פורסם בראשונה: 05.03.2006
עדכון אחרון: 26.04.2010
  • דודו בן-יתח דודו בן-יתח

סוף השבוע יהיה סוער? עדשים. הכי בבית שבעולם!

לקריאה נוחה
כמו שזה נראה עכשיו, בחורף המוזר הזה, באמצע השבוע יהיה שרב לוהט, ובסוף השבוע ישתוללו סופות גשמים ורעמים. אז כבר היום אפשר להתכונן. שף הבית מגיש: מתכוני עדשים (וגם למוטרדים מגזים יש פינה חמה בפנים...)
מתכוני עדשים ליום סגריר במיוחד

דיוגנס, חכם יווני עתיק, האמין כי כל המותרות בחיים רק מפריעות לבנאדם לממש את מה שנראה בעיניו ה"חיים הטבעיים" ועל כן הסתפק במועט וחי, לדבריו, "חיי כלב". הוא ישן על הרצפה ובנה לעצמו בית בתוך חבית עץ. סגפן. פעם, כשדיוגנס רחץ עדשים לארוחת הערב, בא אליו אחד מתלמידיו של סוקרטס.

 - "אם תלמד להחמיא למלך", אמר לו התלמיד, "לא תיאלץ לאכול עדשים".

 - "אם תלמד לאכול עדשים", ענה לו דיוגנס, "לא תיאלץ להחמיא למלך".

 עוד בזמן הקדום נתפשו עדשים כאוכל נחות. מאכל עניים. מלכים לא נגעו בהם (לדעתי גם מחשש לגזים. הרי לא ייתכן שמלכים יפריחו לאוויר משהו מלבד דברי חוכמה...) - והם טעו. והפסידו. ובגדול.

 לעדשים יש טעמים וריחות שמתקשרים עם סיפוק של צרכים ראשוניים. הריח הזה שגורם לנו לרצות משהו עכשיו ומיד. אם עברתם פעם ליד מאפיית "אנג'ל" בירושלים, או מאפיית "אחדות" ביפו לפנות-בוקר, כשחלות השבת יוצאות מהתנורים, אתם יודעים מה זו הרגשת ה"עכשיו ומיד".

 כך גם קרה לעשו, הבחור השעיר ההוא מסיפורי התורה. עשו חוזר מהצייד עייף, זקוק למשהו שיענה על הרעב הפראי שתוקף אותו. ריח נזיד העדשים שבישל יעקב מוציא אותו מהדעת עד כדי כך שהוא גורם לו לוותר על בכורתו.

 יעקב מקבל את הבית, האוטו, הדיש וושר והדירה של הסבתא בשינקין, ועשו נשאר עם החוט מאריך. והעדשים.

 עדשים נחשבות (לידיעתכם עדשים הן נקבות) מזון בסיסי ובריא בכל רחבי העולם. הן מהוות תחליף חלבון עשיר, והן מלאות בפחמימות ובשומנים בריאים.

 הקטניות – שהעדשים נמנות עמן בגאווה - עוזרות לנו באופן כללי לשמור על גוף בריא בזכות אספקת חומצות אמינו והן גם מקור לחומצה פולית. ויש גם סקופ: אכילת קטניות תורמת להפחתה במשקל.

 איך זה קורה? כשרמת האינסולין בגוף עולה, נוצרת תחושת רעב. קטניות מספקות תחושת שובע לגוף לאורך זמן ובכך מקטינות את כמות האינסולין שאנו מפרישים. בזכות הקטנת כמות האינסולין אנו אוכלים נכון ונמנעים ממנצ'יז. אז תקפידו.

 בכל יום רביעי אמא שלי עושה מג'דרה, זהו היום בשבוע של אוכל ללא בשר. את המג'דרה הלבנונית אוכלים עם הרבה לבן או יוגורט ועם סלט ירקות מתובל בנענע, שמן זית ולימון. אנחנו מכורים.

LENTILES4_mazhadra.jpg

אנחנו מכורים. מג'דרה לבנונית (צילומים: דודו

בן-יתח)

 

• מג'דרה לבנונית משובחת של אמא

זמן הכנה – 10 דקות
זמן בישול – 50 דקות

 המרכיבים:
1 בצל לבן בינוני קצוץ דק.

