חיפוש

dsdsdsd
בחורה עם כובע צמר על הראש מנפחת את הלחיים ומחזיקה לב מנייר

התקף לב בנשים: מהם התסמינים השכיחים?

בעיות לב הן לא עניין לגברים בלבד. נשים רבות נמצאות בסיכון ללקות בהתקף לב, אך רק מעטות יודעות מהם סימני האזהרה הייחודיים אצלן ומתי צריך לדעת לבקש עזרה. את יודעת?

ד"ר אביטל פורטר

​​​​בניגוד לדעה המקובלת, מחלות לב בכלל והתקף לב בפרט הם לא עניין "גברי". גם נשים סובלות ממחלות לב, ולא רק המבוגרות שבהן. למעשה, כמות הנשים בנות 55 ומטה שמתות מהתקף לב היא גבוהה יותר ביחס לגברים בארץ ובעולם.

כ־8.5 מיליון נשים מתות ברחבי העולם מדי שנה ממחלות לב, ממחלות כלי דם, מאירועים מוחיים ומסיבוכי סוכרת. מדובר בשליש מכלל מקרי המוות אצל נשים, שהם הרבה יותר ממקרי המוות ממחלת הסרטן.

3.3 מיליון נשים מתות בשנה מהתקף לב. הסיבות לתמותה הגבוהה יחסית הן מודעות נמוכה למחלה, אבחון מאוחר וטיפול לא נכון בחלק מהמקרים. המודעות נמוכה לא רק בקרב הנשים עצמן אלא גם בקרב הרופאים המטפלים בהן, ששוגים לחשוב שמחלות לב נפוצות יותר בגברים.

בנוסף, נשים לא מודעות לגורמי סיכון מסורתיים וכאלה שמיוחדים להן (סיבוכי הריון, הפסקת מחזור, מחלות דלקתיות, דיכאון, חרדה ועוד) ולכן הן לא נבדקות ולא שומרות מספיק על בריאות הלב.

ביקור אצל קרדיולוגית בכללית - כל המידע

איך מזהים התקף לב אצל נשים?

כמו אצל גברים, התסמין השכיח ביותר להתקף לב (אוטם חריף בשריר הלב) בנשים הוא חוסר נוחות, כאבים או לחץ באזור החזה (במרכז החזה, בין השדיים או מאחורי עצם החזה). בנשים ניתן לראות גם תסמינים של קוצר נשימה, כאבים דוקרים ועייפות.

נשים נוטות לסבול יותר מגברים מתסמינים פחות "טיפוסיים", ביניהם כאבים או תחושת חוסר נוחות באזורים שונים בחלק הגוף העליון: זרוע אחת או שתיהן, כתפיים, צוואר, לסת, ו/או גב.

לפי הפדרציה העולמית ללב, אחד או יותר מהתסמינים הבאים מופיעים באחד מכל ארבעה מקרים של התקף לב בנשים, אבל הן לא מצליחות לשייך אותם למצב הרפואי המדאיג הזה. התסמינים האלו עשויים להופיע עם או בלי תחושת חוסר נוחות בחזה:

קוצר נשימה, עייפות לא מוסברת או תשישות.

• בחילה.

• צרבת.

• זיעה קרה.

• סחרחורות.

חרדה או עצבנות לא אופיינית.

• התעלפות.

ברוב המקרים נשים חוות את התסמינים שלמעלה בחודש שלפני ההתקף. אצל אחרות אין בכלל סימני אזהרה מקדימים והן לוקות באוטם "שקט" (בשכיחות גבוהה מגברים).

איך תוכלי להוריד לחץ דם גבוה?

6 שיטות שאפשר לעשות לבד

האם הגיל הוא גורם סיכון להתקף לב בנשים?

כן. שיעור הנשים שלוקות בהתקפי לב עולה עם הגיל. בגיל הפוריות נשים סובלות פחות ממחלות לב כליליות בהשוואה לגברים. ההשערה היא כי ההורמונים הנשיים (האסטרוגנים) מגינים מפני התקפי לב בגיל הפוריות.

