חיפוש

dsdsdsd
תינוק מתוק

10 דברים מוזרים ומפתיעים שתינוקות עושים

למה הקטנצ'יק מושך בשיער ובאוזניים? מהי הסיבה לשיהוקים הבלתי פוסקים? ולמה הפצפונת בוהה? המומחית שלנו שראתה כבר הכול מסבירה מהי המשמעות של כל דבר, ומתי צריך ללכת לבדיקה

אריקה רוזנשטוק

אריקה רוזנשטוק

​​​שמת לב שהתינוק או התינוקת שלך עושים כל מיני דברים מפתיעים? לא מוסברים? פשוט מוזרים? ברוב המקרים מדובר בהתנהגות נורמלית לחלוטין אצל היצורים הקטנים שהגיעו לא מזמן לעולם חדש ומנסים להכיר את הגוף ואת הסביבה שלהם.

סקרנים לדעת מהי המשמעות של ההתנהגויות האלה ומתי בכל זאת צריכה להידלק נורה אדומה שדורשת בדיקה אצל הרופא? הנה התשובות:​

​חשוב שתדעו
כל הבדיקות שמומלץ לעשות לתינוק מהלידה ועד גיל שנה

גם כשהמרפאות סגורות: רופא ילדים און־ליין

1. שיהוקים בלתי פוסקים​

ישנם תינוקות שנוטים לשהק הרבה, לפעמים אחרי האוכל ולפעמים סתם בלי סיבה. במקרים רבים אלה אותם התינוקות ששיהקו הרבה בבטן, כאשר לאמא זה הרגיש כמו קפיצות קטנות של העובר.

מדוע תינוקות משהקים? כי עדיין אין סנכרון מלא בין הנשימה לבליעה, ויכול להיות שהניסיון להכניס אוויר תוך כדי בליעה גורם להתקף שיהוקים. רוב הזמן השיהוקים אינם מפריעים לתינוק, אבל אפשר לנסות להפסיק התקף באמצעות הנקה​ או מציצת מוצץ.​

2. התינוק נראה בריא - אז מדוע הוא משתעל?

כולנו דואגים לבריאות של הילדים שלנו, ולתינוקות לא לוקח הרבה זמן לקלוט שאנחנו מגיבים מהר מאוד לכל עיטוש או שיעול שלהם. הסרתם את תשומת הלב לשנייה? איזה צירוף מקרים - פתאום התקף שיעול. ואז אתם מסתכלים, ופתאום הכול נראה תקין אצל החמודים הקטנים, הם אפילו מחייכים.

הם עוד לא למדו לזעוק "זאב", אבל כבר מפתחים שיטות להשגת תשומת לב. כל עוד התינוק בריא, אין סיבה להתרגש. בקרוב הם ישתכללו וינסו להשיג תשומת לב בעזרת קולות, מילים והפלת חפצים. תתכוננו.​

3. הידיים מטיילות לאיברי המין

קרה לכם שפתחתם את החיתול, ובאופן אוטומטי הידיים הקטנטנות נדדו למפשעה ונשארו שם? כאשר תינוקות מתחילים לשלוט על תנועת הידיים, הם לא מפסיקים לחקור בעזרתן כל מה שאפשר. תראו אותם למשל תופסים אוזניים ומכניסים הכול לפה.

המפשעה בדרך כלל מכוסה בחיתול, לכן כשהאזור נחשף, טבעי מאוד לתת לידיים לטייל שם. זהו חלק נורמלי בתהליך ההיכרות עם הגוף, והוא מקבל שוב ביטוי משמעותי סביב גיל שנתיים, כאשר מתחילה גמילה מחיתולים​.​

4. רפלקס מורו: למה התינוק שלי קופץ פתאום?

לפני אלפי שנים אימהות חיפשו מזון בטבע כשהתינוקות מונחים עליהן. נפילה מהאם הייתה מסכנת חיים, ולכן תינוקות פיתחו רפלקס הגנה שיעזור להם למנוע נפילות. רפלקס מורו נקרא על שם רופא הילדים שתיאר אותו לראשונה לפני כמאה שנים.

