החלטתם שאתם רוצים לרדת במשקל, אבל אתם לא מצליחים להתמיד בדיאטה? אתם ממש לא לבד. המון אנשים מתקשים להתמיד בשינוי התזונה שהם בחרו. כדי להצליח לעשות שינוי אמיתי קחו לכם רגע ובדקו האם אתם מקפידים על הכללים הבאים:
• פורסים את הארוחות שלכם לאורך היום?
• שותים מספיק מים?
• לועסים היטב את האוכל?
• אוכלים בצורה מאוזנת - מכל אבות המזון - במהלך היום?
• אוכלים בכמויות שמספקות אתכם, בלי לסיים ארוחה בתחושת כבדות ובטן מתפוצצת?
• עוצרים ומקדישים זמן לארוחה בלי לנשנש על הדרך?
• נותנים לתחושת הבטן שלכם להחליט מה כדאי לאכול ולא למצב הרוח?
אם עניתם "לא" על חלק מהשאלות, אלה בדיוק הדברים שבהם כדאי לכם להתמקד. בחרו את השניים שנראים לכם הכי רלוונטיים ואפשריים ליישום, וצאו לדרך.
איך מתחילים?
1. בונים תוכנית פעולה
אם למשל החלטתם להתחיל לפרוס את הארוחות לאורך היום, התוכנית יכולה להתמקד בזמני הכנת האוכל שמיועד לעבודה ובהרכב רשימת הקניות שלכם (שאולי תכלול גם כמה קופסאות חדשות לאחסון אוכל).
אם בחרתם לעצור ולהקדיש לארוחה את הזמן המגיע לה (בעצם, לכם), תחשבו איך לעשות את זה: לקום משולחן העבודה שלכם ולאכול בחברת אחרים? לכבות את כל המסכים ולהתרכז בצלחת במקום במשימה הבאה?
2. מתחילים ליישם
מתרגלים להקדיש 10 דקות לפני השינה להכנת האוכל - או לקום מעט יותר מוקדם. מחליטים מראש איפה תאכלו את ארוחת הצהריים ומה תאכלו לארוחת ערב.
3. מתקנים ומעדכנים
תנו לעצמכם כמה ימים של הסתגלות, ואז כדאי לעצור ולבחון אם התוכנית אכן מתאימה לכם. אם לא, עדיף לשחרר את החבל פה ושם, איפה שלוחץ, ולהתאים אותה אליכם כמיטב יכולתכם. גם אם זאת נראית לכם התפשרות, לעיתים קרובות זה עדיף על לא כלום.
איך עושים את זה נכון?
למשל, אם ניסיתם לאכול לאט במהלך יום העבודה שלכם או להתרכז בתחושות הבטן בזמן שאתם עסוקים עם הילדים אחרי הצהריים, אולי עדיף שתחליטו לשמור את האכילה האיטית והמודעת לזמן ביום שבו אתם פנויים יותר, למשל בערב או בשעות הבוקר.
ואם זה לא יצליח לי?
זהו חשש טבעי, במיוחד למי שכבר צברו ניסיונות ואכזבות. אז מה עושים? מעבר לטיפים הטכניים שהבאתי כאן חשוב לחבר את היעד שהצבתם לעצמכם לצרכים העמוקים שלכם.
למשל, משקל. בעבור רבים המשקל הנכון נחשב למטרה העליונה, בעוד שבפועל הוא רק חלק מהתמונה. משקל היעד משקף את מה שחשוב לכם להשיג באמצעותו: האם זו תחושה טובה יותר כשמסתכלים במראה? קלילות? בריאות?
כשתעמדו על הסיבות העמוקות, תוכלו לחתור אליהן גם בדרכים אחרות - למשל לעסוק בפעילות גופנית כדי לשפר את הבריאות ואת דימוי הגוף - מה שישפר גם את ההרגשה הכללית. כשאנחנו מרגישים טוב יותר, יש לנו יותר כוחות פנימיים ומוטיבציה לעשות את הבחירות הנכונות ולעמוד בהן.
ואם שברתי את הדיאטה, איך ממשיכים?
אל ייאוש. רוב האנשים מועדים, וזה חלק מהעניין. הפוקוס צריך להיות לא על עצם הנפילה, אלא על איך מתייחסים אליה. מי שכבר עשה כמה ניסיונות לדיאטה יודע: מכל נפילה אפשר להתרומם, החיים חזקים וממשיכים הלאה. זוהי אחת הגדוּלות שלנו. נפלתם? תמיד תוכלו לחזור לתלם. איך? קודם כול לזכור שאנחנו רק בני אדם, ושחלק מהייחוד שלנו הוא היכולת ללמוד מטעויות ומכישלונות, לחשב מסלול מחדש ולהסתער שוב על היעד.
מזכירה שוב: חשוב מאוד להציב מטרות ריאליות שמפחיתות את סיכויי הנפילה. אצל 80% מהמטופלים שלי הנפילות מתחילות בקטן - רק התגובה אליהן מחריפה את המצב. אם לא תיבהלו, זה יהיה הרבה יותר קל. אז זה הזמן להתחבר לחמלה שבכם ולהפנות אותה למי שהכי זקוק לה כרגע: אתם.
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, בהשמנה, בניתוחים בריאטריים ובטבעונות