עד גיל 50 כ־11% מהתקפי הלב הם אצל נשים וכאשר רמת האסטרוגן יורדת (בסביבות גיל 50), עולה הסיכון ללקות בהתקף לב, עד שהוא משתווה לזה של גברים, בסביבות גיל 65. מעל גיל 75 הסיכון להתקף לב בנשים עולה על זה שבגברים.

הסיכון מעל גיל 50 עולה גם בשל התפתחות גורמי סיכון כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות, עישון, השמנה והיעדר פעילות גופנית. אגב, נשים מעשנות נמצאות בסיכון ללקות בהתקף לב כ־20 שנה מוקדם יותר מנשים שלא מעשנות.

אז נשים צעירות מוגנות ממחלות לב?

בעיקרון, נשים צעירות ובריאות מוגנות מפני מחלת לב כלילית בזכות הרמה הגבוהה של ההורמונים הנשיים. עם זאת, נשים הסובלות מגורמי סיכון עלולות ללקות בהתקף לב גם בגיל הפוריות. גורמי הסיכון הבולטים הם סוכרת, לחץ דם גבוה ועישון.

האם יש הבדל בשיעורי התמותה בין נשים לגברים?

למרות הירידה המתמשכת בתמותה מהתקפי לב בגברים, אצל נשים לא נרשמת מגמה דומה. הסיכון למות מהתקף לב, וכן הסיכון לאוטם חוזר, גבוה אצל נשים פי שניים מאשר אצל גברים. בנוסף, יותר נשים מגברים מתות בתוך שנה מרגע קבלת התקף הלב.

נוסף לחוסר המודעות אליה התייחסנו בתחילת הכתבה, קיימות סיבות נוספות לשיעורי התמותה הגבוהים בקרב נשים:

1. העורקים הכליליים של נשים קטנים וצרים יותר, ולכן קיימת שכיחות גבוהה יותר של מחלות כלי דם קטנים בנשים.

2. הגורם העיקרי להתפתחות האוטם החריף הוא פציעה של העורק באזור הטרשת. התופעה הזאת שכיחה פי שניים בקרב נשים.

3. הפרעה בתפקוד של תאי האנדותל המצפים את העורק. גם התופעה הזאת שכיחה יותר אצל נשים.

האם ניתן למנוע התקפי לב אם מגלים בזמן את סימני האזהרה?

אין ספק שהסיבה להגעה מאוחרת לקבלת טיפול רפואי בעקבות התקפי לב היא היעדר "נורות אזהרה" והיעדר כאבים. ואכן, ממחקרים קליניים מתברר כי נשים נמצאות בפיגור ניכר בהשוואה לגברים בפנייה לעזרה רפואית. 

​​מודעות לסימני האזהרה תגרום לנשים להגיע בזמן לקבלת סיוע רפואי, וכך ניתן בהחלט להקטין משמעותית את הסיכון להתקף לב ואת התמותה ממנו.

ואיך מקטינים את הסיכון ללקות בהתקף לב?

מסקרים וממחקרים קליניים עולה שנשים עשויות להקטין משמעותית (עד כ־57%) את הסיכון למחלות של הלב ושל כלי הדם אם הן שומרות על אורח חיים בריא. מה זה אומר? תזונה נכונה (הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים וקטניות), הגבלת כמות האלכוהול שנצרכת, הימנעות מעישון ועיסוק בפעילות גופנית במשך 30 דקות ביום.

חשוב מאוד שכל אישה תיוועץ ברופא בנוגע לאיתור מוקדם של גורמי הסיכון למחלות לב ולטיפול בגורמי הסיכון האלה.

ד"ר אביטל פורטר היא מנהלת יחידת אשפוז קרדיולוגיה (ביניים) ומנהלת מרפאת לב האישה במערך הקרדיולוגי, מרכז רפואי רבין

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש