פורסם בראשונה: 11.01.2011
עדכון אחרון: 13.02.2018

אחסון חלב אם

לקריאה נוחה
במקרר או במקפיא? כמה שעות מותר להחזיק בחוץ חלב אם שאוב? אם התינוק לא סיים את כל הבקבוק, אפשר לשמור לארוחה הבאה? מותר להשתמש במיקרוגל? מדריך הכללים של אחסון, הפשרה וחימום של חלב אם - לנשים שמיניקות אבל צריכות גם לעבוד (או סתם להתאוורר)
חלב אם בבקבוק

בקיצור

1.

חלב אם עדיף תמיד על תמ"ל. חלב מקורר טוב יותר מחלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים.

2.

בטמפרטורת החדר אפשר לשמור חלב אם עד 4-3 שעות. חלב טרי במקרר ניתן לשמור בין שלושה עד חמישה ימים.

3.

אם התינוק לא סיים את מנת החלב שהופשרה, ניתן לשמור את מה שנותר עד לארוחה הבאה, אבל לא להקפיא את המנה שוב.

​לא תמיד אנחנו פנויות להיניק, במיוחד כשמסתיימת "חופשת" הלידה וחוזרים לעבודה. נשים שרוצות להמשיך ולהעניק לתינוק שלהן חלב אם שואבות את החלב ומאחסנות אותו לשימוש מאוחר יותר.

1. לפני שאיבת החלב חשוב לשטוף ידיים היטב במים ובסבון. אם אין מים וסבון בקרבת מקום, ולא נראה לכלוך על הידיים - אפשר להשתמש בתכשיר לניקוי ידיים גם ללא מים.

2. חלב אם מאוחסן, מקורר או מוקפא, עדיף תמיד על תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).

3. חלב מקורר עדיף על חלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים הנהרסים בתהליך ההקפאה.

4. לכן, אם מתכננות להשתמש בחלב השאוב בתוך 5-3 ימים, עדיף שלא להקפיא אותו, אלא לאחסן אותו במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס או פחות. חשוב לאחסן את החלב השאוב בחלק האחורי של המקרר (ולא בדלת למשל).

5. אם שואבות כמה מנות קטנות בנפרד ורוצים לאחד אותן למנה אחת - חשוב להביא את כולן לטמפרטורה אחידה במקרר, ורק אז לאחד אותן למנה אחת מוקפאת.

6. מומלץ להקפיא את החלב במנות קטנות (לפי מנה לארוחה) ולציין את תאריך השאיבה על האריזה.

7. נפח החלב גדל בתהליך ההקפאה, ולכן מומלץ שלא למלא את כלי האחסון בחלב עד סופו. חשוב לסגור היטב את הכלי.

8. חשוב לסמן על כלי האחסון את תאריך השאיבה ולהשתמש על־פי הסדר - קודם כל בחלב ה"ישן" יותר. רישום התאריך יאפשר גם מעקב לגבי פרק הזמן שבו החלב מותר לשימוש.

טמפרטורת החדר
טמפרטורה: 29-16 מעלות צלזיוס

משך אחסון מומלץ: 4-3 שעות

חשוב לדעת: בתנאים נקיים מאוד של הידיים ושל סביבת השאיבה ניתן לאחסן חלב אם מחוץ למקרר עד שש שעות. בימים חמים מומלץ להכניס את החלב למקרר לאחר השאיבה.

צידנית אטומה עם קרחום
משך אחסון מומלץ: עד 24 שעות.

חשוב לדעת: הקפידו לשמור על מגע רצוף בין הקרחום לבין הכלי שבו מאוחסן חלב האם. יש להעביר את הכלי למקרר בהקדם האפשרי.

חלב אם טרי במקרר
טמפרטורה: 4 מעלות או פחות

משך אחסון מומלץ: שלושה עד חמישה ימים. 