1 כוס עדשים ירוקות שטופות ונקיות.

1 כוס אורז פרסי שטוף היטב במים קרים.

1 כפית כמון טרי טחון.

½ כפית חוויאג' תימני או ½ כפית כורכום.

1/3 כוס שמן זית.

מלח.

אופן ההכנה:
שמים סיר גדול וכבד על האש ומחממים את השמן. מאדים את הבצל בשמן עד הזהבה. מוסיפים את התבלינים, ללא המלח, ומערבבים עוד דקה.

מוסיפים את העדשים ושתי כוסות מים רותחים. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-30 דקות עד שרוב הנוזלים נספגים בעדשים.

 מוסיפים את האורז לסיר ומערבבים היטב. מוזגים כוס וחצי מים רותחים נוספים ומתבלים במלח.

חשוב מאד לטעום את הנוזל בשלב זה, עליו להיות מלוח במידה הנכונה. לא תוכלו להוסיף מלח לאחר הבישול!

מבשלים עוד 20 דקות על אש קטנה ומכבים את האש. ממתינים כ-10 דקות ומערבבים את התבשיל בעדינות בזרת של מזלג גדול. פעולה זו נועדה לאוורר את המג'דרה. אנחנו רוצים לקבל מג'דרה קלה ולא דביקה.

להגשה:
שמים בצלחת עמוקה כחמש כפות גדולות מהתבשיל החם, עליהן מוסיפים שתי כפות יוגורט סמיך ועל כל זה סלט עגבניות ונענע, או כל סלט ירקות שאתם אוהבים מתובל בשמן זית, מלח גס ולימון. מאוד משביע, מאוד מרענן. בתיאבון!

 

 יעקב קיבל את הדירה והאוטו, עשו נשאר עם החוט המאריך. והעדשים

 

• נזיד ירקות עם שלושה סוגי עדשים

מרק סמיך שההכנה שלו היא קלי קלות. יכול לשמש כארוחה צמחונית מלאה ביום חורף מקפיא.

זמן הכנה – 10 דקות
זמן בישול – שעה ורבע

המרכיבים:

½ כוס עדשים שחורות שטופות.

½ כוס עדשים כתומות שטופות.

½ כוס עדשים ירוקות שטופות.

1 בצל לבן קלוף וחצוי.

2 שיני שום שלמות קלופות.

2 גזרים קלופים וחתוכים לחתיכות של 4 סנטימטרים

1 שומר נקי ומחולק לרבעים.

2 גבעולי סלרי אמריקאי חתוכים גס.

מקל קינמון באורך 5 סנטימטרים.

2 סנטימטרים של שורש ג'ינג'ר מקולף.

5 כוסות מים רותחים.

1/3 כוס שמן זית.

 עירית קצוצה להגשה.

LENTILES3_colors.jpg 

שלושה צבעים מיליון טעמים. העדשים 

אופן ההכנה:
שמים סיר גדול וכבד על האש ומחממים את השמן. מוסיפים את הירקות והתבלינים ומאדים במשך שתי דקות על אש גבוהה.

 מוסיפים את העדשים ואת המים הרותחים, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש קטנה במכסה סגור עוד שעה לפחות. הנזיד צריך להיות סמיך. מוסיפים מלח ופלפל שחור בסוף הבישול.

להגשה:
מוזגים לצלחת עמוקה מהנזיד ומהירקות, מפזרים עירית קצוצה ומעט שמן זית.

 דודו בן-יתח הוא שף, צלם, עורך וידאו ועוד כמה וכמה דברים. הוא מתגורר סמוך לכתף הכרמל

היא הגיעה!

אפליקציית כללית החדשה

כל השירותים הדיגיטליים של כללית במקום אחד. הורידו כבר עכשיו את האפליקציה החדשה שלנו

חשוב לדעת

מתחילים לחיות נכון

​סדנאות אורח חיים בריא בכללית מושלם

ניוזלטר כללית

אני מסכים לקבל הודעות במייל