הרפלקס כולל שלושה חלקים: הרחקת הידיים לצדדים, קירוב ידיים חזרה למרכז ובכי - הכול כדי שאם התינוק או התינוקות מרגישים שהם עלולים ליפול, הם יוכלו לתפוס את האם חזק יותר. הרפלקס נכנס לפעולה בדרך כלל כשהתינוקות מאבדים תחושת מרחב לרגע כמו ברגע ההכנסה לאמבטיה. בסביבות גיל ארבעה חודשים הרפלקס ייעלם מעצמו.​

​אמבטיה לתינוק
מתי כדאי לרחוץ את התינוק? איך בדיוק עושים את זה? כל כמה זמן? מה צריכה להיות הטמפרטורה בחדר וזו של המים? ​כל התשובות במדריך השלם למקלחת לתינוק

5. נתקע בעמידה

סביב גיל 10 חודשים תינוקות מגלים כישרון מדהים נוסף - יכולת עמידה. איפה הבעיה? ישנם תינוקות שלומדים לעמוד לפני שהם לומדים לרדת מעמידה, ואז תשמעו בכי בלילה ותגלו ייצור קטן וחמוד עומד במיטה חצי ישן.

ההתפתחות המוטורית המהירה בשנה הראשונה לפעמים מתבלבלת בסדר - ישיבה לפני זחילה​, עמידה לפני ישיבה. לא לדאוג, הכול תקין, והוא או היא ישיגו מהר מאוד את כל אבני הדרך. בינתיים תנו להם הרבה הזדמנויות לתרגול ולחיקוי.

6. התינוק הרועד

פתאום, בלי אזהרה מוקדמת, תינוק שהיה רגוע רועד כולו. אחרי שנייה הרעד פוסק, והכול חוזר לשגרה. מה קורה פה?

תינוקות נולדים עם מערכת עצבים שמתפתחת בקצב טורבו בשנה הראשונה, אבל לפעמים קצת לא בשלה בהתחלה. התנועה עוד לא מאורגנת, קצת קופצנית ואולי גם רועדת.

כדאי שרופא יבדוק תינוק שהרעידות חוזרות אצלו שוב ושוב, במיוחד אם הן מלוות באי־שקט, וישנם סימני מחלה נוספים. רעידה שמתרחשת לעיתים רחוקות אינה סיבה לדאגה.

​בלי לחץ

תופעות שכיחות אצל תינוקות​: מדריך חובה לכל הורה טרי

תופעות שכיחות אצל תינוקות

​7. העיניים מטיילות בנפרד

בתחילת החיים שרירי העיניים עדיין מתפתחים, ולכן הרבה פעמים תינוקות נראים פוזלים, כאילו כל עין עצמאית ואינה קשורה לעין האחרת. זה נורמלי לחלוטין בחודשים הראשונים. ישנם גם תינוקות בעלי גשר אף רחב, שאצלם העור הנוסף יוצר מראה פזילה. אם זה נמשך אחרי כארבעה חודשים, כדאי להיבדק אצל רופא עיניים​. לפני כן - אין סיבה לדאגה.

8. למה הם בוהים?

שמתם לב שתינוקות מסוגלים לבהות בפנים או בחפצים במשך המון זמן? כשאנחנו רואים משהו, יש בדרך כלל תבנית במוח שמייד משדרת לנו: הנה זה. אבל אצל תינוקות הכול חדש, לוקח זמן להסתכל ולבנות את התבניות האלה. נוסף על כך, תינוקות אוהבים מאוד פנים. פנים זזות, מגיבות, כל הזמן משתנות. בידור שלם לייצור הקטן. ונראה לכם שהמבט נתקע? אולי כי תינוקות ממצמצים הרבה פחות מאיתנו, כ־20% ממספר המצמוצים אצל המבוגרים.​

​9. משיכת שיער ואוזניים

תינוקות רבים אוהבים לשחק ולמשוך את השיער ואת האוזניים. יש תינוקות שעושים את זה במיוחד כשהם עייפים, ואחרים פשוט כי אפשר להגיע למקומות האלה בעזרת הידיים. משיכת אוזניים אינה מלמדת על דלקת, אבל אם ישנם עוד סימנים כמו חום​ או אי־שקט, כדאי לראות רופא.

10. בוכה המון, אבל העיניים יבשות

בזמן הלידה צינורות הדמע עדיין לא סיימו להתפתח, ולכן בהתחלה תינוקות בוכים בלי דמעות. הם למעשה מתחילים ליצור דמעות אחרי כשבועיים, אבל ב​התחלה בכמויות קטנות, רק כדי לשמור על לחות העיניים. ישנם תינוקות שלא יזילו דמעות בבכי עד גיל 7 חודשים. מתי כדאי ללכת לבדיקה? אם יש סימני אודם וגירוי או הפרשות רבות.

אריקה רוזנשטוק ​היא רכזת הנקה ארצית בכללית​​​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש