מהו הרפס בשפתיים?
הרפס בשפתיים מתבטא בהופעה של שלפוחיות בשפתיים ומכונה גם "פצעי חום".
ממה הוא נגרם?
הרפס בשפתיים נגרם על ידי זיהום בנגיף הרפס סימלפקס מסוג I ולעיתים גם מסוג II.
מהם התסמינים של הרפס בשפתיים?
באירוע הראשון, ההרפס מתבטא בהופעה פתאומית של שלפוחיות ובכאב. השלפוחיות יכולות להישאר במשך 14-10 ימים ואז הן חולפות. באירועים חוזרים של הרפס בשפתיים, הסימנים הרבה יותר קלים.
מה זאת אומרת, אירועים חוזרים של הרפס?
לאחר הופעה של זיהום ראשון, הנגיף נשאר "רדום" בקצות העצבים, וייתכן שיפעול של הנגיף במצבים כמו סטרס או דיכוי חיצוני עם הופעה חוזרת של השלפוחיות.
מה הסימנים של חזרת ההרפס?
הרגשת דגדוג, כאב ו/או שריפה באזור שבו הופיעו השלפוחיות. התסמינים האלו יכולים להופיע מספר שעות ועד מספר ימים לפני אירוע חוזר של הרפס בשפתיים.
האם ייתכן זיהום של הרפס בלי שמרגישים?
בוודאי, מרבית האנשים נדבקים ללא הופעת תסמינים כלשהם.
מהם גורמי הסיכון להופעה חוזרת הרפס?
ישנם הרבה גורמי סיכון להופעה חוזרת של הרפס, והם כוללים בין היתר: דיכוי חיסוני, מתח נפשי, חום, חשיפה לאור שמש, טראומה מקומית, טיפול שיניים ומחזור הווסת. לעיתים ההרפס בשפתיים חוזר "סתם", ללא כל סיבה שניתן לזהות.

האם מדובר במחלה מסוכנת?
הרפס בשפתיים אינו מחלה מסוכנת לכשעצמה. במקרים נדירים עלולים להופיע סיבוכים מסוגים שונים, החל מזיהום חיידקי משני וכלה בזיהום בהרפס במוח או בהרפס בעיניים, שהם מצבים מסוכנים מאוד מבחינה בריאותית.
מה הקשר בין הרפס בשפתיים לבין הרפס באיברי המין?
הרפס בשפתיים נגרם על ידי זיהום בנגיף הרפס סימלפקס מסוג I, במרבית המקרים. הרפס באיברי המין הוא מחלה המועברת במגע מיני והוא נגרם על ידי זיהום בנגיף הרפס סימלפקס מסוג II, במרבית המקרים. למה במרבית המקרים? כי לעיתים, בעקבות יחסי מין אוראליים, יש מעבר של הרפס סימלפקס מסוג I (הסוג של הנגיף המופיע בפנים) לאיברי המין, ומעבר של הרפס סימלפקס מסוג II (הסוג של הנגיף המופיע באיברי המין) לשפתיים.
האם זה מידבק?
כן. לכן, אם יש לך הרפס בשפתיים אסור לך לנשק אנשים אחרים, או לבצע כל פעילות שיכולה להעביר את הנגיף באופן בלתי ישיר: למשל, להשתמש באותם כלי אוכל, במגבות, בשפתון או בסכין גילוח ביחד עם אנשים אחרים.
כיצד מבוצעת אבחנה של הרפס בשפתיים?
האבחנה מבוצעת על ידי בדיקה קלינית של רופא.
האם יש צורך בביצוע בדיקות מעבדה לשם אבחנה?
בדרך־כלל לא. במקרים חריגים יש צורך באישור את האבחנה על ידי ביצוע של תרבית לווירוסים מהנגע, בדיקת דם לנוגדים להרפס (סרולוגיה) או משטח המבוצע בבית־חולים בלבד (Tzanck).
האם ניתן לטפל בהרפס בלי לגשת לרופא?
במקרים קלים ניתן לטפל בהרפס בשפתיים לבד על־ידי תרופות אנטי־ויראליות או על ידי מריחה של תמיסת יוד, פולידין או יודו ויט (Povidone Iodine), על־פני השלפוחיות. תמיסות יוד יעילות בריפוי השלפוחיות, וברוב הגדול של האנשים אין צורך לקנות תכשירים אנטי־ויראליים יקרים. פשוט חבל על הכסף.
במקרים חמורים יש להגיע לבדיקת רופא.
מהו הטיפול הרפואי בהרפס בשפתיים?
טיפול בהרפס יכול להיות טיפול מקומי או טיפול בכדורים.
טיפול מקומי: מרבית התכשירים מבוססים על תכשירי Acyclovir (אציקלוביר) או נגזרות שלו. עם זאת, במחקרים מבוקרים הוכח כי ההשפעה של תכשירים מקומיים לצורך טיפול בהרפס בשפתיים היא מעטה.
מניסיוני, שימוש בתמיסת יוד, פולידין, במריחה פעם ביום על פני השלפוחיות יעיל ביותר לטיפול במחלה ולייבוש של השלפוחיות.
טיפול בהרפס באמצעות כדורים: במקרים חמורים, נדרש טיפול בכדורים המצריך מרשם רופא: כדורי אציקלוביר במינון של 200 מיליגרם, 5 פעמים ביום למשך 5 ימים. יש להתחיל את הטיפול תוך 72 שעות מהופעת התסמינים. שימו לב: בחולים הנוטלים כדורי אציקלויבר נדרשת שתייה מרובה למניעת פגיעה בכליות ולעיתים נדרש גם מעקב של תפקודי כליות.
טיפול מניעתי בכדורים בחולים עם אירועים חוזרים: בחולים עם אירועים חוזרים של הרפס בשפתיים, נדרש לעיתים טיפול בכדורים במרשם רופא: בדרך כלל מדובר על כדורי אציקלוביר. כדורים אלו נרשמים כאשר קיימים התקפים חוזרים ושכיחים של הרפס בשפתיים.
טיפול מניעתי בכדורים בחולים לפני ניתוח: בחולים עם ניתוחים באזור הפנים לעיתים נדרש טיפול בכדורים לפני הניתוח במרשם רופא: בדרך כלל מדובר על כדורי אציקלוביר.
האם יש חיסון כנגד הרפס בשפתיים?
לא קיים כיום חיסון כזה. בהחלט לא מומלץ להתנשק עם מישהו או מישהי עם הרפס בשפתיים...
פרופ' ארנון כהן הוא רופא עור מומחה בכללית