התרופות באתר כללית​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש