שנית (סקרלטינה) היא מחלת ילדים זיהומית מידבקת מאוד, שנפוצה בעיקר בין גיל שנתיים ל־10 שנים, ומתאפיינת בפריחה ייחודית ובחום גבוה.
מה גורם לפריחה?
מחולל המחלה הוא סטרפטוקוקוס מקבוצה A הגורם גם לדלקת בגרון, שהיא אחד המקורות להופעת המחלה. רעלן (טוקסין) שמפורש מהחיידק עובר לאחר מכן לדם, מגיע לעור וגורם להופעת תפרחת.
גם פצע מזוהם בעור, משפשוף או כוויה, הוא חלון הזדמנויות לשנית.
איך נראית הפריחה?
הפריחה אדומה ונקודתית, דמויית נייר זכוכית ומורמת מן העור. היא מופיעה לרוב יום או יומיים לאחר הופעת החום. היא מופיעה תחילה בצוואר, במצח, בבטן ובגב. רק לאחר מכן היא מתפשטת לגפיים.
לבד מהפריחה, מהם המאפיינים של השנית?
• חום.
• אי נוחות בגרון.
• צמרמורות לעתים.
• כאבי ראש.
• אי נוחות בבטן ולעתים הקאות.
• לשון מחופה ברובד לבן עם גוון שונה בקצה (''לשון תות שדה'').
אלה הם המאפיינים הקלאסיים, אולם תיתכן שונות בין ילד לילד. גם לא תמיד קל להבחין בין מחלת פריחה אחת לאחרת - וזהו תפקידו של רופא הילדים.
ובאמת, כיצד מאבחנים?
רופא הילדים יאבחן את המחלה בהתבסס על מהלכה ועל ממצאי הבדיקה הגופנית. לשנית יש פריחה מאוד אופיינית ומשטח גרון עשוי לתת הוכחה נוספת לקיומה של המחלה.
איך מטפלים?
הטיפול בשנית דומה מאוד לטיפול באנטיביוטיקה בדלקת גרון חיידקית. בנוסף, מומלץ להרבות בשתיית נוזלים ולטפל באקמול להורדת החום.
מומלץ להשאיר את הילד בבית עד חלוף 36 שעות מתחילת הטיפול האנטיביוטי, בכדי להימנע מהדבקתם של ילדים נוספים. השיפור לרוב מהיר.
זו לא מחלה מסוכנת שצריכה אשפוז בבידוד?
לפני ארבעה עשורים ויותר, בתחילת עידן השימוש באנטיביוטיקה, עדיין שומרו מנהגים ישנים של בידוד ואשפוזים ממושכים. כיום, מטפלים במחלה באנטיביוטיקה, שגורמת לשנית להיעלם כבמטה קסם.
זו דוגמה מצוינת לכך שאנטיביוטיקה, אם משתמשים בה נכון וכנגד מחלות המתאימות לטיפול אנטיביוטי, היא תרופת פלא.
ד"ר אמיר כימיא הוא מומחה לרפואה דחופה