חשוב לדעת: בתנאים נקיים מאוד של הידיים ושל סביבת השאיבה ניתן לאחסן 8-5 ימים במקרר. הקפידו לאחסן אותו בחלק האחורי של המקרר.

חלב שהוקפא והופשר במקרר
טמפרטורה: 4 מעלות צלזיוס או פחות.

משך אחסון מומלץ: עד 24 שעות מההפשרה.

חשוב לדעת: אין להקפיא שנית חלב שהופשר.

במקפיא בעל דלת נפרדת או במקפיא נפרד (הקפאה עמוקה)
טמפרטורה: 17- מעלות צלזיוס או פחות.

משך אחסון מומלץ: 6 חודשים (אם נשאר חלב אפשר גם עד 12 חודשים).

חשוב לדעת: הקפידו לאחסן בחלק האחורי של המקפיא. 

צריך להפשיר קודם את המנה שהוקפאה בתאריך המוקדם יותר.

ההפשרה תיעשה על־ידי העברת החלב המוקפא למקרר, ואז ניתן להשתמש בחלב המופשר בתוך 24 שעות מרגע ההפשרה.

חשוב לדעת: אין להפשיר חלב אם במים רותחים או חמים מאוד או במיקרוגל.

איך יודעים שהתינוק יונק מספיק?

לאחר ההפשרה, ולפני שנותנים את החלב לתינוק, צריך לחמם את הבקבוק עם החלב בכלי עם מים פושרים כדי שהחלב יהיה בטמפרטורת החדר. 

חשוב לדעת 1: אין לחמם חלב אם במיקרוגל!

חשוב לדעת 2: חלב שחומם - אין לאחסן שנית במקרר.

חשוב לדעת 3: אסור להאכיל את התינוק מהבקבוק לפני שהורגשה הטמפרטורה של החלב על כף היד. כמו כן, כדאי לערבב בעדינות את הבקבוק לאחר החימום כדי שפיזור החום יהיה אחיד.

• חלב אם המאוחסן במקרר, או חלב מוקפא שהופשר, נראה לפעמים כחלב שהופרד לחלק מימי ולחלק מרוכז יותר. ההפרדה לא מעידה על קלקול החלב. חשוב לערבב בעדינות את בקבוק החלב לפני ההאכלה, על מנת לקבל חלב אחיד.

• אם התינוק החל לאכול מהבקבוק מנת החלב שהופשרה, ולא סיים את המנה, מומלץ להשתמש במנה תוך כשעתיים לכל היותר. אם לאחר זמן זה נשאר חלב, יש לזרוק אותו. בכל מקרה אסור להקפיא מנה כזו שוב.

• חלב שהופשר ולא היה בשימוש ניתן להמשך שימור במקרר מרגע ההפשרה (אסור להקפיא אותו בשנית).

• אם קיים חשש כלשהו לגבי טריות החלב, עדיף שלא להשתמש בו.

• לא מומלץ להאכיל תינוק יונק מבקבוק עד לביסוס ההנקה, כדי למנוע מצב שהאכלה מבקבוק תשבש את ההנקה. 

לכן, אם את צריכה בתקופה זו לצאת מהבית ללא התינוק לפרק זמן שיחייב את האכלתו, כדאי לנסות להאכיל אותו בכפית, במזרק או בכוסית קטנה. כדאי להשתדל שהפרידה ממנו בתקופה זו תעשה בתדירות נמוכה ככל האפשר.

אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית ויועצת הנקה מוסמכת

טל צים בן־ארי (RN ,MSN) היא יועצת הנקה מורשית ומוסמכת IBCLC, מרכזת תחום הנקה בסגל אחות ראשית, ואחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית

חיה גוטמן היא יועצת הנקה ולשעבר רכזת בריאות האישה בכללית

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מיוחד ללקוחות כללית מושלם

​מפגשי ייעוץ והדרכה בנושא הנקה

ניוזלטר כללית

אני מסכימ/ה לקבל הודעות במייל