נשים בהריון, אם הייתן זקוקות לתמריץ נוסף מדוע להפסיק לעשן בזמן שאתן סוחבות את היורש/ת בבטן (או בכלל), קחו שאיפה עמוקה של אוויר נקי: מחקר אמריקאי חדש מצא כי אימהות שלא נמנעות מעישון בזמן הריון מגבירות את הסיכוי שהתינוק שלהן ייוולד עם מומי לב.
החוקרים מבית החולים לילדים בסיאטל בדקו תיקים רפואיים של יותר מ-14 אלף תינוקות שנולדו עם מומי לב בין 1989 ל-2011, והשוו אותם לתיקים רפואיים של למעלה מ-62 אלף ילדים בריאים שנולדו באותו פרק זמן. לאחר מכן הם בדקו את הרגלי העישון של האימהות, בהתבסס על תעודות הלידה.
מהממצאים עולה כי תינוקות לאימהות מעשנות היו בסיכון של 50-70% גדול יותר (לעומת תינווקות לאימהות לא מעשנות) לפגיעה במסתמי הלב והכלים שנושאים דם אל הריאות, ובסיכון גדול ב-20 אחוז לחורים בקיר שמפריד בין שני חדרי הלב. לטיפול בחלק מהמומים נדרש ניתוח פולשני. הסכנה הגדולה ביותר נשקפת לתינוקות של נשים הריוניות מעשנות מעל גיל 35. נשמע מפחיד? בצדק!
"עישון מתמשך בזמן הריון הוא בעיה רצינית המגבירה את הסיכון לבעיות בריאותיות רבות אצל התינוק, ועדיין נשים - בעיקר צעירות - ממשיכות לעשן בזמן הריון," אמר מחבר המחקר, דוקטור פטריק סאליבן, מהמחלקה הקרדיולוגית בבית החולים לילדים בסיאטל.
"אני מטפל בילדים עם מחלות לב מולדות מורכבות על בסיס יומי", המשיך דוקטור סאליבן, "ואני רואה את הילדים ואת בני משפחותיהם נאלצים להתמודד עם אשפוזים ארוכים ולעיתים סובלים מסיבוכים רציניים לטווח ארוך כתוצאה מהמחלה."
מחקרים קודמים מצאו קשר בין עישון בזמן הריון למומי לידה שונים, ביניהם שפתיים שסועות וגפיים חסרים ומעוותים, כמו גם הפלות, לידות מוקדמות ולידות פגים.
אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית